Davek na nepremičnine

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.365
6.913
113
No, zemljisko knjigo in GURS imajo na voljo tak ali tak, nekako ves, kaj je garaza (ce ze ima svoj elektro števec). Podrtija bo pa kar lepo obdavcena.

Recimo:

Se zmotijo? Nic hudega, bo pol posameznik sam se pritožil na davek. Njim se ni glih treba pretegnit.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77 in igi

igi

Guru
13. okt 2007
5.635
1.224
113
Celje
Tudi jaz imam težavo s tem, da se za najemodajalca ne spremeni popolnoma ničesar razen da se mu nabije davek. Davek na oddajanje je zdaj koliko 27%? Se pravi za nepremičnino, za katero si šparal, vzel kredit in jo KUPIL ti država pobere 3 najemnine. V redu, samo za ta znesek pričakujem ob prvi težavi z najemnikom, da mu v enem dnevu potrka na vrata policija in ga odnese ven, jaz pa lahko zamenjam ključavnice in ga tožim za nastalo škodo. Smo imeli najemnika poslovnega prostora, ko je model nehal plačevati smo ga želeli vreči ven. Trajalo je 2 leti na sodiščih, on je vmes posloval nemoteno, nismo mu smeli storiti ničesar, kar
bi ga oviralo pri poslovanju, izgubil je na vse sodiščih kamor se je seveda pritoževal, za denar pa smo se na koncu obrisali pod nosom. Hvala za tako pravno državo.

Tu se strinjam. Treba bi bilo urediti zakonodajo za najemnike in najemodajalce. Imaš bisere na obeh straneh. In ja, ko poteče pogodba, ni debate. Najemnik mora ven.
Po drugi strani pa veš, da biti podjetnik ni za vsakega. Vedno je zadaj kar precej velik riziko, da bo šlo kaj narobe. En ti ne bo plačal računa, naročiš robo, ki se ne prodaja in gredo roki uporabe mino, pride inšpektor in nimaš nekih papirjev poštimanih, z viličarjem delavec podre regal .... In podobno je pri oddajanju nepremičnin. Če se greš "biznis" in oddajaš, moraš na drugi strani pričakovati tudi nek riziko. Ne moreš pričakovati, da se bo država ukvarjala z vsakim najemnikom, ki za sabo ni pečice očistil.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77 in Guinness

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.493
1.682
113
V bistvu bo situacija za najemodajalce sedaj še slabša saj nov zakon za odbijanje davka od najema zahteva pogodbo za nedoločen čas. Dopuščam, da je to kdo narobe interpretiral in je dovolj dolgoročna pogodba, ampak pri tej vladi vedno pričakujem najslabše.

• Všeč mi je
Reactions: sad, BuDi in Gonzo

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.188
4.304
113
Ko takole razmišljam, v osnovi ideja niti ni slaba. S tem predlogom zelo na hitro porihtaš vse, ki oddajajo na črno, oziroma imajo na pogodbah zapisane nižje najemnine. Pustimo predlagani %, ki je trenutno previsok in pa en kup drugih zadev, ki bi jih bilo potrebno dodelati.
Govorim zgolj o tematiki obdavčitve najemnih stanovanj, ker če se mene vpraša je tukaj dejansko OGROMEN delež poslovanja na črno in to nadzirati je praktično nemogoče. S tem predlogom pa imaš to takoj rešeno.

Je zelo podobno kot je bil prehod iz takratnega "prometnega davka" na DDV. Kar naenkrat je bilo težje "čarati" z davki.

p.s. A je kje kaj govora kako se obravnava stanovanja in ostale nepremičnine, ki bodo v lasti podjetij?
To nikakor ne rešuje oddajanje na črno, niti ob ddvju fušanja ne.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

igi

Guru
13. okt 2007
5.635
1.224
113
Celje
Pa, jaz dvomim, da bo pri tej cifri ostalo. Saj se vedno starta z vso silo, folk ven pade, in potem dol jemljejo, da je revolt manjsi, ker je bolje, kot je sprva kazalo. Na koncu bo recimo obstala mantra, da hvala bogu, da je "samo" 0,5% ali pa 1%, recimo, namesto da bi se gledalo na to, kot je - uvedba novega davka, ki ga prej ni bilo.

Kdor oddaja na črno, zakaj ne bi se naprej? Prav nobenega vzgiba ne vidim, kje bi bila prednost pogodb, ce jih dosedaj ni bilo. Ze ce noces/ne morem prepisati na druzinskega clana je potem nov davek recimo jurja. Najemnine se odstejejo. Recimo da znese 500€. Torej bos davka zdaj placal samo 500€ - ampak skupaj je to se vedno jurja! Ce je pa davek od oddaje visji od nepremicninskega, si pa na "izgubi".

Ce pa imas koga, na kogar lahko pises nepremično, je pa sploh no brainer. Tole bo prej spodbudilo se vec oddaje na crno, kot zajezilo obstojeco.

