Priklop peči na trda goriva

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.205
1.183
113
Blok, star 60 let. Ena dimna tuljava za več stanovanj (nadstropij).
Tuljava nekaj let ni bila v uporabi.
Ali je po današnjih predpisih možno legalno gor priključiti peč na trda goriva, z vlekom zraka iz prostora? (torej NE na dvojno cev in prislini vlek)
Ali mora montažo požegnat dimnikar in ali danes dimni8karji sploh požegnajo takšno peč, ali pa mora vse iti na zunanji zrak in prisilni vlek?
Če bi bila novogradnja, verjetno te dileme sploh nebi bilo. Ker pa je to star blok in star dimnik, ki ima "potrdilo", pa ne vem, ali se lahko še vedno gor "stara" peč priključi.

(ja, delno povezano s temo o obtočni črpalki in ne, nebi jaz tega imel)

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.416
1.425
113
Seveda ne. Najmanj kar bo, te bo obiskal pozarni inspektor, najvec pa pozar, ki ga zavarovalnica ne bo krila.
Porihtaj kot je treba, naj dimnikar ocisti tuljavo in pregleda, ce se je sploh ok. Tudi ostresje je lahko problem, sploh, ce se vmes ni uporabljalo dimnika in so leseni deli preblizu tuljav.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.205
1.183
113
Jaz bi plinsko kondenzacijsko peč dal.
Ampak sosed ne pusti, ker s tem se tuljava "zasede". On trenutno nima nič priključeno, niti ni zainteresiran da bi mu jaz naredil predpripravo do njegove luknje za plinsko kondenzacijo.
Njegov razlog: dimna tuljava je tam že 60 let, bližajo se hudi časi, pomanjkanje plina in elektrike, hoče imeti možnost priklopa "klasične" peči.

In zdaj mene zanima, ali je legalno sploh možno kak "gašperček" priklopit.