Domača pizzerija

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.176
488
83
Sam imam 3cm ploščo pa sam 250°C pečico in mi nekako ne gre, da bi jo spodaj zapekel. Pa jo grejem 1h skup preden dam gor.
Imam pa tudi eno tanjšo in sem nazadnje delal kar tako, da sem prvo naredil testo in ga namazal z mezgo. Dal na to tanjšo ploščo (cc dober cm) in delno zapekel da se testo dvigne. Potem vzamem ven in ga "opotičim" ter potem nazaj kar na rešetko od pečice. Se mi tako še najbolje naredi.

Drugače jih dosti dela tudi kar na kovinski plošči. Za naslednjič tudi sam razmišljam, da bi dal kar na pleh od pečice pa pol po istem postopku na rešetko na konc.
Bi pa tudi mene zanimalo kako drugi naredite, da se pizza lepo tudi spodaj zapeče. Sam imam drugače na žar funkciji in pa vsake tolk mal ventilacije.
mogoče druga receptura z manj vode?
tudi sam imam podobne težave. samo premalokrat delam, pa ne experimentiram tolk:)
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.022
843
113
Se je kdo kdaj poglobil - je kakšna občutna razlika med "originalom" (torej Ooni) in pa sledilci (na mimovrste jih je že ene par)?
 

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Se je kdo kdaj poglobil - je kakšna občutna razlika med "originalom" (torej Ooni) in pa sledilci (na mimovrste jih je že ene par)?

Za novo leto pekli pri kolegu v ooni pro (les), prejšnji vikend pa pri drugem kolegu v venturi iz mimovrste (plin). Sam razlike nisem opazil in bi si sam sigurno omislil venturo. Zdelo se mi je fino, da se zelo enostavno potegne kamen ven in ga očisti, res pa da ne vem kako je to narejeno pri ooni-jih.
 
  • Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Pri Ooni Koda se tudi da odstraniti kamen in očistiti. Bi pa rekel, da ni tako enostavno, kot pri Venturi. Si bolj omejen pri širini in višini za izvleko kamna.
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.022
843
113
kar gledam.. Ooni je "samo" peč... Venturi je pa peč + plinski gorilec + loparcki + darilo.. Venturi je "takoj", Ooni nej bi bil pa aprila?
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.578
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Pri Ooni Koda se tudi da odstraniti kamen in očistiti. Bi pa rekel, da ni tako enostavno, kot pri Venturi. Si bolj omejen pri širini in višini za izvleko kamna.

Kaj pa bi vi “čistili” kamen?

No - mali popravek - kamen je treba samo obrniti za 180 stopinj pred naslednjo peko. Peko zaključiš tako, da nažgeš Kodo do konca, spiješ pivo, bolje dva in ugasneš. Peko začneš tako, da dotični kamen zasučeš, nažgeš Kodo do konca, spiješ pivo, bolje dva in začneš peči.
 
  • Všeč mi je
Reactions: bles in PHOBiA

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Ja glej, eni majo žene zraven, pol pa pucajo stvari k niso za pucat. Tko k moj stric, k je Gorenc litko vsakič fejst s cetom opral, da je bla pol zmeri rjava k stara železnca. Al pa enga poznam, k se je za Debuyer ponve izprsil, da bo steake pekel, pol mu je pa to babnica vsakič v pomivalca zabrisala.... :valjamse:
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.578
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Ja glej, eni majo žene zraven, pol pa pucajo stvari k niso za pucat. Tko k moj stric, k je Gorenc litko vsakič fejst s cetom opral, da je bla pol zmeri rjava k stara železnca. Al pa enga poznam, k se je za Debuyer ponve izprsil, da bo steake pekel, pol mu je pa to babnica vsakič v pomivalca zabrisala.... :valjamse:

Ni smešno ... tole se je za zjokat ...
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ja glej, eni majo žene zraven, pol pa pucajo stvari k niso za pucat. Tko k moj stric, k je Gorenc litko vsakič fejst s cetom opral, da je bla pol zmeri rjava k stara železnca. Al pa enga poznam, k se je za Debuyer ponve izprsil, da bo steake pekel, pol mu je pa to babnica vsakič v pomivalca zabrisala.... :valjamse:
Dej no prjatu ne bot siten, kamen mora bit lep in čist in babe so zoprne. Jest sm moji dovolil, da mi ga sproti že med peko opere v stroju.

Drugače pa mam ooni 3 od začetka, edino kar naredim, naheftam do konca brener po poeki pustim cca 5 minut pol pa sistem obrni kamenček pred peko
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Dej no prjatu ne bot siten, kamen mora bit lep in čist in babe so zoprne. Jest sm moji dovolil, da mi ga sproti že med peko opere v stroju.

Drugače pa mam ooni 3 od začetka, edino kar naredim, naheftam do konca brener po poeki pustim cca 5 minut pol pa sistem obrni kamenček pred peko
Hahaha, mende.
 

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Kaj pa bi vi “čistili” kamen?

No - mali popravek - kamen je treba samo obrniti za 180 stopinj pred naslednjo peko. Peko zaključiš tako, da nažgeš Kodo do konca, spiješ pivo, bolje dva in ugasneš. Peko začneš tako, da dotični kamen zasučeš, nažgeš Kodo do konca, spiješ pivo, bolje dva in začneš peči.
Mlajše generacije smo bolj neučakane in pospešimo zadeve s čiščenjem kamna z zidarsko lopatico, ter šele nato uporabimo trik s 180° zasukom kamna in segrevanjem za popolno čistočo. :)
Itak je pa zadeva odvisna od tega kako si zapacal kamen. Ponavadi ga niti obračati ni potrebno.
 

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Zna bit, da to pride z leti. Upam da bom tudi jaz znal kdaj očistiti kamen na puritanski Alter način.
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.530
4.642
113
A je kdo že kupil/testiral/videl "našo" pečico za pice Glowen? Kakšen komentar, če je ok?
 

mikeslo

Zelenc'
17. jan 2021
7
1
3
Pozdravljeni. Hvala za vse namige, ki ste jih napisali in se po njih res da narediti zelo dobro pizzo. Ali ima kdo kakšne izkušnje, kako najbolje pripraviti domačo pečico, da pizzo v čim krajšem času spečeš? Jaz uporabljam tri centimetre debel šamotni kamen in ga predogrevam cca 1.5h. Pečico nabijem do konca - imam povprečno pečico, ki doseže cca 270 stopinj in potem dam ogret kamen v pečico najvišje kot gre in je med pizzo in zgornjim grelnim elementom cca 5 cm prostora. Do tu vse v redu. Naprej pa ne znam kontrolirati pečice, da bi imel med pečenjem stalno zgornji ogrevalni element prižgan in bi mi pizzo čim hitreje naredilo. Ponavadi za predogrevanje kamna vključim navadno gretje zgoraj in spodaj, ko dam notri pizzo pa vključim funkcijo manjši žar in če je med pečenjem vklopljena, potem dobim res lepo narejeno pizzo. Če se pa ne vklopi, potem jo pečem veliko dlje in se mi pizza že začne izsuševat in ni tako dobra, kot če je hitro spečena. V pečici je termostat in ko je dovolj segreta, katerikoli gumb obrnem, nimam kotrole, da bi recimo ob obratu gumba vklopil zgornji žar. Če delam eno pico, počakam da se mi vklopi žar in jo dam potem notri, samo to je tečno ker potem moram do naslednjega vklopa žara čakat cca 15 minut. Ali ima morda kdo kakšen nasvet glede tega?