Jeh, sedaj vidim kako je Veliki Vodja bil pameten, ko je zvečer ob enajstih tvitnil, da so jutri novi pogoji. Ta novi pa tega ne znajo.Predvsem bi se lahko politiki in strokovnjaki za PR v državi na preteklih napakah naučili, kako narediti prehod na nov model.
Sedaj mogoče tudi kdo s precej kratko pametjo lahko razume, zakaj je smiselno odlok objaviti danes z veljavnostjo jutri.
Res je država pobere svoje trošarine in DDV, prodajalci in distributerji pa "dihajo na škrge" in vsaj zadnjih nekaj tednov niso nič dobička delali.Neumnost.
Drzava od goriva pobere kaksen evro če ne še več. Tako da več kot prodajo več dobička naredijo.
Ja, dejansko je trenutne oblastnike kar precej presegal po IQ-ju, to moraš priznati, če daš strankarska očala dol. Prvi ukrepi nove vlade in prvi ogromni problemi za prebivalstvo. Pa sploh ne gre za neko izredno situacijo. Res pa je, da stvar ne deluje kritično, ker dr. Golobu 95 % medijske srenje drži štango. Zamisli si, kaj bi bilo, če bi Janša izjavil, da ne bo pač vsak dan mesa ali prepovedal dajati ministrom izjave za medije. Fašizem brez primere, jokcanje v tujih medijih ...Jeh, sedaj vidim kako je Veliki Vodja bil pameten, ko je zvečer ob enajstih tvitnil, da so jutri novi pogoji. Ta novi pa tega ne znajo.
Minimalna trošarina zapovedana v EU je bila pred leti okrog 33 centov/l, ne vem pa če to še velja.
Edit: Tule so podatki:
Excise Duty on Energy
EU excise duty rules cover all energy products used for heating and transport, as well as electricityec.europa.eu
Bencin: 359 €/1000 l
Dizel: 330 €/1000 l
LPG: 125 €/1000 l
In tako je tudi v Slo od 1. feb letos:
Vlada RS znižuje trošarine za električno energijo in energente
Vlada je na 112. redni seji izdala uredbo, s katero se bodo za polovico nižji zneski trošarine za električno energijo uporabljali že od 1. februarja. [...]skupnostobcin.si
Idi z LPG avtom na pot.Najnižjo trošarino predpisuje EU in te se ne da znižati, zato pa taki problemi ko je Janša preveč znižal končno ceno, ostala struktura (trošarina, DDV) je pa ostala kar enaka kot prej. Jasno da bo Petrol tožil in tudi dobil tožbo proti državi. Zelo neumna poteza iz strani Janše, po mojem je bil to še nek zadnji predvolilni poizkus pridobivanja glasov, ki je pa gladko spodletel.
Kako pa kaj dopusti? Jaz sem naračunal da bom za dizel po Italiji dal ca. 660 €, lahko bi bilo še huje.
Zakaj bi Petrol tožil? Glede na zakonodajo na tem področju so distributerji upravičeni do povračil v primeru, da jih država prisili v ceno pod tržno. Za to ni potrebne nobene tožbe, zgolj utemeljen zahtevek.Najnižjo trošarino predpisuje EU in te se ne da znižati, zato pa taki problemi ko je Janša preveč znižal končno ceno, ostala struktura (trošarina, DDV) je pa ostala kar enaka kot prej. Jasno da bo Petrol tožil in tudi dobil tožbo proti državi. Zelo neumna poteza iz strani Janše, po mojem je bil to še nek zadnji predvolilni poizkus pridobivanja glasov, ki je pa gladko spodletel.