Dizel is not dead

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.482
10.724
113
Ma tehnologija gre naprej. Električni avti prihajajo in vse več folka ga bo kupilo. Bencinski in dizelski avti se bodo umaknili samo še največjim + tovornjakom in delovnim strojem. Prišel bo čas in verjemite mi, da ko se boš peljal mimo z motorjem na notranje izgorevanje, te bo folk gledal kot največjega onesnaževalca in reveža, češ, s kako zastarelo tehnologijo se voziš.
Jaz ga kupim takoj, ko bo sprejemljiva cena in filanje urejeno.

Zagotovo, ko bo bolj uporaben in ekonomsko opravičljiv se bo ostalo umaknilo. Dejstvo. Do takrat pa dizelica.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.543
432
83
csm_ESCR_Anlage_komplett_eng_905efe73e7.png

Bo kar original. ;) je pa res da je postal izpušni sistem mala vesoljska postaja. Ko to crkne pri takem avtu se začne veselica. In nadure.

tole je že passe
sedaj imaš dodatno poleg zgornje kolobocije nizkotlačni in visokotlačni EGR, oba hlajena s hladilno, + dodatno preden gre v zadnji lonec imaš loputo, ki ga zapira in gredo plini skozi egr št. 2 nazaj v motor
pomojem imam sedaj zadnjega dizla, naslednji bo sigurno bencinski hibrid

• Všeč mi je
Reactions: Matey
22. jul 2007
13.416
1.666
113
124
Ma tehnologija gre naprej. Električni avti prihajajo in vse več folka ga bo kupilo. Bencinski in dizelski avti se bodo umaknili samo še največjim + tovornjakom in delovnim strojem. Prišel bo čas in verjemite mi, da ko se boš peljal mimo z motorjem na notranje izgorevanje, te bo folk gledal kot največjega onesnaževalca in reveža, češ, s kako zastarelo tehnologijo se voziš.
Jaz ga kupim takoj, ko bo sprejemljiva cena in filanje urejeno.
S tem si vse povedal, ko bo to pa bo po 2050+;)

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Malecky, imas mobilni telefon? 99,9%, da ja. A ves, da je noter baterija? 100% ves, da je... A ves, da je kobalt v Litij-Ionskih baterijah in tudi v tvojem telefonu?
Imas lap top?...tvoja punca, zena ima telefon?.....itd...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.482
10.724
113
Ja, to je res, ampkas pet je res, a telefon menjaš na 1 leto ali na 5 ali 10 let ;) pač kolk hardcore potrošnik si.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ne podpiram pa tega, da otroci delajo na ta račun, samo tu jaz ne morem narediti nič. To morajo firme zrihtat oz. preverjat, od kod jim kobalt in na kak način se ga dobi.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Is there such a thing as an ethical fosil car? Oil production? Oil consumption?

Moramo se zavedati da čist prevoz ne obstaja, treba je samo nekako ocenit kaj je bolj čisto in kaj manj čisto.Na koncu pa povprečnemu Janezu za to dol visi, njega briga samo koliko ga stane in koliko potencialnih problemov ima z avtom.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Point je v tem, da maš na svetu debile, ki kupijo EV in mislijo, da so zeleni kot deteljica ki žre CO2.

Še najbolj retardirano pa je, ko mnogi od teh niso prej imeli avto in so uporabljali javni prevoz. :bonk:

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Tudi mi kupujemo avte, da se vozimo v službo, kjer poganjamo razvoj in napredek naprej, da bodo naši zanamci neke X generacije končno lahko uživali v brezdelju, kajti namesto njih bodo vso delo opravljali roboti. Ampak do tam pa bo prelitega še mnogo znoja, krvi, našega 1/3 življenja in več zakaj??? Da bodo naslednje generacije bolje uživale življenje na naš račun, kot mi "uživamo" življenje na račun 3. sveta. Zmeraj nekdo najebe.

deedee

Pripravnik
20. dec 2008
54
2
8
Town Of Thousand Radars
Bolj za debato..
menjavam zadnjič gume in poškilim v auspuh (od avta):)

Dizel 2.2 blutec 150.000 km...notranjost !!! auspuha čista kot iz tovarne, če s prstom pomažeš, čisto ko suza....... men je bilo nepredstavljivo.

Seveda je auspuh cist, ce je vsa svinjarija v EGRju in sesalnem kolektorju...
Bolj nov kot je dizel vec izpusnih plinov se "reciklira" oz. vrne v motor...

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.280
113
za šankom
Do takrat bom pa jaz še 3 dizle (po)iztrošil.

enako, sem bil v dilemi pred 3 meseci ko sem menjal avto, priznam da me je zagrabila moda turbobencinarjev, vendar 2.0 dizel z 194km požre 3 litre manj kot benciar z 200km tako da nisem dolgo premišljeval, elektrike zaenkrat ne povoham, ko bom lahko z avtom na elektriko anredil 1200km v kosu potem že,za drugi avto pa resno razmišljam v smeri električarja za 25km dnevno. Vendar ko potegneš črto in pomisliš iz kje je material za baterijo in kaj se bo zgodilo z njim po 10 letih ter koliko električne energije mi še pridelamo preko fosilnih goriv je azdeva zelo daleč od tega da bi bila eko

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Si kaj upošteval višjo nabavno ceno dizla in višjo izgubo ob prodaji? Ali samo po principu glavno da se špara, nima veze koliko stane?
Ker cene dizlom so začele tudi pri nas padat. Sem gledal golf 2015 letnik. Dizl je v povprečju 2k cenejši od bencinca. Ob nakupu je stal 2k več. Torej 4k več izgube vrednosti kot bencinc v 4 letih

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
za drugi avto pa resno razmišljam v smeri električarja za 25km dnevno. Vendar ko potegneš črto in pomisliš iz kje je material za baterijo in kaj se bo zgodilo z njim po 10 letih ter koliko električne energije mi še pridelamo preko fosilnih goriv je azdeva zelo daleč od tega da bi bila eko

Za 25 km dnevno dobiš rabljenega Smarta za 7k €, strošek dobrega jurja letno (z izgubo vrednosti), ali pa e-UP za 12k € ali nov e-UP ali Smart ForFour za 18k €. Ko baterijam pade kapaciteta pod uporabno kapaciteto za vožnjo so še vedno vredne in se jih da prodati za kakšen solarni sistem ali kaj podobnega. Z baterijami iz Leafa delajo točno to. Naša elektrika je trenutno pri 205 g CO2/kWh potem pa računaj, če tak majhen EV pokuri 15 kWh/100 km to je 30 g/km ali kot da bi bencinar pokuril 1,4 l/100 km. Ni pa vse v tem da si eko, na koncu šteje to kakšna je sama vožnjo in kakšni so stroški.