domači tuning

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
zdravo! malo smešna vprašanja, a vseeno prosim, če bi kdo lahko odgovoril.
priložnost imam dobit megana coupe od dedka. avto je 1.6 e z 90 KM, star 13 let, brez praske, napak in ostalega, redno servisiran in s samo 54.000 prevoženimi kilometri. nima klime.
sem rekel dedku, da ga raje ne prodaja, ker ne bo dobil nič zanj, mu dam raje jaz tisti simbolični denar in ga imam zase kot tretji avto.
bi ga pa rad malo "potjunal", navil oz. nekaj podobnega.
zdaj avto nima turbine, tu nimamo kaj, poleg tega ne bi lih vlagal ne vem koliko, me pa zanima, če lahko kaj naredim na motorju, da bo "močnejši".
v mislih sem imel športni zračni filter in športno izpušno cev. kaj bi tole naredilo, se sploh da dobit kaki KM ven. rad bi prilezel na nekje 120 KM, če bo možno. kaj pa motorna elektronika? vem, da je avto star in lahko naredimo več škode in koristi, ampak vseeno, a se da kaj nardit?
se opravičujem za morebitna neumna vprašanja, ampak sem nov na tem področju.
kam pa sploh peljat avto za motorni tuning v LJ ali v MB?
aja, pa še to, zdaj ma gor feltne 13 col
bonk.gif

ene lepe 16-ke bi mu lepo pasale (17-ke so že skor prevelike). mnenja?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Najbol mašino zamenjat...

Al pa Vseveda kontaktiraj če je še na suxu. Dela čudeže iz teh anemičnih motorjev.
zmaga.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Za take konje boš rabil menjat še kaj več kot filter pa zadnji lonec. Auspuh komplet s katalizatorjem in kolektorjem, sesalni kolektor, potem pa sklopko, bate, odmične, predvžig nastavit, vztrajnik pobrusit, ECU reprogramirat, boljše bremze tudi rabiš ...

3k minimalno, če ga misliš vozit.

Moje mnenje: don't do it.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
ok. i won't do it than.
samo pol pa s starim avtom brez klime, ki je tudi podhranjen in ne omogoča užitkov, tudi sam nimam kaj počet ...
avto pa ko nov!

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Pust pr mer
grin1.gif

Znaš met že tko probleme, ker je bil verjetno vožen zelo šparovno in je najbrž motor len.
Če ga misliš tiščat, ga počasi navadi na to, pa privošči mu dobro olje. Se je že velikokrat zgodilo, da so taki "šparani" avti meli probleme ko so dobili tišača za lastnika.

Drugače pa se da s takega motorja zvleči nekaj konjev, pa ni treba batov menjati.
Izpuh, filter, odmična pa remapiranje. Bi šlo čez za kakih 1000 do 1500eu, če se malo znajdeš in kaj rabljenega poiščeš.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
lahko defeiniraš "nekaj konjev", ker za +5 al pa +10 se mi ne splača in ljubi zafrkavat ...
kaj je remapiranje? čip tjuning?

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
899
6
18
1.6e je 8v motor tako da je škoda kar koli delat ...

Daj notri 2.0 16v motor in imaš takoj 150KM. Motor je skoraj plug`n play ...

Lakho obdržiš menjalnik od 1.6e, polosovine, števci ... elektronika se priklopi direktno v obstoječo.

Rabiš samo ECU od 2.0 16v motorja.

Če pa imaš malce znanja se pa lahko poigraš in daš notri 1.6 16v s 110km
Problem oz. delo bi imel samo s prevezavo parih kablov, da bi delal števec. Pa menjalnik bi moral obdržati od 1.6e ker dobiš
hitrost iz "sonde" v menjalniku, 1.6 16v motor pa že preko ABS(menjalnik nima "luknje" za to "sondo")

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
z menjavo motorja ne naredi nic, tu ima motor z 54000 prevozenimi km in ve v kaksnem stanju je, ce kupi drug motor tega ne ve... plus strosek za menjavo motorja, si kar blizu 1000eur.

