Domača pizzerija

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.022
843
113
naša pečica:
- pizza program (kot piše na vratih) je 180-200 stopinj, spodnja rešetka (možno da laufa ventilator)
- šamotni kamen (cca 2cm) prej grejem vsaj 1/2 h (na 200)
- pečemo 9-11 minut
- zaenkrat vsi happy.. ne vidmo potrebe po "navijanju" pečice na max.
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Saj to je lahko odlicna pica. Ampak vecina v tej temi si zeli "originalne" pice, in taksne ne bos naredil na 200.
 
  • Všeč mi je
Reactions: SpEkTr

mikeslo

Zelenc'
17. jan 2021
7
1
3
naša pečica:
- pizza program (kot piše na vratih) je 180-200 stopinj, spodnja rešetka (možno da laufa ventilator)
- šamotni kamen (cca 2cm) prej grejem vsaj 1/2 h (na 200)
- pečemo 9-11 minut
- zaenkrat vsi happy.. ne vidmo potrebe po "navijanju" pečice na max.

Se strinjam s tem. Ampak ko enkrat testo narediš v nulo po Iacopellijevem poolish receptu z malo večjo hidracijo in s tapravo moko, ki vsebuje veliko beljakovin, da so močne glutenske vezi in potem to še dva dni fermentiraš, potem opaziš veliko razliko ali pizzo spečeš hitro, ali počasi. Jaz jo spečem z žar funkcijo kot sem omenil v cca 4 minutah in se mi zdi da je še predolgo. Ko mi pa ne uspe naštimat še žara zraven, da je pečica samo predogreta, potem se mi pa čas pečenja podaljša na cca 8 minut in je opazna razlika v hidraciji. Če dalj časa pečem je rob bolj trd in izsušen. Sama sredica je OK, ker so gor priloge. Prej kot v 4 minutah mi jo pa nikoli ni uspelo narest, ker še vedno ni dovolj vroče.

Saj to je podobno kot pri kruhu, samo za kruh mam na pečici vse poštiman, ker ga pečem pri 230 stopinj.

Mislm saj načeloma sem tudi jaz zadovoljen z okusom pizze, samo bi še malo izboljšal če se da, pa res ne razumem teh termostatov na pečicah in zakaj gumbi in kontrole odpovejo, če je pečica že vroča. Tega ni v navodilih, predvidevam pa da zaradi varnosti, da ne zažgem cele kuhne :). Ampak vse kar bi rad je to, da pol ko bi mel ogreto pečico, da bi še na žar obrnu in bi mi direkt v pico še mal toplote nahajcal za tistih par minut ko pečem. Ko pa zdaj obrnem knof se ne zgodi nič, ni "ognja", ni moči, pol naenkrat po cca 15 minutah se pa naključno zgornji grelni element sam vključi in ne vem kako to kontrolirat. Če bi lahk kontroliru bi mel popolnoma kontrolirano ponovljivost in s tem vedno enako pizzo, zdaj pa.......kakor mam srečo, ali pa če res dam pečt ko se žar sam vključi.
 
Nazadnje urejeno:

mikeslo

Zelenc'
17. jan 2021
7
1
3
Kako odpovejo? Jaz jo lahko nornalno upravljam. Omeji se edino takrat, ko zazenem pirolizo in je na visoki temperaturi.

Imam Bosch HGV74250E pečico. Spodaj na sliki so funkcije, ki jih podpira. Se pravi jaz želim da potem ko se pečica s kamnom segreje, da mi začne žareti zgornji grelni element (spodaj sem prilepil sliko). Zdaj ko sem ga šel slikat se mi zdi, da sem se narobe izražal (ker nisem ravno poznavalec pečic) in sem mislil da je to žar funkcija. Najbrž se ta zgornji grelni element vklaplja ko pade temperatura in se ponovno vklopi, da spet segreje. Ampak takrat ko ta zgornji element žari, se pizza veliko hitreje speče, kot če ne žari in to bi rad kontroliral takrat ko hočem. Ker če ta zgornji element žari postane med njim in kamnom tako vroče, da lahko daš kamen pomoje tudi na spodnji rack v pečici in se bo pizza še vedno hitro spekla. Če imam pa kamen na zgornjem racku in ta zgornji element ne žari, pa se pizza vsaj pol počasneje speče in zraven še dehidrira. Meni je všeč na zunaj crunchy pizza , znotraj pa še vedno dovolj hidrirana - s tem mislim predvsem na zunanjo obrobo pizze, ker kot sem rekel testo ki je pod prilogami je slastno, ker dobi dovolj energije spodaj iz kamna in se zaradi prilog ne izsuši hitro). Pa fajn je če zgornji element žari, se testo tudi lepo "zažge" kot v pravi krušni peči ker je dovolj toplote in to še doda okus. Ne vem, meni se zdi da dalj ko pečeš pizo pri majhni temperaturi, se izsušuje in zgublja na okusu in se kar pozna razlika na vsako minuto. Še vedno pa ostaja dejstvo, da potem ko je pečica res zelo vroča, da ko obrnem gumb za preklop funkcij, ne deluje, ker če izberem katerokoli funkcijo z ventilatorjem, se le ta ne vklopi se pravi da ne preskoči na drugo funkcijo.
 

