DIY nadstrešek

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Zakonodajalec je že v zakonu o graditvi objektov predvidel, kaj lahko delamo v samogradnji. Za takšne objekte običajno ni potrebno niti gradbeno dovoljenje. Torej, če je nadstrešek velikosti do 50 m2 označen kot enostaven objekt, in zanj ni potrebno gradbeno dovoljenje potem ga lahko vsak izdela sam. Če se avtor teme počuti sposobnega, ga lahko mirne duše izdela sam, ko izpolni zakonske zahteve (lokacijska informacija in skica). Če pa želi biti bolj papeški od papeža pa lahko miren duše najame ekipo večih: arhitektov, statikov, izvedencev za požarno varnost, delovnih inženirjev, geologov.... ter nato izvede mednarodni razpis za izvedbo. Da bo delo potekalo po zakonih in varno najame ekipo nadzornikov: gradbenih del, statičnih del, zagotavljanje požarne varnosti, zagotavljanja varstva pri delu...
Seveda pa je možna katera koli vmesna pot med obema skrajnostima.

PS- le zakaj enostavno, če pa lahko tudi drugače?

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kaj je men v tej temi smešno, da je vrjetno cvinga naredu več nadstreškov/ut/kozolcev... kot so jih najbolj glasni vidli. Če bi se mu podiral, jih vrjetno ne bi več delal;)

drugo, pa da je avtor teme vrjetno spraševal iz pravnega oz zakonskega vidika, če sme ,ker nima ustrezne izobrazbe. Ne pa iz tega, če on to zna oz zmore;)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
A je cvinga "TIŠLAR" ???
Vsekakor je strokovnjak na področju obdelave lesa, kolikor vem, tako v 'tišlariji' (mizarstvu) kakor tudi pri tesarstvu ('cimpranju'), ne vem sicer, koliko obvlada ostrešja, nadstreške in podobne izdelke pa vsekakor.
In od svojega znanja tudi živi, pa ne na forumih, ampak v resničnem življenju
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
ksz...... spet nabijanje v tri krasne

govora je
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Živjo,
ali lahko nadstrešek cca. 50 m^2 izdelam sam, brez nekih projektov ali ne?
Nisem statik, gradbenik, lesar ali varilec.
lp

Torej vi predlagate, da nekdo, ki v življenju ni držal matice v roki, da gre delat nadstrešek?
Analogno, bi mu brez problema svetoval, da se sam loti delat velik servis na avtu
bonk.gif

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:

govora je
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Živjo,
lp

Torej vi predlagate, da nekdo, ki v življenju ni držal matice v roki, da gre delat nadstrešek?
Analogno, bi mu brez problema svetoval, da se sam loti delat velik servis na avtu
bonk.gif

Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
ksz

ok, da obrazložim:
Sprašujem ali je legalno, da nadstrešek naredim sam ali mora to naredit nek licenciran majster/firma.

Nimam dveh levih rok, sem tehnične stroke, ampak vseeno cvikam tole sam naredit.

lp

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:

govora je
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Živjo,
lp

bonk.gif

Kje pa to on piše? Jaz tudi nisem nič od naštetega, pa sem naredil iz lesa, železa in betona več stvari kot večina ljudi tu na forumu.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
bonk.gif
Jaz sem ga šel delat. 40.000 km kasneje avto še laufa. Pa tesnilo glave sem tudi že menjal. Guess what? Nisem mehanik. Pa nadstrešek sem tudi že postavil. Iz prve in na suho. Torej?

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Jaz sem si včeraj popravil EGR
smile-1.gif

En pinček, ki vrti ventil se je odlomil pa sem zakoval novega noter.
Ampak bom vseeno poskusil kako ponudbo od majstrov dobit. Če bo cena sprejemljiva bodo kar oni delali.

lp

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Če maš dve leve roke in nimaš občutka za ravnino ti mogoče takle steber rata..k kozarc za cviček
nahrung002.gif

Moje mnenje:
Pri tej sliki bi bilo veliko bolj estetsko, če bi bili prečni tramovi enako dolgi. Pa tudi tvoja kozarca za cviček bi prišla bolj do izraza.

Drugače mi je pa res zanimivo, kako nekateri povzdigujete določena dela v oblake. In če danes živiš od svojega dela (si privatnik), to še najmanj pomeni, da svoje delo dobro opravljaš, v večini to pomeni, da si dober "prodajalec". So pa izjeme.