glede na to, da je to tretji avto, ga pusti takega kot je, skoda ga je nekaj pre*ukavat. ohrani ga, ne bo ti zal, sploh cez cas. klimo pa lahko vgradis dodatno, ce te moti, da je ni.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Pri meganu coupe bi jaz osebno porihtal podvozje preden bi karkoli tikal motor.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Dvomim da se ti splača kar koli vlagat v njega.
Štepaj km MB-LJ
wink-1.gif

poleti pa s čim drugim zaradi klime.
Če ne bi bil kupe bi mogoče imel kupca.
wink-1.gif

Zanimiv dedek da si je privoščil kupeja

Brat je nekoč kupil takole R5 (takrat je bila stara cca 6 let in je imela 25 kkm, danes je stara cca 17 let in ima 100kkm, pa je bilo z njo sitnosti da je joj.
Jaz jih nisem imel z dve leti starejšim uvoženim avtomatikom s 3x več km po števcu (dejansko pa?) toliko kot on.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
kako veš hanzi, da vsak dan štepam km LJ-MB.
ja, res je, če zdajšnji avto crkne, se bom pač z meganom fural ...
no, bom videl ko ga dobim, čez kake tri mesece ...
lp in hvala za nasvete.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Nimas kaj naredit na takem avtu razen da vlozis ful kesa, razen menjat motor.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Pa kje si najdla jurja €? Za max 200€! Jaz sem dal mehaniku 100, ko sem na mondeotu menjal. Tle lahko naredi samo klima in feltne "tuning" in proda. Sigurno za dobr denar.

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Ja jaz sem tudi mnenja, da se ti ne splača dirat tega avta....razen če si fanatično obseden z avtotuningom in misliš pol nekam na grobnik hodit vozit z njim.....samo potem maš premalo 3k da ga porihtaš....... samo za primerjavo pa ti lahko dam, da se da 1.4 motor od polota recimo, ki ima tovarniško 101 hp.....se ga da samo z mehansko predelavo spravit na nekje 150....s turbino pa nekje okol 200.....ampak tisto ni za normalno uporabo potem več, ker rabiš potem za vzdrževanje več kot da voziš poršeja...

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
Pa kje si najdla jurja €? Za max 200€! Jaz sem dal mehaniku 100, ko sem na mondeotu menjal.

Tega mehanika ki ti je za 100€ menjal motor bi pa rada spoznala! Potem za 20€ naredi komplet servis za materialom vred? Menjava motorja za BMW pride za primerjavo cca. 1000€... A ti sploh veš koliko je dela motor ven vzet, motor notri dat, vse nazaj priklopit... včasih je potrebna tudi menjava, predelava nekaterih stvari ker ne paše vse na vsak motor, to so ure natančnega dela, ker hitro vse zaje***...

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če menjaš isto motor ni take panike, sploh če vse stoji tako kot je treba (nosilci, izpušni sistem [gibljiva cev], ...) .. rabiš dovolj močno dvigalo in to je to. Menjava za enk star motor res ne sme vzet več kot pa pol dneva dela (odklopit vse kable, cevi, odstranit motor in priklopit vse nazaj).

Jasno moraš potem napolnit tekočine, odzračit sisteme, pregledat puščanje, ... to traja pa še kak dan ali dva.

Če menjaš pa motor iz tipa A v B, potem zna biti pa zanimivo - če stvari ne pašejo tako kot je treba rabiš en kup dodatnih delov in jasno tudi časa.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Vem kako to izgleda, ker sva s fantom menjala sama motor na varianto tip A tip B
grin1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Menjava motorja nikakor ne stane 1000 EUR, no mogoce z motorjem vred.
Sem zadnjic slisal da na kamionu menjajo za 500 EUR, lani je kolega klical popoldanca glede menjave motorja na Audiju in mu je rekel da racuna 150 EUR, menjava sklopke pa je 50 EUR

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
kako veš hanzi, da vsak dan štepam km LJ-MB.
Pač berem alter, tako kot ti. Pravzaprav se mi zdi da ne vsak dan, večkrat tedensko pa ja!?
Saj si že večkrat napisal v tem stilu.
Imaš kratek spomin ali jaz uporabnike mešam?
smile-1.gif

Nazadnje urejeno: