Bojler in pritisk (njegov in moj)

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
KSZ
V čem je sploh fora nepovratnega ventila pred bojlerjem? Dokler je tlak vodovodne vode tak kot mora biti itak vroča ne more iz bojlerja nazaj v vodovod, če pa vodovodne vode zmanjka pa spet ne more vroča iz bojlerja do pip...

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Fora je ravno v tem -če ga ne bi bilo bi ob pomanjkanju vode v vodovodnem sistemu pognalo zaradi pritiska v bojlerju nazaj v cevovod, druga funkcija je varnostna pri 3,5 bara ti spusti vodo da ti kaplja da se sprosti tlak v bojlerju kateri sicer prenese do 6,0 bara pritiska.
To kapljanje dostim najeda živce pa vendarle je ta funkcija potrebna.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Brez tega ventila (ki nikoli ne kaplja) se višek razširi v omrežje... nima kje kapljati ker je tlak vedno enak vodovodnemu

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Pri bojlerju je tako da , če ni povratnih ventilov ali regulatorjev tlaka se tlak lahko širi v omrežje , kadar pa povratni ventili obstajajo pa pri zaprtih pipah drugače kot z raztezno ne gre. Veliko bojlerjev je vgrajenih brez raztezne ravno zaradi tega, ker se tlak kompenzira v omrežje , kadar je pa tlak v omrežju večji od tlaka , ki ga dopušča varnostni ventil pa pride do puščanja ventila.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.086
1.039
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Normalna izvedba instalacije je taka, da imaš uporabljene vse elemente, da varnostni ventil ne spušča ali kaplja pri normalnem obratovanju..kapiraš? VARNOSTNI ventil je zato, da spusti pritisk, če gre kaj narobe. Kapiš?

...predvsem hvala za natančno in izčrpno razago

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.161
6.969
113
pri taščici
Včasih vodomeri niso imeli nepovratnih ventilov in se je zadeva lahko širila nazaj v omrežje. Včasih do bile pipe z gumijastim tesnilom (tiste ki si jih šravfal, mrzlo toplo posebej) in je pipa malo kapljala če je bil pritisk prevelik. Danes so enoročajne pipe bolj diht.
Zato je potrebno na mrzli dovod med bojlerjem in varnostnim ventilom montirati ekspanzijo ki naj bo velikosti cca 10%(laična ocena, za točen podatek je treba podati najvišjo in najnižjo T vode) volumna bojlerja.
Kaj sem pozabil, narobe napisal?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.161
6.969
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
Zdravo!

Mi lahko kdo pove...je tukaj glede "dodatkov" vse v redu priklopljeno.

Namreč bojler mi ob vsakem ogrevanju spusti ven vodo skozi varnostni ventil (8barski)
Že napisano, nepovratnega na topli ne rabiš, ekspanzija je ok?. Koliko barov zraka je bilo v njej pred priklopom na bojler? Ker če ga bi bilo potem ne opravlja svoje funkcije. Avto s prazno gumo se tudi ne pelje lepo.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Tudi sam imam podobne težave pri ogrevanju bojlerja mi varnostni ventil na bojleru kaplja-sicer ne- pritisk v omrežju je 3,5 bara, vodovodar mi je povedal da ti varnostni ventili morajo kapljati ker sicer raznese bojler.
Stari bojler ki je bi star nekaj čez 4 leta mi je enkrat pričel puščati bil je emajliran, ko smo ga razdrli smo ugotovili da je počil po varjenem šivu oz, varu, stari ventil mi ni kapljal in verjamem da se je sila pritiska v bojlerju sprostila na ta način da je počil varjenec oz, del kjer je bojler varjen, sem rad dani prišlo do katastrofe, sem razmišljal tudi o načinu kot ste zgoraj opisali pa sem opustil ker raje vidim da bojler dela normalno in iz varnostnega ventila kaplja, sem pa uredil tako da mi kaplja v zbirno posodico in ta se po cevki prazni v odtok.

nobeden varnostini ventil pri normalnih pogojih ne sme kapljati to si zapomni.
tvoj vodovodar potemtakem malo ve o vodovodu.
ventil začne kapljati takrat ko ptitisk v bojljerju naraste zaradi več faktorjev da ga ne raznese.
varnostni ventili se vgrajujejo tako na ,parovode,vodovodne in ogravalne naprave in ne smejo nikoli spuščati razen kot sem ti napisal.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
Nisem vodovodar, zato sem dal tukaj slikco.
Tisti drugi filter je kao tlačni ventil.

Pritiska je drugače 4 bare
Raztezna je 5 l.
Prej je bojler delal brez nje normalno, po menjavi smo morali dodati le to..
Se pravi večjo raztezno?

bojljer je pa 80l se pravi da ti je raztezna premala

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Pri bojlerju je tako da , če ni povratnih ventilov ali regulatorjev tlaka se tlak lahko širi v omrežje , kadar pa povratni ventili obstajajo pa pri zaprtih pipah drugače kot z raztezno ne gre. Veliko bojlerjev je vgrajenih brez raztezne ravno zaradi tega, ker se tlak kompenzira v omrežje , kadar je pa tlak v omrežju večji od tlaka , ki ga dopušča varnostni ventil pa pride do puščanja ventila.

pri bojljerh mora biti varnostno nepovratni ventil ,pa ti reči kaj češ
če ga ni na mrzli vodi se zgodi kaj ? ker je pritisk v bojljerju večji kot pri vodovodnem omrežju bo topla voda začela tiščati mrzlo v vodovodno omrežje kar je ne sme.
tu nimajo veze zaprte pipe in vse drugo kot si našteval.