Priponke

  • bosch1.jpg
    bosch1.jpg
    202,6 KB · Ogledi: 154
  • bosch.jpg
    bosch.jpg
    344,2 KB · Ogledi: 162
Nazadnje urejeno:

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Mislim da ni problem v peki zgornjega dela pice, tisti se ponavadi hitro speče, najpočasneje pa spodnji del, še posebej sredina testa.

Jaz ne delam več na kamnu v pečici ampak na vročo-razbeljen protfan/pladenj vržem gor pico s peki papirjem vred. Se pravi pico že vnaprej pripravim na peki papirju in ponavadi s pomočjo dodatnega para rok prenesem pico na pladenj. Pečica je nastavljena na gretje zgoraj-spodaj, na max.temperaturi, pladenj pa zelo nizko da je spodnje grelo čim bližje pladnju - zato da se speče testo. Peče se mi nekje 8-10 minut, prej 8 kot 10.
 

mikeslo

Zelenc'
17. jan 2021
7
1
3
Mislim da ni problem v peki zgornjega dela pice, tisti se ponavadi hitro speče, najpočasneje pa spodnji del, še posebej sredina testa.

Jaz ne delam več na kamnu v pečici ampak na vročo-razbeljen protfan/pladenj vržem gor pico s peki papirjem vred. Se pravi pico že vnaprej pripravim na peki papirju in ponavadi s pomočjo dodatnega para rok prenesem pico na pladenj. Pečica je nastavljena na gretje zgoraj-spodaj, na max.temperaturi, pladenj pa zelo nizko da je spodnje grelo čim bližje pladnju - zato da se speče testo. Peče se mi nekje 8-10 minut, prej 8 kot 10.
Iz svojih izkušenj bi rekel, da je največji trik v pečenju "obroča" oziroma skorje pizze. Spodnji del pizze je tako tanek, da se zelo hitro speče, zato se pa tudi uporabljajo šamotni kamni ali jeklene plate da gre čim več akumulirane toplotne energije takoj v testo. Spet je pa odvisno kakšno pizzo delaš. Če narediš takšno skoraj brez roba in jo recimo še zvaljaš in naložiš do roba, potem je večina pizze spodnji del in moraš to spečt. Jaz naredim takšno s kar velikim robom in tankim dnom (po Iacopellijevi metodi in po temule Vicenzotu
. Ta rob ma kar specifike če hočeš, da je res slasten - ponavadi v veliko pizzerijah dobiš velik , trd in izsušen rob, ki ga velika večina ljudi potem pusti ker ni ravno slasten - predvsem je preveč izsušen.

Če si pogledaš tale Iacoppelijev video kjer predstavi tri domače metode pečenja boš videl, da ko speče pizze, samo malo pritisne v rob in reče, da je crunchy in pokaže spodnji del pizze. Nič ne pokaže prereza roba, ker ve da je preveč izsušen in beden za pokazat in ga pač noče pokazat, ker ni zelo ponosen na svoj izdelek. Tukaj samo prikaže tri različne načine peke za doma.
,

Recimo v tem videu, kjer je pa hitreje spekel pizzo v boljši pečici na večji temperaturi, pa pokaže kako mora zadeva res zgledat in je ponosen na izdelek. Tukaj se že po barvi in teksturi od zunaj vidi, da je zadeva bolje spečena in bolj hidrirana kot v prejšnjem videu, kjer je pizze preveč izsušil.

Hja, načinov kako narediti pizzo je veliko in odvisno je kaj bi rad in temu primerno moraš izvesti ustrezne postopke. Enako je pri kruhu, jaz npr. tudi ne maram izsušenega kruha.
 
Nazadnje urejeno:

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Kaksne so pa une elektricne pecice, zunanje, 500 eur in gor, ki dosezejo 400C?
Sej 400C v bistvu sploh ni toliko. Jaza imam ferrariG3, ki tudi doseže toliko, ma se seveda ne more primerjati s tistimi kjer je 500 in več. Je pa res, da je za domačo uporabo to kar solidna zadeva ,sploh če narediš en upgrade iz običajne pečice na tole. Me pa že mika počasi kaka na plin ipd, ker se mi zdi, da je moj napredek pri izdelavi pic oviran hahaha :.) Bomo videli.
 
