Davek na nepremičnine

erikson

Guru
25. avg 2007
22.626
6.378
113
Jz jim tudi ne verjamem, sploh tiste o 160000 praznih stanovanj. Ker večjih lažnjivcev na vladi do sedaj še ni bilo.
Na novinarski je Golob povedal, da pozna nekatere prazne stavbe v Ljubljani. Ni pa povedal konkretno. Bistveno večja ponudba naj bi po njegovo znižala najemnine.

Asta večkrat povdari, da stanovanja spadajo pod njihovo stranko.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.188
4.303
113
No in zakaj je potem to sedaj problem? Obljube se izpolnjujejo in narod je več kot očitno pripravljen plačati več, samo da ne gleda JJ.

Nisem pristaš leve opcije, imam pa vseeno toliko rad svoje življenje, da se mi res ne da več živcirati za stvari, na katere nimam direktnega vpliva. Sploh, ko gledam tebe, kako ti zadnje čase precej resno dviguje pritisk ;).
Mene to zabava....
Dokler kripto ni obdavčen, se samo smejim....
Firma pa kar mormo dat damo.....

ps ne oddajam nepremičnin, kmetijske površine pa niso v tem davku.
tko da, smejim se golobovim ovcam, ki zdaj tulijo. Jest pravim še več, da bo cviljenje bolj slišno...

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.487
1.674
113
Na novinarski je Golob povedal, da pozna nekatere prazne stavbe v Ljubljani. Ni pa povedal konkretno. Bistveno večja ponudba naj bi po njegovo znižala najemnine.

Asta večkrat povdari, da stanovanja spadajo pod njihovo stranko.

Ker Slovenija = Ljubljana. Imajo že sedaj NUSZ, katerega višino določa občina, pa naj dajo za Lj x10. Butale.

igi

Guru
13. okt 2007
5.634
1.223
113
Celje
Samo, a si predstavljaš da je 160000 stanovanj za celi Maribor praznih stanovanj. Verjameš v to?
številka sigurno ni nizka. En kup je starih stanovanj in objektov, ki trenutno niso uporabni in so potrebni obnove. Pa nekako lastniki nimajo interesa to porihtati, prodali pa tudi nebi, ker v takšnem stanju dobijo premalo... Imaš tudi en kup novogradenj, kjer se kupljena cela nadstropja stanovanj za investicijo. Novo in zaklenjeno.

Ne vem pa če bo ta davek dovolj velik trigger, da bi se to sprostilo na trg.

Holobist

Majstr
8. jul 2023
1.136
-362
63
Maš prav ja... 3 Maribore bo bližje

številka sigurno ni nizka. En kup je starih stanovanj in objektov, ki trenutno niso uporabni in so potrebni obnove. Pa nekako lastniki nimajo interesa to porihtati, prodali pa tudi nebi, ker v takšnem stanju dobijo premalo... Imaš tudi en kup novogradenj, kjer se kupljena cela nadstropja stanovanj za investicijo. Novo in zaklenjeno.

Pri nas je miselnost, da moraš v startu imeti 2 ali več sobno stanovanje, 2 avta in vsaj 3 dopuste v tujini.
Delal pa bo kdo?

• Všeč mi je
Reactions: Marxon in BLABLABLA

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.952
6.129
113

Ja en kup je sranja. In sranje ne moreš štet kot prazna stanovanja, lagat celi Sloveniji, se sprenevedat in napram tej laži odrejat davkov.

sad

Guru
24. avg 2007
21.133
9.773
113
Mene to zabava....
Dokler kripto ni obdavčen, se samo smejim....
Firma pa kar mormo dat damo.....

ps ne oddajam nepremičnin, kmetijske površine pa niso v tem davku.
tko da, smejim se golobovim ovcam, ki zdaj tulijo. Jest pravim še več, da bo cviljenje bolj slišno...
Ti se kar smej.
Tudi do tebe bodo prišli, če jih volitve ne bodo ustavile.

