Še malo o odgajanju in polomu norveške policije:
Citiram eDelo:
"Oče dveh najstnikov z otoka Utøya, na katerem je domnevni množični morilec Anders Behring Breivik v petek hladnokrvno ustrelil 68 ljudi, je potem, ko je od svojih otrok dobil obvestila o napadu, na dogajanje poskušal opozoriti policijo, tam pa so mu odgovorili le, da morata njegova otroka to storiti sama.
Kot poroča norveški časnik Fremover, je Geir Johnsen, potem ko je dobil pretresljiv klic svoje hčerke, poklical policijo, kjer pa je letel na gluha ušesa. »Sploh mi niso verjeli, ko sem jim razložil, kar mi je z otoka Utøya sporočila hčerka,« je dejal. »Rekli so mi, da če je to res, naj otroka policijo pokličeta sama − še celo potem, ko sem jih rotil, naj mi verjamejo,« je dodal.
Po nekaj minutah jalovega pogovora je policistki na drugi strani telefonske linije menda zabrusil nekaj podobnega kot »Resnično nisi v nobeno pomoč ti stara p...«, nakar mu je policistka naročila, naj je ne ozmerja.
Johnsen sicer ni edini, ki mu policisti niso verjeli. Tudi Freddy Lie, oče še dveh najstnikov z otoka − eden je v napadu umrl, drugi pa je bil ranjen −, pravi, da je policija, ko jo je obvestil o napadu, vztrajala, da se »vse skupaj odvija v Oslu«, ne na Utøyi. Nekemu preživelemu, ki je o dogodku obvestil policijo, pa so na primer naročili, naj razen v povezavi z eksplozijo v Oslu ne kliče.
Pokol na majhnem otoku nedaleč od Osla se je začel približno uro in pol po eksploziji, ki je v petek popoldne odjeknila v norveški prestolnici in v kateri je po zadnjih podatkih umrlo osem ljudi. Policija je bila zato povsem osredotočena na dogajanje v mestu, si čimer je imel strelec tako rekoč proste roke in je lahko do konca izvedel svoj načrt.
Policija sicer priznava, da na otok niso prispeli več kot uro po tem, ko so bili obveščeni o napadu, kar pa je le ena v vrsti napak, ki so jih zagrešili. Precej so se namreč zmotili tudi v številu žrtev petkove dvojne tragedije, saj je sprva veljalo, da je v eksploziji v Oslu umrlo sedem, v pokolu na otoku pa 86 ljudi − čez nekaj dni se je izkazalo, da je ta številka precej nižja. Poleg tega so celotno helikoptersko ekipo pred dnevi poslali na dopust, tako da na otok groze niso mogli priti s helikopterjem."
Pa še ena izjava citirana iz eDela:
"Janne Kristiansen trdi, da ni nobenih dokazov, da je napadalec, ki v petek v strdišču Osla detoniral bombo, zaradi katere je umrlo osem ljudi, nato pa se je podal še na strelski pohod na bližnji otok Utoya, kjer je ubil 68 ljudi,povezan z drugimi celicami v državi.
Vodja norveške policijske varnostne službe je poleg tega zavrnila navedbe, da je domnevni storilec duševno moten. Kot je dejala, je popolnoma pri zdravi pameti in popolnoma zloben. Odvetnik domnevnega množičnega morilca Andersa Behringa Breivika, Geir Lippestad, je svojo stranko včeraj namreč opisal kot zelo hladno. Kot je dejal, vse kaže na to, da je napadalec nor, zato ga bodo pregledali zdravniki, ki bodo ocenili njegovo duševno zdravje. »Prepričan je, da se odvija vojna, in misli, da lahko v vojni počneš takšne stvari, ne da bi za to odgovarjal,« je dejal Lippestad.
Kristiansenov to možnost sicer zavrača. »Tudi jaz sem bila odvetnica zato menim, da gre za povsem razumnega človeka, saj je bil veliko predolgo povsem osredotočen na svoje početje,« je dejala. »Po mojem mnenju so tovrstni klienti povsem normalni, toda zelo sprijeni, ta oseba pa je poleg tega še povsem zlobna,« je dodala.
Lippestad, sicer član laburistične stranke, katere podmladek na otoku Utoya je napadel Brievk, je včeraj še povedal, da je njegova stranka pričakovala, da ga bodo med napadom ubili, in bil zelo presenečen, ker ga niso ustavili že prej. Ponovil je, da sta na Norveškem še dve celici, več pa jih je menda v tujini. Toda kot je za britansko BBC pojasnila Kristiansenova, že vse od petka iščejo morebitne dodatne celice, vendar do zdaj dokazov o njih niso našli."