Pizzo sem spekel že kar precej krat Prvo smo celo vrgli stran, dandanes pa se brez problemov primerja s tisto iz najboljše pizzarije. Obstaja par trikov, ki se jih je treba držati in pizza bo definitivno odlična.
Pa začnimo. Za 4 lačne rabimo ene 60 dek bele moke, pri nas je u špajzi ponavadi tip 500, piksno pelatov, 30 dek šunke, podobno količino sira, šampinjone imam sam najraje kar sveže, dobri pa so tudi iz solnice, mankati pa ne sme origano. Obvezna reč je tudi kocka kvasa.
Najprej testo. Kvas zdrobimo u primerno posodico, dodamo pol deci tople vode in pol žličke cukra in odložimo nekam na toplo. Kvas bo tako kmalu nabreknil (kera zanimiva beseda, ane?). V primeren pisker stresemo moko, dodamo eno čajno žličko soli, 5 žlic olivnega olja, kvas, pa za začetek ene 2 deci vode. Zgnetemo testo, po potrebi dodajamo vodo. Testo pa ne sme bit mokro, ne sme se prijemati piskra. Takrat je pravo. Naredimo 4 hlebčke in jih pustimo vzhajat. Tačas, ko vzhajajo jaz pripalim pečico na maksimum in se lotim ostalega - naribam sir, narežem gobe, s paličnim mešalnikom zmiksam pelate, ki sem jih prej precedil. To je obvezno, sicer pridejo preveč vodeni. Pelatom je obvezno treba dodat ščepec soli. In ko se to vse pripravi bodo hlebčki že veselo vzhajani in piripravljeni Zdej pa trik - pizze nikoli ne damo pečt v protfan! To pa zato, ker se potem, ko jo zabašemo u peč od zgoraj lepo zapeče, od spodaj pa ne, ker se mora najprej protfan segret na ustrezno temperaturo. To pa se v 10 minutah ne zgodi, več pa pizze ni treba met v pečici. Torej, na mizo damo peki papir, ustrezno velik komad, ga pomokamo in na njem raztegnemo hlebček. Čim tanše, tem boljše. Toliko, da se ne naredi kaka luknja. In potem pelate, šunko, gobice, sir, origano in olive. Tako imam jaz najraje, po želji pa gor lahko daste kar vam paše. No, ena pizza je pripravljena, 3 more to go Še en peki papir, še enkrat isti postopek... Potem pa eno pizzo lepo na dno pečice, eno pa na srednjo rešetko. Kdaj bo pečena boste videli, kruh se lepo zapeče, bo pa trajalo cca 10 minut. Potem pa zadevo ponovite in to je to
Pa začnimo. Za 4 lačne rabimo ene 60 dek bele moke, pri nas je u špajzi ponavadi tip 500, piksno pelatov, 30 dek šunke, podobno količino sira, šampinjone imam sam najraje kar sveže, dobri pa so tudi iz solnice, mankati pa ne sme origano. Obvezna reč je tudi kocka kvasa.
Najprej testo. Kvas zdrobimo u primerno posodico, dodamo pol deci tople vode in pol žličke cukra in odložimo nekam na toplo. Kvas bo tako kmalu nabreknil (kera zanimiva beseda, ane?). V primeren pisker stresemo moko, dodamo eno čajno žličko soli, 5 žlic olivnega olja, kvas, pa za začetek ene 2 deci vode. Zgnetemo testo, po potrebi dodajamo vodo. Testo pa ne sme bit mokro, ne sme se prijemati piskra. Takrat je pravo. Naredimo 4 hlebčke in jih pustimo vzhajat. Tačas, ko vzhajajo jaz pripalim pečico na maksimum in se lotim ostalega - naribam sir, narežem gobe, s paličnim mešalnikom zmiksam pelate, ki sem jih prej precedil. To je obvezno, sicer pridejo preveč vodeni. Pelatom je obvezno treba dodat ščepec soli. In ko se to vse pripravi bodo hlebčki že veselo vzhajani in piripravljeni Zdej pa trik - pizze nikoli ne damo pečt v protfan! To pa zato, ker se potem, ko jo zabašemo u peč od zgoraj lepo zapeče, od spodaj pa ne, ker se mora najprej protfan segret na ustrezno temperaturo. To pa se v 10 minutah ne zgodi, več pa pizze ni treba met v pečici. Torej, na mizo damo peki papir, ustrezno velik komad, ga pomokamo in na njem raztegnemo hlebček. Čim tanše, tem boljše. Toliko, da se ne naredi kaka luknja. In potem pelate, šunko, gobice, sir, origano in olive. Tako imam jaz najraje, po želji pa gor lahko daste kar vam paše. No, ena pizza je pripravljena, 3 more to go Še en peki papir, še enkrat isti postopek... Potem pa eno pizzo lepo na dno pečice, eno pa na srednjo rešetko. Kdaj bo pečena boste videli, kruh se lepo zapeče, bo pa trajalo cca 10 minut. Potem pa zadevo ponovite in to je to