• Všeč mi je
Reactions: Oakey in BLABLABLA

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.188
4.303
113
Ti se kar smej.
Tudi do tebe bodo prišli, če jih volitve ne bodo ustavile.
Jest volim pravo stvar če pa folk to hoče pa nej.... So far so good... samo cviljenje.
men je win win zaenkrat

Sploh blokarji, kjer jih domplani curijo x3, štrom, benz itd... Zdej pa še to.
Pa da vidimo plesoče....

• Všeč mi je
Reactions: B81

Oakey

Majstr
3. feb 2016
900
555
93
Eno neumno vprašanje. Ker vas je tule očitno veliko najemodajalcev, koliko pa ste znižali najemnino, ko je IJ znižal davek iz 27,5% na 15%?

Ni neumno vprašanje, je kar na mestu. Samo odgovor ti ne bo všeč.

Jaz nisem nič nižal ker sem imel 6 let fiksno najemnino in se ves ta čas ni nič usklajevala s tržnimi cenami. Šele ko je prišla na oblast sedanja oblast sem dvignil ceno ker niti slučajno ne mislim nositi posledic izvolitve te vlade. Jaz jih nisem volil in naj kar volilci občutijo kaj so izvolili

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.579
1.272
113
ksz

dajmo no praktični primer.

vrednost nepremičnine po durs/gurs? 80.000 €
če je stanovanje prazno je davčna osnova 1,45% = 1.160€
Če pa imaš stanovanje v najemu pa ti na osnovo dajo 25% rabat torej = 870€
in 870€ / 12 mescev = 72,5€ na mesec pribitka k najemnini....
s tem da se verjetno k davčni osnovi šteje tudi letna najemnina?
200€ mesečne najemnine= 600 + 1160 = 1760€ - 25% rabata = 1320 letnega davka za 80k stanovanje ki računa 200€ najemnine?

kje sem se zmotil?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.035
6.893
113
pri taščici
Brez truda in dodatnim davcnim prilivom bodo prisli do (vsaj delne) izpolnitve predvolilne obljube o npvih stanovanjih.
Nova sicer ne bodo, se bo pa zagotovo kakšno našlo na trgu..kot najemniško ali pa za prodajo

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
To pa res ni namen. In nikdar od nobene vlade, odkar spremljam in se mene tice ni bil. Namen je zgolj eden. Pobrati čimvec denarja in najbolj sigurno bo to od tega, ki je ze sedaj pridkan in plačuje, da bo placeval se vec. Oni ki na crno oddaja ima za sport izogibanje placevanju davkov, tudi preko dopustne meje, in bo spet nekaj nasel, da se mu bo ognil.

Kar se tice "neumnih" najemnikov. Ce bo dal/lahko da samo 700 za najemnino, bo sel ven. V manjse stanovanje za 700. Oni za 900 bo pa k tebi prisel, ker ne bo mogel placevati 1100. Kje se konca? Ne vem, zadnjic sem modela od Stoje (ki mi je sicer skrajno antipaticen, ampak sem mogla slišat), da najbolj manjka premium stanovanj za oddajo. 5k€/mesec? Ni problem dobiti najemnika, ampak tako stanovanje. Ce jih res toliko primanjkuje, kot se joka, najemnik vedno bo, samo malo se bo premešalo.

In ce kdo ni porajtal - najemnik se zmeraj ne more kupiti stanovanja, samo v malo manjsega se bo selil za enak denar.

Slovenec zna šparat samo na 2 načina - varcevalni račun na TRR in nepremicnine. To je njihov "garant". Tale davek ne bo naredil nobenega šifta v smer padanja cen nepremicnin in vec stanovanj na trgu, kot se prodaja, je samo inkasantstvo brez kakršnekoli skrbi za urejanje sranovanjskega problema mladih.

Bo klinac. Gasterbajterski fotr bo mrbit sel delat visje gor, familija bo pa tu ostala. Ker v vsakem primeru rabi suport. Omike merkajo otroke, bolniske, porodniske, subvencionirani polovicni delovniki ipd,da jim ni para nikjer v Evropi. Edina razlika je, da svoj cajt so takle gurali in pregurali skupaj, danes se tako ziveti ne da, locitve so bistveno prej na mizi, pol se šele sranje zacne. Pol pa pride se hujsa zagrenjenost tistih, ki "cenijo svoj denar".
Umij si usta, to ni povprečen slovenski rezident.