DOT / gume

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Kaj ti že nisi dobil za sexat sto let, da si tak sitn
smile-1.gif

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
KSZ: Jest tud mislim da kar preveč komplicirate. Guma, ki leži nekje pravilno skladiščena, ali pa vsaj pravilno, se precej počasneje stara, kot pa guma na avtu, ki je izpostavljena soncu, dežju, etc. Če je izpostavljena avstrijskim cestam je boljša kot slovenskim, to je tud lahko za koga pomemben podatek
evil.gif

Pa če se jemlje dokaj aktualne gume, vam tukaj ne bo noben poturil starih, ker noben ne dela ne vem kakih zalog, časov ko se robe ni dalo dobit (ExYU)so mimo, terije zarote pa skor vsi vidte povsod.
In pa še DOT2009, bi se načeloma tud že dalo dobit, ker sem delal v eni firmi, kjer smo te števčke mel tud za par mesecev naprej premaknjene, tko da spet ne veš kaj kupiš
aplauz.gif

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
ksz

Pa kje eni živite oziroma kaj počnete v življenju da tako komplicirate?? Naj nekdo strokovno utemelji zakaj je DOT 06 gume SLABŠI kot DOT 09??? Prosim za strokovno mnenje, kajti počasi mi gre še na bruhanje ja sem slišal da je pa...itd...

Točno napišite ZAKAJ!!!

Nemški gumarski koncern šteje pnevmatiko kot novo če je stara 5 let ali manj, pri nas pa komplicirate za gume stare eno leto. Pa sej nič čudnega ker imamo v naši kuri toliko filozofov ter kvazi strokovnjakov država pa počasi leze proti propadu!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Lej nihče ne komplicira ampak zakaj bi jemal staro gumo če lahko za ENAK denar dobim novo, svežo. Glej kmečko razmišljanje, guma je sestavina mešanice (sklepam) kavčuka in 100 drugih primesi in aditivov, kateri pa z časom LAHKO (ni nujno) izgubijo svoje superiorne lastnosti. In potem se zna zgodit da super opevana guma ni več tako dobra? Je to teoretično možno? Da po 2h letih pade kvaliteta gume za nevem.. 5%? Če je odgovor pritrdilen mi povej zakaj bi to tvegal če ti ni potrebno?

qbm

Pripravnik
1. sep 2007
160
0
16
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Doma vedno iščemo aktualen DOT! 2 tedna nazaj kupil nove Continentalke DOT 2009!

Lp
Jaz sem tudi dobil Continentalke 23. marca, DOT 0809, se še ohladile niso dobro
grin1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Ste kot otroci, ce bi vi vedeli kaj se z gumami dogaja predenj jih dobite, kako so med transportom nalozene ena cez drugo tako da so spodnje cisto zmeckane...
....no tudi jaz starejse gume kak kako dobro leto ne vzamem.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Citat:
Uporabnik sonick pravi:
Kaj ti že nisi dobil za sexat sto let, da si tak sitn
smile-1.gif
Sem hotel včeraj, pa mi DOT na kondomu ni odgovarjal. Kaj, če ne prime več tako dobro, bo premalo trenja in premalo užitka...? Pa ker slutim, da bo mokro, me lahko zanese na sosednji pas...
cheer.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Take stare gume ti poturijo, če jih naročiš preko spleta....ravno zadnjič sem bil na mimovrsti v Ljubljani, ko sem nekaj prevzel in je en pred mano dobil gume l.07 bolj začetek (jan.feb.). Seveda ne vem kaj je bilo potem, ker sem šel.

OFF:
A, če so SAVSKE gume morjo bit made in slovenia, kaj pa če so polske....kako pa je z Fulda gumami vse je proizvedeno na Poljskem
Avtomobilskih gum blagovne znamke sava že nekaj časa ne delajo več v SLO. Nobenih, torej ne morejo biti made in slovenia. In tudi ni razloga, da bi morale biti. SO pa zato pri nas narejene GY ...

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik Ice pravi:
.... Naj nekdo strokovno utemelji zakaj je DOT 06 gume SLABŠI kot DOT 09??? Prosim za strokovno mnenje, kajti počasi mi gre še na bruhanje ja sem slišal da je pa...itd...

Točno napišite ZAKAJ!!!

Ena beseda - RAZVOJ! Gume so na testiranjih iz leta v leto boljše in to verejtno ne brez razloga.

