Čisto navadna domača pizza:)

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Pizzo sem spekel že kar precej krat:) Prvo smo celo vrgli stran, dandanes pa se brez problemov primerja s tisto iz najboljše pizzarije. Obstaja par trikov, ki se jih je treba držati in pizza bo definitivno odlična.
Pa začnimo. Za 4 lačne rabimo ene 60 dek bele moke, pri nas je u špajzi ponavadi tip 500, piksno pelatov, 30 dek šunke, podobno količino sira, šampinjone imam sam najraje kar sveže, dobri pa so tudi iz solnice, mankati pa ne sme origano. Obvezna reč je tudi kocka kvasa.
Najprej testo. Kvas zdrobimo u primerno posodico, dodamo pol deci tople vode in pol žličke cukra in odložimo nekam na toplo. Kvas bo tako kmalu nabreknil (kera zanimiva beseda, ane?). V primeren pisker stresemo moko, dodamo eno čajno žličko soli, 5 žlic olivnega olja, kvas, pa za začetek ene 2 deci vode. Zgnetemo testo, po potrebi dodajamo vodo. Testo pa ne sme bit mokro, ne sme se prijemati piskra. Takrat je pravo. Naredimo 4 hlebčke in jih pustimo vzhajat. Tačas, ko vzhajajo jaz pripalim pečico na maksimum in se lotim ostalega - naribam sir, narežem gobe, s paličnim mešalnikom zmiksam pelate, ki sem jih prej precedil. To je obvezno, sicer pridejo preveč vodeni. Pelatom je obvezno treba dodat ščepec soli. In ko se to vse pripravi bodo hlebčki že veselo vzhajani in piripravljeni:) Zdej pa trik - pizze nikoli ne damo pečt v protfan! To pa zato, ker se potem, ko jo zabašemo u peč od zgoraj lepo zapeče, od spodaj pa ne, ker se mora najprej protfan segret na ustrezno temperaturo. To pa se v 10 minutah ne zgodi, več pa pizze ni treba met v pečici. Torej, na mizo damo peki papir, ustrezno velik komad, ga pomokamo in na njem raztegnemo hlebček. Čim tanše, tem boljše. Toliko, da se ne naredi kaka luknja. In potem pelate, šunko, gobice, sir, origano in olive. Tako imam jaz najraje, po želji pa gor lahko daste kar vam paše. No, ena pizza je pripravljena, 3 more to go:) Še en peki papir, še enkrat isti postopek... Potem pa eno pizzo lepo na dno pečice, eno pa na srednjo rešetko. Kdaj bo pečena boste videli, kruh se lepo zapeče, bo pa trajalo cca 10 minut. Potem pa zadevo ponovite in to je to:)
524243-DSC_0093.jpg
 

Priponke

  • 524243-DSC_0093.jpg
    524243-DSC_0093.jpg
    172,4 KB · Ogledi: 874

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
mogoče bi samo še dodal da ko dodaš sol v moko.....moko in sol premešaj potem pa dodaj ostale sestavine.....če pride kvas v stik z samo soljo se zna zgoditi da ne vzhaja lepo.


LP
 

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.563
1.090
113
Titograd
Meni je z vodo ali mlekom po okusu isto, edino če je z mlekom ni zažgana tak kar mi je boljše, rad imam zmerno zapečeno pico. Ostalo naredimo zelo podobno cbb-ju, edino vedno sem jo dajal v protfan, bom poskusil s pekovskim papirjem enkrat.
 

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Jaz za testo kar uporabim tisti mix, ki se ga dobi v šparu, pa še ne rabim packat s kvasom. Tako je pizza narejena res na hitro.
 

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.563
1.090
113
Titograd
No, jaz ga nimam
smile-1.gif


Namesto pelatov pa dam za podlago kar pizza kečap ki ima baziliko in origano že noter, potem pa dodam čisto malo obojega. Sicer itak dam premalo
bonk.gif
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kupi si šamot ploščo za v pečico, pa gor peči...

Bo še mal hitrej letelo.
 

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Zelo blizu mojemu "receptu" z malenkostnimi razlikami:
- jaz uporabljam pasiran paradižnik, ki je že soljen,
- uporabljam mozzarello namesto navadnega sira,
- kvasa max pol kocke, še raje manj, nič ga ne pustim vzhajat, ker itak ne maram preveč vzhajanega testa pod pico,
- uporabljam program za pečenje pic (samo spodnje grelo),
- pečem 8 minut na 250 stopinjah.
 

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
Brez pekača samo na peki papir smo delali mi letos poleti na morju, ker enostavno ni bilo pekača v APP
redface-1.gif

In smo improvizirali s peki papirjem.
Zadeva se je fenomenalno obnesla
cheer.gif
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Meni je sosed pizzopek razlagal da mora testo en dan počivat v hladilniku.

A je kdo že pekel pizzo v krušni peči?
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Mam doma...

Nažalost smo malce skromno zidali oz. kupili šamot tko da je bolj zajebano pečt, sam je pa dobra.
cheer.gif


Itak je pa vse od pelatov in testa odvisn.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
A...eno vprašanje.

Kakšne šampinjone uporabljate? Kje se dobi delno sušene, al je treba doma?