Čebele delajo škodo?

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Cenilca pa škodo ocenit in od čebelarja izterjat škodo za vse tri uničene jagode
10.gif

Čebelica vdira na tvojo zemljo in ti poje tvojo borovničko, pa to je neopisljiva katastrofa, in to v današnjem neošit času si to upajo, a mislijo da smo v komunizmu, al ka
shocked-1.gif

kar je tvoje je samo tvoje, ne se pustit oropat in izkoriščat

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Napako je storil, ker ni ujel čebele in je mučil, dokler mu ni izdala lokacije panja, nato pa z brennerjem v akcijo.

Nazadnje uredil moderator:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.113
-8.792
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Še enkrat... od kje ti ideja, da imam karkoli proti čebelam?
rolleyes-1.gif
Dej ne pozabi na katerem forumu si
crazy1.gif

Selektivno branje in glupost v akciji
cheer.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.113
-8.792
113
Sarkazem je, če to reče en. Pa še takrat je slab.
Tukaj pa ponavljate kot papige in je že pol teme "sarkazem"

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.840
141
63
Citat:
Uporabnik bula pravi:
Čebele nimajo "orodja" s katerim bi predrle kožo kateregakoli sadja - tore na predhodno nepoškodovanih sadežih čebele ne morejo početi nič.
Seveda si pa postrežejo s sladkim sokom na mestih, kjer je sadež poškodovan.

467716-post_slo.gif

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Pri meni so se na nektarine spravile še divje čebelice ... prvo so mi jih napadale ose, potem sršeni, zdaj pa še tu pa tam kakšno čebelico vidim ... bolj kot ne je sreča, da vsi napadajo eno nektarino in ne vseh, ki se sončijo po drevju ...

Glede na to, kolko škode mi naredimo čebelam, toliko čebele ne bodo nikoli nam ... pa če ti pojedo cel sadovnjak pa ostalo sadje.
wink-1.gif

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Najbolja elegantna stvar je pokriti rastline , pa bo mir. Seveda kolikor je to možno.
Jaz sem grozdje pokril s mrežo ža sedaj, ker sem lani zamudil. Ose in sršeni pa tudi kakšna čebela je bila med njimi, so začeli napadati, ko so bole jagode še trde in kisle. Sedaj bom imel mir.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
in ne, ni provokacija, ampak dejansko vprašanje... je to standardna praksa, ker sam sem to videl prvič
17758-icon_confused.gif

Namreč, en grm ameriških borovnic so mi napadle čebele. Praktično 2/3 borovnic je pojedenih, obgriženih, pa na prvo žogo kriviš ose, ampak ko pa pogledaš pobližje in vidiš čebelo, wtf? Vedno so nas "učili", da čebele so samo koristne
crazy1.gif

lp
Peter
ne. borovnica je že prej poškodovana. lahko roča, kake ose, sršeni, mogoče tista nova mušica... čebela gre samo na že prej poškodovano sadje ker sama nima dovolj močnih klešč da bi sadje poškodovala.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Znova... Čebele niso edini opraševalec.
Če bi kar tako izginile, bi se jasno za nekaj časa število določenih rastlin zmanjšalo, dokler se opraševalna konkurenca ne bi bolj razmnožila. Kakšna rastlina bi pa mogoče tudi izumrla.
nobena rastlina nebi izumrla. samo intenzivni sadni nasadi (pa to ne taki kot pri nas amapk bistveno večji) bi bili zelo slabo oprašeni. pa ne samo sadni, tudi sončnice...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.113
-8.792
113
Boš pač imel v nasadih par ljudi, ki bodo s čopičem opraševali. Ni nobenega problema

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
prej kot bodo vse oprašili bo že odcvetelo. razen če bodo stroji. v vsakem primeru bo precej dražje.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.113
-8.792
113
Predno bo pridelek pobran, bo vse zgnilo. Čakej... ne ni res. Ker najameš kup sezonskih delavcev, ki ti v 10dneh vse oberejo.
Enako bo z opraševanjem, če bo kdaj res potreba po tem.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
Letos je naravna katastrofa v čebelarstvu (no za državo ni) do sedaj ko naj bi bila paša na vrhuncu čebele niso nabrale medu kot običajno ko se šteje v tisočih tonah ampak so ga nabrale par sto kil komaj za lastno preživetje kaj šele za čebelarja tako, da jim morajo vsi čebelarji v sloveniji dodatno pomagati s sladkorjem kar se počne samo v jeseni, da prezimijo. Poznam, ki je čebelar huh 40-50 let in ne pomni takšne katastrofalne letine.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Predno bo pridelek pobran, bo vse zgnilo. Čakej... ne ni res. Ker najameš kup sezonskih delavcev, ki ti v 10dneh vse oberejo.
predlagam poskus. štopaj čas ki ga boš potreboval za oprašit 1 ha sončnic in štopaj čas ki ga boš potreboval da boš 1 ha sončnic pobral (strojno seveda) podobno poskusi tudi z ostalimi rečmi. ziher ti bodo ljudje hvaležna za to pionirsko delo ugotavljanja kaj bi se hipotetično še splačalo gojiti, če bi morali na roke opraševati.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.113
-8.792
113
Aha, iz trditev "človeštvo bo brez čebel izumrlo" se je že prišlo na vlečenje ven z "to se pa res ne splača" Napredek
wink-1.gif

Komu se splača in komu ne, bo že sam pogruntal. Pri določenih pridelkih bo razlika v dodatem delu/ceni minimalna, pri določenih jasno večja.
P.S. Na mojih sončnicah je vsaj 3x več čmrljev, kot čebel
tongue-1.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Ker najameš kup sezonskih delavcev, ki ti v 10dneh vse oberejo.
To je res mogoče v Sloveniji, ko čez največjo njivo, dobro kondiciran polž v parih urah prileze,
Izven naših plankov pa imajo njive, kjer se pelje s traktorjem v eno smer, pa je malica, pa še nazaj, pa je njegove izmene konec.
Ročno lahko ti oprašuješ na svoji njivci, pri resni pridelavi hrane pa nimaš možnosti, mogoče so samo v S.Koreji zmožni izpeljat kaj takega.
To NWO tajno zastruplja čebele, da bo lahko uvedel svoje, gensko spremenjene rastline, ki ne rabijo opraševalcev in nas spravi v popolno odvisnost, na milost in nemilost, s tem da oni milosti ne poznajo.
Naredili so rastline, ki vzpodbujajo pohlevnost in neumnost, zdaj hočejo poskrbet, da bo ta hrana prevladala .