Bojler in pritisk (njegov in moj)

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Zdravo!

Mi lahko kdo pove...je tukaj glede "dodatkov" vse v redu priklopljeno.

Namreč bojler mi ob vsakem ogrevanju spusti ven vodo skozi varnostni ventil (8barski)

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
Zdravo!

Namreč bojler mi ob vsakem ogrevanju spusti ven vodo skozi varnostni ventil (8barski)

maret tu sipa skompliciral vezavo kot še nobeden
prvo zakaj nepovratni ventil na topli vodi ? vrži ga ven
drugo zakaj si nabavil nepovratni ventil posebej na hladni vodi če pa že dobiš normalen nepovratnovarnostni ventil za el.bojljerje
dobro tu spodaj na sliki imaš še neki filter oz.meščalec vode je tako
sedaj pa povej kolko imaš pritiska mrzle vode i sistemu?
če ga imaš več kot 3-4 bare ti bo tvoj varnostni ventil spuščal pa čeprav je vgrajena raztezna posoda
slkepam da je bojljer 80l razterna mora biti velika vsaj 10% volumna bojljerja se pravi 8-15l polna kapa
razrezna je obrnjena tako ali tako dela normalno .
8 barski varnostni ventil bi pri normalnih pogojih moral vzdržati pritisk ki sem ti ga napisal .
v moji 35 letni praksi je to potrjeno nikoli nisem imel problemov z puščanjem varnostnega ventila z raztezno ali brez pri normalnem pritisku omeržja.
preveri pritis omrežja
velikost raztezne posode
varnostni ventil po možnosti menjaj

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Sicer nisem struško za tole, ampak ekspanzijska posoda je po mojem narobe obrnjena. Priključek na vodo bi moral biti po mojem spodaj.

eja ,je že dobro kot je
wink-1.gif

pozdrav.gif

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Nisem vodovodar, zato sem dal tukaj slikco.
Tisti drugi filter je kao tlačni ventil.

Pritiska je drugače 4 bare
Raztezna je 5 l.
Prej je bojler delal brez nje normalno, po menjavi smo morali dodati le to..
Se pravi večjo raztezno?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.460
9.765
113
EU
Ti imaš instalacijo in vezavo podobno moji.
Meni je tudi varnostni ventil spuščal, ker je bil šestbarski, pritisk v instalaciji pa tudi šest barov.
V jašku sem montiral reducirni ventil. Nastavil štiri bare in je OK.
Na mrzli vodi je nepovratni ventil res odveč. Naj bo če je že gor....

if4-IMG-32.jpg

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.460
9.765
113
EU
Narobe povedano. Na desni je mrzla voda z rastezno posodo, varnostnum ventilom in nepovratnim ventilom, ki nadomešča klasični boilerski ventil. Levo na toplem izhodu je še en nepovratni ventil, ki nima nevem kakšno posebno funkcijo. Mogoče ko sunkoviti zapreš vodo na pipi prepreči povratni sunek vode. Vendar za to je rastezna posoda, ki to ubllaži.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Tudi sam imam podobne težave pri ogrevanju bojlerja mi varnostni ventil na bojleru kaplja-sicer ne- pritisk v omrežju je 3,5 bara, vodovodar mi je povedal da ti varnostni ventili morajo kapljati ker sicer raznese bojler.
Stari bojler ki je bi star nekaj čez 4 leta mi je enkrat pričel puščati bil je emajliran, ko smo ga razdrli smo ugotovili da je počil po varjenem šivu oz, varu, stari ventil mi ni kapljal in verjamem da se je sila pritiska v bojlerju sprostila na ta način da je počil varjenec oz, del kjer je bojler varjen, sem rad dani prišlo do katastrofe, sem razmišljal tudi o načinu kot ste zgoraj opisali pa sem opustil ker raje vidim da bojler dela normalno in iz varnostnega ventila kaplja, sem pa uredil tako da mi kaplja v zbirno posodico in ta se po cevki prazni v odtok.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.460
9.765
113
EU
Mogoče ti kaplja zaradi drobnega zrna peska, ki se je zataknil v ventilu. Odpraviš tako, da pod ventil daš malo večjo posodo, odviješ ventil da voda začne teči ven in očisti naležne površine ohišja. Ventil zapreš nazaj in bi moral tesniti OK.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Ventil kaplja samo takrat ko se vklopi in prične ogrevat vodo in ne pozneje sicer je ventil prav tako kot bojler nov in tu ni dileme da ni dober, se višek pritiska sprošča z kapljanjem vode, zato je montaža raztezne posode smiselna med bojlerjem in varnostnim ventilom bojlerja ker ima varnostni ventil zaporo da ne pušča tople vode v omrežje z mrzlo vodo, tako je bilo s strani vodovodarja rečeno tudi meni, in tu ni kaj za razpravljat, ves ta nakopičen pritisk se akumulira v raztezni posodi ki je za veličino bojlerja določena , če pa nimaš te posode pa ti voda ob segrevanju mora kapljati če ne ti raznese bojler, v drugo mnenje me ne prepričate.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika

Strokovnjak svetuje - grelniki vode
Ko grelnik segreva vodo se pojavlja kapljanje na varnostnem ventilu, kako naj motnjo odpravim?

Vodi, ki se v grelniku segreva se povečuje volumen. Ker pa je voda, za razliko od plinov, nestisljiva se mora sproščati. Pri tlačnem grelniku vode je na priključku hladne vode na grelnik nameščen varnostni ventil, katerega naloga je, da pri tlaku 7 bar izpusti povečan volumen vode. Če želimo preprečiti puščanje varnostnega ventila, mora instalater omogočiti širjenje volumna vode v prostor izven grelnika. Priporočena je vgradnja ustrezne raztezne posode za sanitarno vodo.
Varnostni ventil pri grelniku pušča tudi ko grelnik ne segreva sanitarne vode, kaj je vzrok?

V vodovodnem omrežju se pojavlja tlak višji od 7 bar, ali pa varnostni ventil pušča pri nižjem tlaku. Če se pojavlja puščanje pri nižjem tlaku, mora strokovnjak vgradi ustrezen 7 bar varnostni ventil. Če pa je tlak v vodovodnem omrežju višji od 5 bar, pred grelnik vode na napeljavi sanitarne vode vgradite kvaliteten regulator tlaka in ga nastavite na vrednost pod 5 bar, hkrati pa med regulator in grelnik vode namestite ustrezno raztezno posodo.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Pri normalni izvedbi in uporabi inštalacije ne sme kapljati nič. Zdaj, rešiš to na tak ali drugačen način, tukaj nima veze. Tko, kot bi ti štromar priklopil okvarjen aparat, neozemljen itd. pa bi rekel"saj samo malo trese".
wink-1.gif

corsol

Guru
11. mar 2010
3.086
1.039
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Pri normalni izvedbi in uporabi inštalacije ne sme kapljati nič. Zdaj, rešiš to na tak ali drugačen način, tukaj nima veze. Tko, kot bi ti štromar priklopil okvarjen aparat, neozemljen itd. pa bi rekel"saj samo malo trese".
wink-1.gif

najprej razloži kaj je "normalna izvedba" instalacije.
V kolikor nimaš raztezne posode(ali pa je premajhna) in se v bojerju viša tlak čez dovoljeno mejo, potem je logično, da ti varnostni v. začne puščat vodo, saj je zato montiran, da sprošča previsok tlak, sicer ti lahko bojler raznese

corsol

Guru
11. mar 2010
3.086
1.039
113
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
Zdravo!

maret tu sipa skompliciral vezavo kot še nobeden
prvo zakaj nepovratni ventil na topli vodi ? vrži ga ven
drugo zakaj si nabavil nepovratni ventil posebej na hladni vodi če pa že dobiš normalen nepovratnovarnostni ventil za el.bojljerje
dobro tu spodaj na sliki imaš še neki filter oz.meščalec vode je tako
sedaj pa povej kolko imaš pritiska mrzle vode i sistemu?
če ga imaš več kot 3-4 bare ti bo tvoj varnostni ventil spuščal pa čeprav je vgrajena raztezna posoda
slkepam da je bojljer 80l razterna mora biti velika vsaj 10% volumna bojljerja se pravi 8-15l polna kapa
razrezna je obrnjena tako ali tako dela normalno .
8 barski varnostni ventil bi pri normalnih pogojih moral vzdržati pritisk ki sem ti ga napisal .
v moji 35 letni praksi je to potrjeno nikoli nisem imel problemov z puščanjem varnostnega ventila z raztezno ali brez pri normalnem pritisku omeržja.
preveri pritis omrežja
velikost raztezne posode
varnostni ventil po možnosti menjaj

pozdrav.gif

Jaz imam reducirni ventil pred boljerjem in sem poskusil zmanjšat tlak dosti nizko pa pri gretju vseeno tako naraste da varn.v. pušča, torej edina varianta je expanzijksa ....al kako?

Mi pa nekaj ni jasno...sem spraševal že vse živo pa jasnega odgovora nikoli nisem dobil.
V večstanovanski stavbi kjer sem imam edino jaz probleme s puščanjemvarnostnega v., drugemu nobenemu varnostni ne pušča, pa nihče nima ekspanzijske....
confused-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Normalna izvedba instalacije je taka, da imaš uporabljene vse elemente, da varnostni ventil ne spušča ali kaplja pri normalnem obratovanju..kapiraš? VARNOSTNI ventil je zato, da spusti pritisk, če gre kaj narobe. Kapiš?

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Pri takem tolmačenju ---oprosti boš jo verjetno mogel, do zdaj mi nisi oz, nam nisi napisal čisto nič kako in kaj z ventiom, kapiraš?