Dnevne luči in delovanje zadnjih parkirnih luči

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Enkrat smo že imeli to temo čez, vendar me zanima konkretno vprašanje. Ali je zakonsko dovoljeno , da ob prednjih dnevnih lučeh delujejo tudi zadnje parkirne luči? Ne zanima me za avtomobile, ki nimajo posebej vgrajenih dnevnih luči in jim pač gorijo tako kratke sprednje kot tudi parkirne spredaj in zadaj. Ampak konkretno za vozila, ki imajo serijsko vgrajene ločene prednje dnevne luči.
Kateri člen zakona sploh določa to? Hvala.

Osebno sicer menim, da dnevne luči brez (minimalno) senzorja za luči ne bi smele biti dovoljene, saj se en kup vozil vozi po tunelih in tudi v mraku zgolj z dnevnimi lučmi, ampak to niti nima veze. Zanima me zgolj kaj je dovoljeno v zakonu.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Zakonsko je dovoljeno ...

Citat:

Voznik iz prvega odstavka tega člena mora voziti podnevi s prižganimi lučmi za dnevno vožnjo. Kot luči za dnevno vožnjo se lahko uporabljajo tudi zasenčeni žarometi, katerih svetilnost je v takem primeru lahko zmanjšana za največ 25%. Luči za dnevno vožnjo ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot luči za dnevno vožnjo, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske luči.

Zadnje luči spadajo pod pozicijske oz. strokovno pod luči za označevanje vozila.

kegelj

Fizikalc
30. apr 2012
407
98
28
In potem imaš paciente, ki jim v megli zadaj nič ne gori.
Bi pa dal zakonsko prepovedat zadnjo meglenko. Nekateri se počutijo prav poklicane, da jo imajo ves čas prižgano.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Prav pretiravajo eni res. Zadnjič sem čakajoč na parkirišču opazil prav tako čakajoč avto s prižgano zadnjo meglenko. Meglenka je bila obrnjena proti meni. Ker sem imel čas in pogum sem stopil, do avta s prižgano meglenko in voznico prosil, da meglenko ugasne. In veste kaj je briljantni um mladenke(ni bila blond) izjavil?
Meglenko imam prižgano zaradi varnosti!!!!!!! Varnost pri parkiranem avtu na velikem ne zasedem parkirišču pri hitrosti 0km/h ...... Pa kdo je tej osebi dal vozniško dovoljenje?

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Zadnje luči bi MORALE goreti ne pa da so izklopljene! Kaj se zgodi, če kdo nima odprtih zadnjih luči pa se mu kdo zabije v rit zaradi močne megle npr. ali pa zaradi močnega naliva, kjer se ne vidi naprej? Pa zakaj že so izklopljene, kje je fora tega, da ne gorijo zadaj?? Če začnejo z "varčevanjem" energije potem morajo nujno pobrati ven iz avta radio, klimo ter vse elektronske pripomočke, saj porabljajo energijo. Zakaj bi imel v avtu odpiranje šip s klikom na gumb, če lahko na roko vrtiš?? Bom prišparal na energiji.
Drugače pa upam, da so se meglenkarji naužili megle te dni in so si dali duška z vžganimi meglankami, pa da bodo sedaj nehali strašiti z njimi po cestah.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Zadnje luči bi MORALE goreti ne pa da so izklopljene! Kaj se zgodi, če kdo nima odprtih zadnjih luči pa se mu kdo zabije v rit zaradi močne megle npr. ali pa zaradi močnega naliva, kjer se ne vidi naprej? Pa zakaj že so izklopljene, kje je fora tega, da ne gorijo zadaj?? Če začnejo z "varčevanjem" energije potem morajo nujno pobrati ven iz avta radio, klimo ter vse elektronske pripomočke, saj porabljajo energijo. Zakaj bi imel v avtu odpiranje šip s klikom na gumb, če lahko na roko vrtiš?? Bom prišparal na energiji.
Drugače pa upam, da so se meglenkarji naužili megle te dni in so si dali duška z vžganimi meglankami, pa da bodo sedaj nehali strašiti z njimi po cestah.

ne poznaš sistema ob teh nevarnih stvareh o katerih govoriš se VEDNO prižgejo zadnje luči če ima avto senzor ki regulira prižgane dnevne luči.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Če čebula ne bi imela če bi bila samo bula. Na srečo mi pri ”dnevnih” gori kpl razen armature. Ne vem pa kako je s svetilnostjo in me prav BK. Važno da sem podnevi označen da mi policaj ne more napisati kazen, pa če tudi ponoči naredim kak km z dnevnimi da je bolj ali manj vse ok navzven.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
ne poznaš sistema ob teh nevarnih stvareh o katerih govoriš se VEDNO prižgejo zadnje luči če ima avto senzor ki regulira prižgane dnevne luči.
Zdaj ne vem, ampak zame beseda VEDNO pomeni "v vseh primerih" oz. "100%". Glede na to, kaj sem vse videl v zadnjih meglenih dneh, zate pomeni VEDNO = "občasno" oz. "kdaj pa kdaj".

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
pri meni je tako ko se zapeljem v tunel ali pa ko je megleno in ko se malce "potemni" in ko se hitrost zviša nad 140 se mi prižgejo ksenonke in zadnje luči drugače mi pa gorijo dnevne pri drugih superduperalter avtih pa ne vem kako je. Moj senzor je dokaj občutljiv

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:

Ni res, tudi če ima senzor ni nujno, da se prižgejo zadnje luči. Če je samo močan naliv se zadnje luči ne prižgejo pri VSEH avtomobilih, pa tudi če ima senzor. Ni bilo enkrat, da bi to videl, kako so bile lepo luči zadaj zaprte oz. niso svetile. Res ne vem kaj je fora teh zaprtih zadnjih luči podnevi. A mi lahko kdo pove kaj je ta fora, da so luči zadaj zaprte oz. ne svetijo?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.365
2.739
113
Jaz bi rekel, da je fora v tem, da pac vsak avto tega nima....torej je tvoj bolj hi-tech, kao.

