Glede wifi mreže: bolj kot stikalna oprema je problem signal wifi in dostopne točke. Pri esp8266 čipih je wifi bolj švoh, ker rabijo stabilen in močan signal. Meni zaradi konfiguracije hiše še ni uspelo narediti idealne pokritosti z wifi signalom. Vsake toliko se najde kakšen device s šibkim signalom in potem skače z wifija dol in se nato nazaj priklaplja, to posledično pomeni na drugem koncu wifi, kjer je šibak člen, rekonektanje druge napravice (povečini z esp8266 čipom). To je izgledalo tako, da se wifi rele (z esp8266 čipom flashan na tasmota) za odpiranje žaluzij rekonekta in kakšna žaluzija se je na hitro zaprla ali odprla
Meni je bil to znak, da kakšen device nekje ni dobro povezan oz. ima slab signal (npr. nad 70 dB)...medtem je WAF (wife approval factor) strmoglavil in ničhudega kriv wifi modul za žaluzije je bil tik pred tem, da ga žena s hamerjem zbije dol s stene
. Mene je pa bolj kot to, da me lahko sosedje vidijo kako si v gatah umivam zobe, motilo to, da en klinčev wifi rele nekje nima dobrega signala ali pa da se spet tepejo wifi kanali.
Prej, pri slabšem routerju, je ta počepnil in sem ga moral resitirati, sedaj na OPNsense (na baremetalu in n5105 intel celeronu) pa je zadeva vsaj stabilna tako, da se zatrese samo kakšen tasmota wifi rele za žaluzije
Ampak ravno, da povrnem WAF na minimalen nivo, gre sedaj iz Tasmote na ESPHome.
Pa še to, navedbam, da routerji prenesejo 254 naprav (ker je pač 255 naslovov možnih) je bolj lari fari - mogoče v idealnem svetu, meni je že pri 50 napravah v bajti povprečen router počepnil.
Če se že lotevaš nove mreže in smart home pa mogoče razmisli o VLAN-ih, kjer te zadeve smart homa povežeš v ločen VLAN z ločenim wifi AP (2.4Ghz)...