No, tako enostavno verjetno ni. Saj gre po moje skozi kakšno kontrolo. Te napake so po moje namerno narejene.
Sem lepo napisal da so piloti težava za naročnika ko dela kalkulacijo investicije. In pred nakupom parcele ni vedel za pilote. Gradbenik jih bo že imel v popisih. Bo pa "njegova" težava, če bo tako je bilo na Rutarju, ko ie namesto dobrih 10m3 betona v nekatere pilote šlo 100+m3.Še enkrat. Ni težava v ponudnikih. Le ti morajo ponudit tisto, kar se zahteva. Če je telovadnica brez strehe, pač naredijo telovadnico brez strehe.
Jaz OSNOVNO težavo vidim v tem, da so razpisi in popisi del nekvalitetno izvedeni in dopuščajo potem anekse. Butasti novinarji in javnost, pa se potem znašajo nad izvajalci, namesto da bi postavili ogledalo pripravljalcu razpisa in popisa del in naročniku. In ju povprašali po zdravju.
V tvojem primeru geomehansko poročilo se verjetno ve, da je zahtevano. Torej faking ne moreš dat razpisa ven, dokler le tega ne dobiš, ker NE VEŠ, KAJ MORAŠ NOTER DATI V ZAHTEVE IN POPIS DEL. Torej počakaš na geomehansko poročilo in potem na podlagi tega daš ven razpis.
To sploh ne drži. Če je razpis/popis del USTREZNO pripravljen in se vrši USTREZEN nadzor nad izvedbo, potem nima kaj trpeti.Izvirni greh je, da se išče najcenejšega in ne najbolj ugodnega. Ker bo na razpisu izbran "najcenejši", vsi vemo da bo nekaj trpelo. Ne moreš biti in najcenejši in kvaliteten.
Pri nas to ne šteje. Samo da je naš. Potem, pa bomo brali kot pri Stožicah, koliko podizvajalcev ni bilo plačanih, za opravljeno delo.Pri drugem tiru verjetno ni stvar v razpisu, ki je bil za vse ponudnike enak (vsaj upam). 2TDK je postavil najvišjo dovoljeno ceno +-15% in eden od največjih gradbincev na svetu je ugotovil, da se za to ceno ne da zgraditi ter ni oddal ponudbe. Tudi drugi največji je ugotovil isto in ni oddal ponudbe.
Pri drugem tiru verjetno ni stvar v razpisu, ki je bil za vse ponudnike enak (vsaj upam). 2TDK je postavil najvišjo dovoljeno ceno +-15% in eden od največjih gradbincev na svetu je ugotovil, da se za to ceno ne da zgraditi ter ni oddal ponudbe. Tudi drugi največji je ugotovil isto in ni oddal ponudbe. Naš palček pa je dal ponudbo, ki je za 60 milijonov nižja od TDK-jeve ocene. Res bo še zanimivo spremljati to gradnjo.
Ali pa bo glava bolela drugo stran, ker bo izvajalec naredil tisto, kar je naročnik naročil in pod pogoji, ki jih je navedel. Če se bo pa pač denimo kje usul zemeljski plaz, pa bo pač ostalo nezgrajeno, ker ni bilo navedeno v razpisu.
Tako politikanstvo je brez veze. Naj se raje lotijo resnega nadzora projekta, pa bo dobro narejeno, aneksi pa bodo za tisto, kar je bilo v projektu slabo ali narobe predvideno.
Aja, za resen nadzor je potrebno zelo široko znanje. Precej več znanja kot za katerega koli člana vlade.