  • Všeč mi je
Reactions: zaseka

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Tenks, imam pocasi dovolj ze domacih pic, ko je bilo vse zaprto so me tamali na kolenih prosili, da zelijo normalne pice.
 

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Hja, pri nas je pa obratno. No, sej itak paše kdaj pa kdaj tudi da greš in probaš še drugje. Ampak ko vidiš, kakšen testo dobiš v večini pizzerij, ma res ni primerjave.
 

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Najbrž se ta zgornji grelni element vklaplja ko pade temperatura in se ponovno vklopi, da spet segreje.
Po moje je ravno to problem. Ti že segrevaš svojo pečico na max (270°C) in zato se žar funkcija vedno ne vklopi (odvisno kakšno temperaturo zazna temp. senzor pečice v tistem trenutku.). Poizkusi segrevati pečico/kamen le do na primer 250°C. Tako ti ostane še teh 20°C do max in bi se ti zato moral takoj vklopiti žar.
Druga opcija je, da po segrevanju na max, pustiš pečico malo odprto (da pade temperatura). Itak imaš hudo debel kamen, ki ima veliko akumulirane temperature. Za zapečenost pice od zgoraj pa bo poskrbela žar funkcija.
Ni druge kot da naštudiraš svojo pečico in iz nje iztisneš maksimum kolikor pač lahko za pice. Naslednji nivo pa je namenska pica pečka. :D
 
  • Všeč mi je
Reactions: mikeslo

mikeslo

Zelenc'
17. jan 2021
7
1
3
Po moje je ravno to problem. Ti že segrevaš svojo pečico na max (270°C) in zato se žar funkcija vedno ne vklopi (odvisno kakšno temperaturo zazna temp. senzor pečice v tistem trenutku.). Poizkusi segrevati pečico/kamen le do na primer 250°C. Tako ti ostane še teh 20°C do max in bi se ti zato moral takoj vklopiti žar.
Druga opcija je, da po segrevanju na max, pustiš pečico malo odprto (da pade temperatura). Itak imaš hudo debel kamen, ki ima veliko akumulirane temperature. Za zapečenost pice od zgoraj pa bo poskrbela žar funkcija.
Ni druge kot da naštudiraš svojo pečico in iz nje iztisneš maksimum kolikor pač lahko za pice. Naslednji nivo pa je namenska pica pečka. :D
Hvala za odgovor in pomoje imaš prav. Ko sem pisal problem in ko sem dobil par odgovorov, sem tudi sam začel razmišljat v to smer. To je edino kar lahko še naredim, da dobim večjo kontrolo. Saj kot sem rekel če zgornji grelni element žari, se pizza dosti hitro speče in že dobim vsaj meni ustrezen rezultat. Načeloma če sem prav gledal še Iacopeelijev video, ki sem ga prilimal zgoraj se mi zdi da ima model nastavljeno pečico na cca 233-238 stopinj in se vidi (sicer bolj slabo), da mu tudi zgornji grelni element dela na polno. Pomoje je v tem fora, da od zgoraj nažge vso toploto in še kamen ima (in kot zgleda ma kar zelo masivnega cca 4cm prereza).

Glede namenske OOni ali kakšne druge namenske pečice, bi jo pa nabavil bolj iz razloga, če bi zunaj pekel in za kakšno večjo družbo, kjer bi moral hitro speči večjo količino. Ko pa zdaj delam za 3-4 ljudi max naenkrat pa si vzamem čas.....

Bom malo probaval in poročal, če bo delovalo in še kakšno fotko pizze prilimal in hvala za pomoč.
 
Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pa kaj je dejansko s temi ala OOni pečmi? Gledam nek "duplak" na pelete. A je to za kaj ali pač modni trend in nateg? Še uporabno za kaj drugega? Sploh uporabno? Hvala...
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.409
5.685
113
Lej lahko toplo vodo odkrivaš še 3 leta. Lahko pa že v štartu nabaviš namensko zadevo in bo rezultat vedno top.
In ne Ooni in podobno ni samo za večje družbe. V ooniju boš prej speko pico ki bo top, kot pa ti tvojo pečico zagrel.

Peč zakuriš, zložiš sestavine na pult, vržeš testo narazn, naložiš, greš ven in spečeš, zapreš plin in greš lepo nazaj not in vdariš gor po pici. Čez 5 minut še rigneš in si že nazaj na alterju. .
 
  • Všeč mi je
Reactions: Oakey in bertoncl