Cerkev . . . . . . . . v krizi ??

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.083
113
To je vsekakor res. Duhovnik v župniji je neke vrste s.p. Sam se mora preživeti in skrbeti za župnijo. Od cerkvenih gozdov, ki niso v lasti njegove župnije bo prav toliko dobil kot vsak od nas (=nič). Če je duhovnik na bogati župniji (=veliko darežljivih vernikov), bo imel veliko, če pa na revni, pa pač malo. Imam občutek, da ima marsikateri duhovnik mecena, ki ga izdatno financira. Poznam pa enega, ki je dejansko s.p. in ima registrirano še pridobitno dejavnost.
Mislim, da se preprosto RKC še ni bila sposobna reorganizirati. Sistem je bil namreč v komunizmu zelo učinkovit. Če so se spravili in obrali enega duhovnika, je ostalim še vse ostalo. Sedaj pa bi lahko naredili skupno blagajno vsaj v okviru škofije. Župnik bi naj dal cca 10 nedeljskih nabirk naprej na škofijo za razne namene kot so vzdrževanje njihovega faksa, misijonarji, karitas itd. Če ne da, ga bo škof prosil, da pač da. Kaj hudega mu ne bo, saj je vendar neke vrste s.p. Tudi, če bo delal kaj v nasprotju z uradno doktrino (denimo imel odnos z žensko), ga bo škof prosil, da naj neha. Nekateri potem nehajo (pred leti se je pisalo, da en ni šel na parado gejev, če se prav spomnim), eni pa se pač ne uklonijo in ne nehajo.
Ni mi znano, da bi bil predviden tok denarja v obratni smeri. Edino mogoče za plače zaposlenih laikov (kaki katehisti = učitelji verouka), ki se verjetno izplačujejo v okviru škofije in so skoraj gotovo izplačane tudi če župnija denarja trenutno ni dala.
Nekdaj je bil tipični zanesljiv vir podeželske župnije zemlja. Hlapci so delali, tako kot pri ostalih kmetih, župnik pa se ni rabil pretegniti in je lahko skrbel za duše. Sedaj so časi drugačni in bi moral biti čarovnik, da bi iz 10 ha dvema dal plačo (delavcu in župniku).

Še malo OT: Dobro je, da veste po čem pljuvate, ko pač pljuvate. Na forumu je za dobro pljuvaško temo potrebno odpreti nekaj na temo RKC ali Hrvatov. Največji pljuvalci pa verjetno niso govorili še z nobenim duhovnikom ali Hrvatom, da bi poznali kako njihovo stališče in situacijo.

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
glihkar dobil na netu
bzpyx.jpg

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Nekdaj je bil tipični zanesljiv vir podeželske župnije zemlja. Hlapci so delali, tako kot pri ostalih kmetih, župnik pa se ni rabil pretegniti in je lahko skrbel za duše.

Po pripovedovanju stare mame je župnik v našem kraju kar lepo delal na njivi in v hlevu. Seveda so mu pomagali ampak je tudi sam poprijel za motiko, vile ipd.

To je bilo pred vojno. V času komunizma pa so se njegovi nasledniki polenili in samo še fehtarili. Nacionaliziranega ni bilo nič....

Citat:
Dobro je, da veste po čem pljuvate, ko pač pljuvate. Na forumu je za dobro pljuvaško temo potrebno odpreti nekaj na temo RKC ali Hrvatov. Največji pljuvalci pa verjetno niso govorili še z nobenim duhovnikom ali Hrvatom, da bi poznali kako njihovo stališče in situacijo.

Brez skrbi da sem se že pogovarjal in zapletel v debato s kakim farjem. Lokalnega sem enkrat sprovociral do te mere da sem bil zanj vse od antikrista naprej ko sem mu dokazal da nima prav.
evil.gif

Tistega kaplana, zagovornika pedrov tudi poznam....