Ma jaz razumem v smeri:
Imaš nepremičnino za oddajanje, ki je ocenjena na 200.000eur. Nepremičninski davek bo recimo 1%, kar znese 2.000eur/letno.
Nepremičnino oddajaš za 700eur/mesečno, kar pomeni, da bi moral že sedaj plačati letnega davka nekih 2100eur.

Davka bosta pod črto "tu nekje". In državo kar naenkrat ne zanima več, ali oddajaš na črno ali pa vse po regelcih. Dobijo tista 2 juraj in je to to. In najemodajalci, ki oddajajo na črno naenkrat ne bodo imeli več razloga za takšno početje.

Za mene kot najemodajalca, ki imam že sedaj vse prijavljeno, pa se spet pod črto NIČ ne spremeni.

A kaj narobe razumem?

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.521
2.284
113
Kaj bos rihtal? Eden pise, da mora lastnik ziveti in berem, da bodo preverjali na enak nacin kot so ugotavljali prazna stanovanja - poraba elektrike in vode.

Odpade skrb da je treba hodit tja elektriko in vodo BV tocit, najemnino pa vseeno požežiš, ker je trzna najemnina vecja zdaj. Pa namesto 200, recino 100€. Zadevo so speljali tako, da ce se je prej splacalo na crno oddajat, se zdaj

Tudi jaz imam težavo s tem, da se za najemodajalca ne spremeni popolnoma ničesar razen da se mu nabije davek. Davek na oddajanje je zdaj koliko 27%? Se pravi za nepremičnino, za katero si šparal, vzel kredit in jo KUPIL ti država pobere 3 najemnine. V redu, samo za ta znesek pričakujem ob prvi težavi z najemnikom, da mu v enem dnevu potrka na vrata policija in ga odnese ven, jaz pa lahko zamenjam ključavnice in ga tožim za nastalo škodo. Smo imeli najemnika poslovnega prostora, ko je model nehal plačevati smo ga želeli vreči ven. Trajalo je 2 leti na sodiščih, on je vmes posloval nemoteno, nismo mu smeli storiti ničesar, kar
bi ga oviralo pri poslovanju, izgubil je na vse sodiščih kamor se je seveda pritoževal, za denar pa smo se na koncu obrisali pod nosom. Hvala za tako pravno državo.
No evo, to manjka pri nas.
Spet tako kot na drugih področjih, samo pravice brez dolžnosti.

Lahko bi Jabe malo poračunala (ker vem da ji grejo cifre), v kolikem času se recimo povrne investicija v stanovanje v Ljubljani. Recimo v enosobno za 200 jurjev.
Če gledaš tržne najemnine, plačaš davke, realna obnova, inflacija...
Po mojem da ne prej kot v 50 letih v idealnem izračunu.

No in potem dodamo še en nov davek....

Kdor oddaja bo hitro našel obvode, ker če se greš vse uradno si neke vrste Karitas za lenuhe

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in BLABLABLA

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.365
6.913
113
No, zdaj pa si predstavljaj, da ti ze zdaj ni kaj dosti mar za davke. Pa da malo razumes delitev oremozenja od morebitni razvezi, kar kar nekaj ljudi tukaj vidim da ne, ko so thumbupali tole skrb.

Kaj te ovira, da ne bi pomutil se enkrat. Zena postane lastnica najemniskega stanovanja, to 100% lastnik tega, kjer sedaj zivita. Pripomore se vsak polnoletni otrok. Notarji zdele ze muštre pišejo, kako bodo take darilne pogodbe izgledale, da bido lastniki zavarovani maksimalno. Sajovic obvlada v nulo... Koliko bo davka potem. Najemnijo bos pa vseeno lahko dvignil... Mer davki. Kot gledas s kokakolo v sosednji temi.

Ne mu zamert skor za čuka se je zmotu...
nega to ne prizadane....

dokler ga...
Mal bo zaplesal da se bo streznil...

Dal je primer za 1% (je tudi napisal), ker je pac sel z mojo domnevo, da davek bo, ampak ne 1,45%.

Lahko bi Jabe malo poračunala (ker vem da ji grejo cifre), v kolikem času se recimo povrne investicija v stanovanje v Ljubljani. Recimo v enosobno za 200 jurjev.
Če gledaš tržne najemnine, plačaš davke, realna obnova, inflacija...
Po mojem da ne prej kot v 50 letih v idealnem izračunu.

Jabe je ze zdavnej izracunala, da so najemnine prenizke glede na ceno stanovanja. Zato je nepremicnine ne zanimajo. Mejnik je 15 let. Moj mejnik, da se ne bo spet kdo vsajal, od kod spet neka pravila, ki to niso.

• Všeč mi je
Reactions: igi in dejan_

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.188
4.304
113
Pa dobro, do tega, da davek v višini 1,45% ne bo nikoli uveljavljen smo že prišli. Sem lepo pripisal, da bo "recimo" 1%.

Kaj ni jasno?
To si ti prišel, pr kmerih je vse možno... davek na luft... ministrstva za jebiveter...
Kar ti misliš, da ni možno.

Še riming instrukcije so dal v vrtce..
Ne ti men kaj je možno....