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Moj primer teh senzorjev
smile-1.gif

1. Imel Seat Leona (letnik 2008) s ksenon lučmi. Imel je senzor za svetlobo, AMPAK je ta senzor služil SAMO za notranjo osvetlitev vozila (armaturka, radio...); torej ko sem prišel v tunel ali je bila zunaj tema, se je ta "senzor" poznal samo na notranji osvetlitvi. Luči (spredaj ksenon+spredaj pozicijske in zadnje luči) so VEDNO gorele, pa ni važno, ali je bil zunaj dan, noč, sneg, dež..tunel...

2. Sedaj imam Peugeot 508 (letnik 2011) tudi s ksenon in dnevnimi LED lučmi ter senzorjem za svetlobo in je tukaj malo drugače. Po dnevi mi gorijo SAMO LED dnevne sprednje luči, zadnje luči pa so povsem ugasnjene. Ko se zmrači/prične deževati in se sprožijo brisalci/grem v tunel - se v sekundi ali dveh paprižgejo zadnje luči, spredaj se pa LED dnevne luči zmanjšajo in prižgejo še ksenon luči. Ko pa pridem ven iz tunela pa se aktivira prva možnost (torej gorijo samo sprednje LED dnevne luči). To vse deluje, ker imam nastavljeno na avtomatiko in je zame le ta najbolj komot.

Sem pa ravno sedaj, ko je noč zunaj, ugasnit to avtomatiko kar pomeni, da sam določaš, katere luči bodo gorele. Prižgal sem samo LED dnevne luči (ksenon so ugasnjene), pogledal sem zadaj avta in zadnje luči so bile ugasnjeje. Torej po noči se ne smem vozit samo z LED dnevnimi lučni, ker mi zadnje v tem primeru ne svetijo in sem nevaren za ostala vozila.

Tudi meni ni ravno všeč, da imam po dnevi zadnje luči ugasnjene in tudi meni povsem ni jasno, zakaj bi to bilo dobro?
uf-1.gif

Je pa res, da lahko sredi dneva, ko ima avto prižgane samo LED dnevne luči, prižgem ksenon luči ročno in takrat se prižgejo tudi zadnje luči avtomobila
grin1.gif

Je pa ena zanimivost - če imam samo LED dnevne luči prižgane, ne morem prižgati še meglenk
cry12bpy.gif

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Komplicirano. Kako naj vse to razume povprečni voznik, ki komaj obvlada vožnjo po omejitvah. Star sistem brez Led diod je enostavnejši luč prižgeš luči gorijo, luči ugasneš luči ne gorijo. Preprosto in enostavno ter poceni in brez elektronike.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
ksz

prosim da se nekaj zmenimo

luči SVETIJO in ne GORIJO!!!! v kolikor vam luči GORIJO imate nekoliko večji problem kot je pa neosvetljenost vozila

torej luči SVEETIIJOOOO

hvala za razumevanje

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.446
2.394
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Komplicirano. Kako naj vse to razume povprečni voznik, ki komaj obvlada vožnjo po omejitvah. Star sistem brez Led diod je enostavnejši luč prižgeš luči gorijo, luči ugasneš luči ne gorijo. Preprosto in enostavno ter poceni in brez elektronike.

Res je komplicirano. Ko kupiš avto, daš na auto, potem pa tega ne diraš več. Prav tako je z brisalci.

Moj ima edino problem, da pri vklopljenih brisalcih ne vklopi zadnjih luči. To bi moral biti pogoj.

Nitroo

Fizikalc
27. jan 2009
507
67
28
V bistvu ni tako komplicirano... samo je pa čisti idiotizem, res ne vem kaj si mislijo...
Pozicija stikal 0: Svetijo sprednje led
Pozicija stikala "pozicijske luči": Svetijo sprednje in zadnje led, vendar sprednje z manšo intenziteto...
13.gif

Pozicija stikal auto: Svetijo sprednje led, ob padcu osvetlitve se prižgejo glavni žarometi + zadnje led
Pozicija stikala 1: Normalno svetijo sprednje in zadnje luči

Napisano velja za vw, problema sta pa dva: Zakaj hudiča če prižgeš pozicijske luči, sprednje svetijo slabše kot če so kao ugasnjene. In drugo: Senzor za svetlobo, ne prižge luči v megli, ker je pač svetlo. In tako dobiš bolnike, ki ne dojamejo funkcij svojega avta in v megli vozijo brez zadnjih luči.
Je pa opisan sistem čiste butale in popolnoma izniči dober senzor za osvetlitev, ker moraš ob vsakem neidealnem vremenu ročno premikat stikalo.
Na servisu sem težil, če se da sprogramirat računalnik, da mi v poziciji auto gorijo še zadne luči, ob padcu osvetlitve pa bi se prižgale še ksenonke, in guess what... ne to se pa valda ne da...
bonk.gif

Še enkrat... BUTALE...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ne vem jaz imam avto iz vw koncerna pa mi zadeva špila v nulo v vsem tem času nisem niti enkrat prestavil iz AUTO v manualni mode

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Močno dvomim, da se ti v megli vklopijo zadnje luči. Že tako tako in pride do "zamude" par sekund ko greš v tunel, v megli pa res dvomim, da se ti prižgejo normalno kot bi se morale.
Najlažje je dati lepo ročno do tega, da ti svetijo in to je to. Potem ti sigurno svetijo (da bo uporabnik "Benady" srečen) in spredaj in zadaj, vedno.