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
ma dej no! a si ti gladek??? Vero primerjaš z blagovno znamko???

lej - zelo enostavno: ti verjameš da boš dobil boljšo kvaliteto če kupiš eno "firmo", oni pa verjamejo da bodo po smrti bili lepo "preskrbljeni" v onostranstvu.... ti plačaš za "vero v dober izdelek", oni pa plačajo za "vero v dobro posmrtno življenje". Oboje pa je nateg. Nekaj časa nazaj si za enega od teh nategov lahko prebral na web strani od zveze potrošnikov in sicer za posebne salame. Ene salame "kao firma" si plačal za njih več kot za ostale, so bile dejansko najslabše. Če to ni nateg glede "vere v dober izdelek in kakovost le tega", potem pač ne boš dojel kaj ti hočem povedat...

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Res je. Najboljši nateg v zgodovini.
Če ne bi blo cerkve se ti nebi vozil v KIi, ki sem ti jo kupil za birmo.
Citat:
Žalostno je da še sam veš da je, pa še kar šamaraš po puščici.
In zakaj si ti žalosten, če jaz vržem kakšen € v puščico?
A bi se ti fejst žalostil, če bi jaz dal tvojmu idolu Zahoviču za sendvič?
A to te pa nič ne moti, da daješ denar za fuzbalerje, ki imajo vsi večje plače kot ti?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Marauder pravi:
Praviš, da je v 12 letih niso "spravili pod streho" in da je 10 let dovolj za to. Zakaj pa potem JJ ni naredil kaj veliko v 4 letih? Razen da je vrnil največje bisere naše države nazaj cerkvi (Pokljuški gozdovi in Blejski otok pa nek grad)?
V glavnem kakorkoli nismo v temi o politiki in vsaj jaz ne bom več o politiki...
Dejstvo je da je RKC najbogatejša inštitucija (ali firma) na slovenskem. In da ji je sedaj malo zaškripalo. In je to da ji je malo zaškripalo prec prišlo v javnost in da se bo delalo iz tega večjega "slona" kot pa iz tega, da bo šlo v stečaj par podjetij...

Jah, glede na to, da je te 'bisere' cerkvi oz natančneje, briksenški škofiji tam nekje leta 1004 podaril cesar Henrik II? Beseda Slovenija se prvič pojavi šele nekaj stoletij kasneje...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Kakšno drugo lice pa? Če bi tebi partija vzela tvojo hišo, bi ti bilo prav, da tako ostane? Ali boš nastavil še drugo lice in jim podaril še svojo obleko?

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Kolikor poznam Devila, ne.

Kolikor pa poznam tebe, pa prav verjetno, glede na tvoj post, če bi le bil v partiji.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
zdaj so v krizi ker so jim že za petami glede pedofilije in se ne sproščajo več! Sam preusmerjajo težave. pridigajo koliko je domače delo vredno na koncu pa jim jhe težko ko je finačna kriza zakaj potem vlagajio količine denarja na trg in se ukvarjajo s pridobitno dejavnosjo? A ne vera uči nekaj drugega al imajo dvojna merila? c(poštenost pa to)
evil.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
no sej tole nisi tok slabo povedal!

Sam jest nekako vem da bom dobu kvaliteto (pač takšno kakršno dobiš), un pa ve, da ne bo nič dobu. Jest obleko lahko primem in jo imam v roki, on pa lahko le posluša besede, za katere ni nobenih dokazov.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
mah kako si sploh upajo zahtevat od ljudi še več denarja, če pa že folk nima, pa še manj bo imel??? Mislim, da jih ni sram da takole fehtajo v javnosti! V vatikanu se pa v dnaru kopajo uni drekači stari. Tuki bi pa še tistih 5€ vzel od vsake stare mame k ma 300€ penzije! Da jih ni sram!!!
Zakaj enkrat en župnik ne naredi nedeljske maše brez pušce? zihr bi si dost pik pridobil pri svojih vernikih.
Al pa da bi rekl, dejmo zdele, k je kriza, tale obdobje prefurat brez pušc?
rolleyes-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
sam eni se verjetno dobro počutijo ker so dali cerkvi ne vedo pa da se cerkev igra na finančnem trgu in denar tudi puši tam! V javnosti govorijo kok je človek samo po denarju (stres mislim da ta teden na TV) po drugi stani pa kok rabijo pomoč
bonk.gif

Po nedeljah in med tednom se v župniščih po moje nabere kar nekaj denarja ki potem nekam roma?!

Nazadnje urejeno: