Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Tudi jaz porajtala, ampak ker so cene blokov enake v obeh sezonah, sem pri izračunu uporabila pač tisto iz višje.

Glavno mi je bilo, da naredim tabelco, ko bodo cene znane, jih bom samo popravila. Tudi ne vem kako bo s presežno mocjo tocno. Ker zna biti, da če se bo kaj pa kdaj samo presegalo, se bo bolj splacalo ostati na nižji moči pa presezek plačat.

Me je pa najprej zbegalo, ker so mi nastavili dogovorjeno precej nizko. Peaki ma moj elektro so bili kar višji, ampak najbrz je za dejansko moc potrebno pristeti se subvencioniranih 7kW. Torej ce portal doloci bloke npr 7kW, je to v resnici 14kW. Domnevam...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Me je pa najprej zbegalo, ker so mi nastavili dogovorjeno precej nizko. Peaki ma moj elektro so bili kar višji, ampak najbrz je za dejansko moc potrebno pristeti se subvencioniranih 7kW. Torej ce portal doloci bloke npr 7kW, je to v resnici 14kW. Domnevam...
Uh ... Jaz imam določenih 11,5, če bi prištel 7, bi bil na 18,5. Varovalke pa 3x25. Tako da .. Po moje ne.
Pa sem imel špice tudi višje kot 11,5. Krepko višje.

• Všeč mi je
Reactions: delavec44

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.680
1.312
113
A je kje na uro.si to razloženo konkretno? Jaz ne najdem. Obvestilo je prišlo, citiram:

Namesto dosedanjih tarif (VT/MT/ET) bo dan razdeljen na tri časovne bloke, leto pa na višjo in nižjo sezono.

Potem pa nadaljujejo, citiram:

Dogovorjena obračunska moč merilnega mesta za leto 2024: časovni blok 1: 3.8 kW, časovni blok 2: 5.3 kW, časovni blok 3: 5.3 kW, časovni blok 4: 6.8 kW in časovni blok 5: 6.8 kW.

Od kdaj do kdaj so trije časovni bloki ter od kdaj do kdaj je višja in nižja sezona?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.707
1.062
113
A je kje na uro.si to razloženo konkretno? Jaz ne najdem. Obvestilo je prišlo, citiram:

Namesto dosedanjih tarif (VT/MT/ET) bo dan razdeljen na tri časovne bloke, leto pa na višjo in nižjo sezono.

Dogovorjena obračunska moč merilnega mesta za leto 2024: časovni blok 1: 3.8 kW, časovni blok 2: 5.3 kW, časovni blok 3: 5.3 kW, časovni blok 4: 6.8 kW in časovni blok 5: 6.8 kW.

Od kdaj do kdaj so trije časovni bloki ter od kdaj do kdaj je višja in nižja sezona?
Čuj, Pa kdaj si se imel čas to Dogovorit... Dogovor je načeloma sporazum med vsaj dvema stranema... Drgač pa :bonk::bonk::bonk:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Vt/mt/et so vezane na preneseno energijo, ne na prikljucno moc.

Kar si nadaljnje citiral je pa, kot pise, za obracunsko moc.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.147
113
ne beli si glavice, nategnili nas bodo kak smo dolgi in široki.
pod črto:
plačal boš več, pa boš lahko obračal tak ali drugače.
Še jabe in podobni solar patroni bodo plačali več :evil:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska

bloki.PNG

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Še jabe in podobni solar patroni bodo plačali več :evil:

seveda. vsi bomo placevali več, tudi jaz. in sicer, glede na predlagane tarife (zaenkrat še niso potrjene in dokončno znane) in na predlagano dogovorjeno moč bom plačevala 238,58€ z DDV na leto za omrežnino za priključno moč. Brez SE bi plačevala več, ker ti stroški niso več fiksni, vseeno pa lahko 2. blok lahko kar fejst znižam poleti. v preostalih 3eh se neko udejstvovanje itak kaj dosti ne pozna. Tudi 2x letno lahko najbrž spremenim bloke, ampak jih ne bom. Govorimo najbrž o prihranku enega platoja piva. ne bom neki se preveč matrala, kot se nikdar nisem z VT/MT neumnostmi, kjer je preveč dela za premalo efekta.

če je treba tu zraven še vedno prilepiti OVE+SPTE, pa me bo letno z DDV prišlo 313,23€.

To je cca 90€ več letno. Še več bi morala za te, kar je bilo včasih fix stroškov, plačati, če SE ne bi imela. Še vedno pa imam seveda naprej zastonj štrom in omrežnino za preneseno energijo. Teh 90€ bo zelo kisel nasmeh za tiste, ki jo boste plačevali. Račun za regulacijo cen elektrike se začne odplačevati januarja.

Ampak to so zaenkrat boljše in slabše špekulacije. cene za omrežnino za obračunsko moč še niso znane, prav tako se bo lepo redno spremljalo, kot dosedaj, cene elektrike. V izračunu vedno upoštevam ceno najnižjega ponudnika za VT/Mt brez samooskrbe.

Trenutno ta moment je pa tako, da me je SE, štartana novembra 21 prišla 11700€ z vsem kar spada zraven, računi so bili pa v tem času nižji za cca 2560€. Še 9140€ za ničlo, potem pa kar je več je plus. bo pa seveda to oceniti težje, sploh če se podatkov z mojega elektra ne bo dalo ustrezno izvoziti. treba bo namreč po novem upoštevati tudi, koliko bi bil strošek za priključno moč večji, če ne bi imela SE.

tako da ja, tole je šlo bolj na vižo, vseeno če meni krava crkne, samo da sosedu tudi. naj te greje nasmešek za mojih 90€, medtem ko boste nekaeri plačevali še bistveno večjo razliko. Ne bo pa štrom več skoraj zastonj, kot je bil, to pa ne...

• Všeč mi je
Reactions: godfather in tony

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.680
1.312
113
Hvala bizi to mi je zdaj jasno. Prej je bila enotno obračunana obračunska moč (npr. 3 x 20A), zdaj bo pa to cel hec. Se pravi na preneseno elektriko pa ostanejo znane tri tarife. Kar nekaj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Energija bo očitno še vedno MT/VT ali ET, ampak omrežnina zanjo se bo pa očitno zaračunavala podobno kot obračunska moč. Torej kWh ob 12h npr bo vedno 10 centov, ampak poleti na torek bo npr omrežnina zanj 2 centa, pozimi na nedeljo pa pol centa in je končna cena porabljenega kWh drugačna.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.023
3.679
113
Da bojo imeli za nove drogove. Pri nas je omrežje čisto v razsulu, sohe se nagibajo ena za drugo, sedaj tudi že na daljnovodu. Kakor malo zapiha smo brez elektrike, 2 dni nazaj je ni bilo vsaj 6x čez dan. Vsa elektronika je izjemno hvaležna za te tretmaje vklopov in izklopov. 2X sem že priklapljal agregat, da sploh lahko delamo.

Drugače pa so mi ocenili dogovorjeno moč na 15,4 kW.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
seveda. vsi bomo placevali več, tudi jaz. in sicer, glede na predlagane tarife (zaenkrat še niso potrjene in dokončno znane) in na predlagano dogovorjeno moč bom plačevala 238,58€ z DDV na leto za omrežnino za priključno moč.
Kakšne tarife si pa računala po blokih? 10/4/4/1/0,5 cca? Meni se izide na čisto enako kot sedaj, 165 na leto (pri dogovorjeni moči 11,5 kW).