Določitev pravega kota

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:

In še en izziv: s šestilom narisati (skoraj) idealno spiralo.

Misliš uno varianto z enako razmaknjenimi krogi + 4 čtrami, ki jih sekajo? Ampak za to rabš še revnilo in svinlčnik).
Sicer pa spiralo (ne ravno pravilno, zato pa lepo "polžasto" itak narišeš z žebljem, štrikom in svinčnikom ...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Verjetno misliš na prav to, kar me je zanimalo, čeprav ne gre za kroge, temveč četrtinke kroga ki se enakomerno razmikajo v obliko spirale. Seveda je treba za zaris temeljnih točk imeti še ravnilo in svinčnik, to nisem posebej zapisal, verjetno pa bi lahko.
Je pa tvoja varianta tudi uporabna, le določitev razmaka med črtami je odvisna od premera žeblja in jo zaradi tega težko prilagodiš zahtevam izdelka...

kam smo (sem) 'odplezali' iz določitve pravega kota
wink-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Verjetno misliš na prav to, kar me je zanimalo, čeprav ne gre za kroge, temveč četrtinke kroga ki se enakomerno razmikajo v obliko spirale. Seveda je treba za zaris temeljnih točk imeti še ravnilo in svinčnik, to nisem posebej zapisal, verjetno pa bi lahko.
Je pa tvoja varianta tudi uporabna, le določitev razmaka med črtami je odvisna od premera žeblja in jo zaradi tega težko prilagodiš zahtevam izdelka...

kam smo (sem) 'odplezali' iz določitve pravega kota
wink-1.gif

Ja, zgleda da na isto misliva.
Pri varianti s špago pa si lahko pomagaš tako, da navijaš okoli ževblja, okoli svinčnika (kjer je debelino lažje prilagajat) ali okoli obojega ...
Najbolj smešno je, da tega (ne s šestilom ne s špago) nisem nikoli v življenju rabil in se sploh ne spomnim, kje sem pobral oz. zakaj bi si to sploh zapomnil ...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Kakorkoli že...zadeva zarisana (!)...še pomembnejše -> zidek zabetoniran.

Tako da...misija zaključena!

Ta stranica s trikotnikom je pa tako enostavna, da sploh ni čudno, da se je nisem spomnil
wink-1.gif