LP,

Milan

tomi

Guru
1. sep 2007
18.585
9.808
113
40
MB
močno močno dvomim, da isti model razvijajo nonstop skoz življenski ciklel pa ga spreminjajo pred vsako sezono
wink-1.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Po ugotovitvah BRV (Bundesverband Reifenhandel und Vulkaniseur-Handwerk e.V.) se smatra ob pravilnem skladiščenju pnevmatika do starosti 3 let kot popolnoma nova, do 5 let pa kot nova.
to sem našel

5let pa kot nova
hysterical-1.gif

stara guma postane bolj glasna, pa tudi po mokrem se opazijo slabše lastnosti (sem opazil na enem gladkem asfaltu, da se s starimi gumami ni dalo normalno speljati in so se kolesa takoj zavrtela v prazno, z novimi tega problema ni bilo
sprasujem se.gif
)

če pa radi kupujete cenejše gume letnik 2008 (mogoče še 2007), pa zrihtam kakšen popust
cheer.gif

samo se morem pozanimati katere firme pnevmatik so na voljo
tongue-1.gif

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Kaj nisi prej povedal....jaz bi jih mel
hysterical-1.gif

Daj poglej za foro če ma continentalke sportcontact 2 195/45/15....za kakšno ceno jih dobiš..........da vidim, klko me bo stal burn out
smile-1.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Ne mešaj gumo, ki je dve leti skladiščena pod ustreznimi pogoji z gumo, katero dve leti pregrevaš in ohlajaš na avtu, hkrati jo pa muči vlaga, vročina, zmrzal, neprimeren prtisk v njej,...

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Citat:
Uporabnik naliM pravi:
Ena beseda - RAZVOJ! Gume so na testiranjih iz leta v leto boljše in to verejtno ne brez razloga.

LP,

Milan
Razvoj se dogaja preden izdajo model gume. In to je to. Če nekaj na novo razvijejo, to takoj pokažejo z novim imenom, z dodano številko k imenu,... In ta guma se skozi svoj življenjski cikel prodaja enaka. Ni to F1 ali MotoGP, da se razvoj vrši čez noč...

qbm

Pripravnik
1. sep 2007
160
0
16
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Citat:
Uporabnik naliM pravi:

LP,

Milan
Razvoj se dogaja preden izdajo model gume. In to je to. Če nekaj na novo razvijejo, to takoj pokažejo z novim imenom, z dodano številko k imenu,... In ta guma se skozi svoj življenjski cikel prodaja enaka. Ni to F1 ali MotoGP, da se razvoj vrši čez noč...
Načeloma drži, ni pa vedno tako, npr. pri Nokian H so po pol leta spremenili sestavo gume, ker se je v poletni vročini odrezala zelo slabo...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik V_power pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Po ugotovitvah BRV (Bundesverband Reifenhandel und Vulkaniseur-Handwerk e.V.) se smatra ob pravilnem skladiščenju pnevmatika do starosti 3 let kot popolnoma nova, do 5 let pa kot nova.
to sem našel

5let pa kot nova
hysterical-1.gif

stara guma postane bolj glasna, pa tudi po mokrem se opazijo slabše lastnosti (sem opazil na enem gladkem asfaltu, da se s starimi gumami ni dalo normalno speljati in so se kolesa takoj zavrtela v prazno, z novimi tega problema ni bilo
sprasujem se.gif
)

če pa radi kupujete cenejše gume letnik 2008 (mogoče še 2007), pa zrihtam kakšen popust
cheer.gif

samo se morem pozanimati katere firme pnevmatik so na voljo
tongue-1.gif

Ti nisi mogel speljat cez krizisce potem si sel domov namontirat nove gume ki so bile enako obrablene, enak model kot tiste prej starejsega letnika in se v realnem casu vrnil nazaj na isto krizisce in ugotovil da sedaj speljes BP
rolleyes-1.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
boljše cene mam samo za fulda hankook nokian pa yokohamo, pa moto gume Dunlop, pa alu platišča RIAL in VSP ITALY.

zrihtam tudi premontažo.

za Contenental sem pa vprašal če jih lahko sploh dobi oz. če ima kakšno ugodno ceno.

Alex

Fizikalc
21. jul 2007
949
91
28
Ljubljana
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Take stare gume ti poturijo, če jih naročiš preko spleta....ravno zadnjič sem bil na mimovrsti v Ljubljani, ko sem nekaj prevzel in je en pred mano dobil gume l.07 bolj začetek (jan.feb.). Seveda ne vem kaj je bilo potem, ker sem šel.

OFF:

A, če so SAVSKE gume morjo bit made in slovenia, kaj pa če so polske....kako pa je z Fulda gumami vse je proizvedeno na Poljskem
Avtomobilskih gum blagovne znamke sava že nekaj časa ne delajo več v SLO. Nobenih, torej ne morejo biti made in slovenia. In tudi ni razloga, da bi morale biti. SO pa zato pri nas narejene GY ...

Ej, stroka. Pokliči na Savo pa vprašaj kje je narejena npr. 195/65R15 Sava Intensa HP 91H, 205/55R16 Sava Intensa HP 91V, ...