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
KSZ
V čem je sploh fora nepovratnega ventila pred bojlerjem? Dokler je tlak vodovodne vode tak kot mora biti itak vroča ne more iz bojlerja nazaj v vodovod, če pa vodovodne vode zmanjka pa spet ne more vroča iz bojlerja do pip...

fora nepovratnega ventila je
ko se voda začne v bojljerju segrevati nastaja v njem večji pritisk kot je v omrežju in ti bi začela topla voda iz bojljerja tiščati mrzlo vodo v omrežje pri tem pa bi bila cev za mrzlo vodotopla kar pa ne sme biti.
pri električnih bojljerjiih vgrajujeno varnostnonepovratni ventil pri velikih bojljerjuh pa vgrajujemo nepovratni ventil in varnostni ventil posebej ker ne izdelujejo tako velikih da bi bil v enem kosu.

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Tudi sam imam podobne težave pri ogrevanju bojlerja mi varnostni ventil na bojleru kaplja-sicer ne- pritisk v omrežju je 3,5 bara, vodovodar mi je povedal da ti varnostni ventili morajo kapljati ker sicer raznese bojler.
Stari bojler ki je bi star nekaj čez 4 leta mi je enkrat pričel puščati bil je emajliran, ko smo ga razdrli smo ugotovili da je počil po varjenem šivu oz, varu, stari ventil mi ni kapljal in verjamem da se je sila pritiska v bojlerju sprostila na ta način da je počil varjenec oz, del kjer je bojler varjen, sem rad dani prišlo do katastrofe, sem razmišljal tudi o načinu kot ste zgoraj opisali pa sem opustil ker raje vidim da bojler dela normalno in iz varnostnega ventila kaplja, sem pa uredil tako da mi kaplja v zbirno posodico in ta se po cevki prazni v odtok.

ti ga pa malo sereš ( oprosti na izrazu)
si gdaj predstavljaš da bojljerja nimaš v kopalnici ali tak kje so ploščice ,da ga imaš kje drugje kje je parket oz leseni pod da ti nonstop kaplja iz ventila in da moraš posodo prazniti in imeti skrbi kdaj bo polna in koliko vode vržeš v odtok.
vzami recimo plinsko peč z vgrajenim bojljerjem imaš jo v hodniku kjer imaš parket pa ti stalno kaplja kaj bi naredil. malo premisli .

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Brez tega ventila (ki nikoli ne kaplja) se višek razširi v omrežje... nima kje kapljati ker je tlak vedno enak vodovodnemu

tu ti nedam prav .sem že napisal da topla voda nesne v omrežje.

pozdrav.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:
Uporabnik retro pravi:

nobeden varnostini ventil pri normalnih pogojih ne sme kapljati to si zapomni.
tvoj vodovodar potemtakem malo ve o vodovodu.
ventil začne kapljati takrat ko ptitisk v bojljerju naraste zaradi več faktorjev da ga ne raznese.
varnostni ventili se vgrajujejo tako na ,parovode,vodovodne in ogravalne naprave in ne smejo nikoli spuščati razen kot sem ti napisal.
Saj nima smisla dopovedovati, če ne zastopi ..
rolleyes-1.gif
človeku povem, da se ukvarjam s tlačnimi preizkusi,kekec pa še kar tupi.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:

pozdrav.gif

In kaj točno bo narobe z omrežjem če se tja razširi tistih nekaj litrov tople vode?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:

pozdrav.gif

In kaj točno bo narobe z omrežjem če se tja razširi tistih nekaj litrov tople vode?

ja pa kaj je tebi človek
kaj boš grel mrzlo vodo ki pride iz omrežja
pa daj si poglej montažo bilokaterega bojljerja pa pol piši taka butasta vprašanja

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Ali sploh veš kako je sestavljen varnostni ventil in kako deluje, ? ko boš to vedel potem sva na isti valovni dolžini.

čuješ da se še jaz malo vmešam v to debato kako je sestavljen ta ventil in kako deluje
če tebi ni kaj jason ti pač ni .namesto da tu tupiš brezvezne stvati najdi na spletu simulacijo delovanja tega ventila pa ti bo vse jasno.
vidim da te j*** neznanje nasploh pri vodovodu in še bi ti našteval pa mi ni
pa brez zamere in pozdrav prek MURE v Prekmurje

pozdrav.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik jurga pravi:

kaj boš grel mrzlo vodo ki pride iz omrežja
pa daj si poglej montažo bilokaterega bojljerja pa pol piši taka butasta vprašanja

Neeeeeeeeeeeeeee, jaz grejem toplo vodo ki pride iz riti...

Ja sem videl kup bojlerjev (in priklapljal elektriko) pa nikjer nisem videl kur.evega protipovratnega ventila. Mogoče pa imajo povsod normalno vodovodno omrežje... (je pa kakšnih 5 let kar sem se nehal ukvarjati s tem)

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Marička, par bojlerjev si videl, pa na fuš si kakšnega priklopu, zdaj pa veš več kot vodovodar. Saj ni čudn, da je vse narejeno po domače, kamorkoli prideš popravljat za "domačimi" majstri.
wink-1.gif