čistilo hladilnika

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
katera kislina je ok za aluminiaste hladilnike... treba očistit notranjost in tisti zvarki ki jih kupiš v avtotrgovini niso vredni nič...

razmišljam o NaOH ali pa kislini iz akumulatorja...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
NaOH + aluminij = burna reakcija
Žveplena kislina + aluminij = burna reakcija

... skratka vprašanje kaj želiš da od hladilnika ostane!
grims-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
meglio je razmaščevalec... v hladilniku pa je večinoma svinjarija iz bloka itd...

utiševalec tole z naoh in žvepleno kislino ni zraslo na mojem zeliniku ampak pri raznih mojstrih. seveda razredčeno z vodo... k

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Blok je pa iz česa oz. katero svinjarijo misliš? Če je svinjarija aluminij potem bo dejansko fine delce ki so sprijeti v konglomerat močna kislina ali pa baza prej pojedla kot pa "cel" kos po možnosti lepo oksidiranega aluminija. Ampak tu je samo "brute force" in upaš lahko da hladilnik ni kje načet.

Z blago raztopino gre seveda bolj počasi ampak tudi bolj kontrolirano.

Z močno pa ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Potem raje kislino, če je železo oksidirano (rja) bi ga morala kislina pobrat hitreje kot bo pobrala aluminij. Vseeno koncentracije ne smejo bit previsoke. Lahko poskusiš s kokakolo (fosforna kislina) čez noč!
grin1.gif

Karkoli boš že dal noter delaj to tako da imaš odprt hladilnik in zračenje ker bo nastajal vodik. Pa ko končaš nevtraliziraj z veliko vode. Potem pusti malo na zraku (mogoče celo speri s slano vodo in pusti na zraku) da nastane oksidna plast na aluminiju, ker ne vem koliko je antifriz agresiven na surov aluminij.

V vsakem primeru ti bo pobralo malo aluminija, tako da upaj da je ustrezno debel oz. da ni kje kakšnih defektov ker se znajo pokazat kot puščanje potem.

kremenko1

Pripravnik
9. feb 2015
49
0
6
Jaz osebno imam z LIQUI MOLLY čistilom zelo pozitivne izkušnje. Na Sceniku mi je ob uporabi le tega od cca 6L hladilne tekočine v posodi ostalo za dober liter goste usedline. Res pa se nisem čisto držal navodil in sem pustil čistilo delovati 24 ur in cca 40 prevoženih km.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.361
5.651
113
Ben kromis pa pust mal laufat pa bo... Cilit bang...

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Kaj pa kadar alu hladilnik ali pa pečico kabine ven odmontiraš? S čim in na kakšen način lahko v takem primeru očistiš notranjost? Dodaj Calgon?
smile-1.gif

Mislim da to mene čaka...

Hvala

Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
aku kislina reagira z vodo burno kolikor vem...

v glavnem vem da tista čistila ki jih v avto trgovinah dobiš niso ok...

aku kislina je žveplova (H2SO4), če se ne motm..žvepleno pa bi mogoče najdu kot tehnično kislino, torej bolj švoh pa mogoče nekoliko "usrano" ..poglej v kakem merkurju

kisline burno reagirajo szi bazo katera je tudi voda..lufatnje, pa počasno vplivanje kislin , zaščitna oprema kaka kahlja + maska (oči, koža)...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
cevosan (NaOH)je rešil zadevo... mal se je kadil mal brbotal, na koncu je bil killer čist...

utiševalec, popravi zaznamke in update-i rezultate iskanja:)

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
To si rešil problem na kakem traktorju? Verjetno si najprej spraznil sistem in potem dolil NaOH v nekem razmerju? Počakal in splahnil...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
hladilnik je bilo treba odmontirat (drugače je jeba...) natočil cevosan, dodal vodo (nekje 1,5L NaOH in ostalo voda...) potem pa cca 20 minut pustil. nato z toplo vodo spiral... in na koncu s hladno vodo (Sem si naredil "priključek" za cev->direkt na kiler) pa spral ornk...

no sedaj je to ok...

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
V katero smer si pa spiral? Priporočeno bi bilo v kontra smer od toka vode, ki jo poganja črpalka. Torej od spodaj navzgor, če si že delal priključek. Seveda, ker se "sranje" ustavi v eno smer, ga lažje odstranič v kontra, sicer ga samo še bolj nabiješ not.
V tistih cevkah so "špirale", pa je zato še toliko težje v isto smer, preden vse to prileze ven.
No,ampak cevosan je res poštena stvar...
zmaga.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Cevosan je vsekakor agresiven do aluminija. Res je zanimivo vprašanje, koliko ga je "odbilo" z enim 20 minutnim posegom.
Pogosto sem slišal, da se uporablja tudi belilo (varikina).

Pa seveda citronska kislina, pa alkoholni kis, pa pralna (kristalna) soda, pa navadna soda, pa Calgon, celo solna kislina. Zagotovo bi kisline bolje odstranile kamen (apnenec), ampak verjetno res ni razloga, da bi bil v sistemu. Ker tiste 30 do 4l vode v kombinaciji z antifrizom enostavno ne morejo narediti apnenčastih oblog, tudi če uporabimo navadno vodo (morali bi destilirano).
Verjamem, da so obloge "mastne", kjer pa je res bolje uporabiti bazo. Soda bi bila verjetno najbolj nedolžna. Za verikino si ne znam misliti.
Cevosan pa vsebuje Natrijev hidroksid oz kavstično sodo. Ta pa iz maščobe naredi žajfo. Pol ti še tista žajfa lepo spuca vse skupaj...
hysterical-1.gif

Prepričan sem, da je to najbolj efektivna metoda.
cheer.gif