Bitka pri Grahovem med Domobranci in Partizani

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
v taborišče je šel po zaslugi osvobodilne fronte...očitno človek ni imel čisto nič s kolaboracijo...in takih nič krivih so komunisti spravili v gonars kar precej

Torej je bolj kriv nekdo, ki mu je poslal pismo (če mu ga sploh je, precej stvari med vojno naredi ena stran, krivi pa drugo), kot pa tisti, ki je (dokazano) zgradil taborišče, ga upravljal, počel svinjarije notri.. in šnofal po pošti ??

Nazadnje urejeno:
2. sep 2007
1.528
825
113
Dolenjska
Vedeli so, da lahi berejo pisma. In so mu poslali enega lažnega. Dejansko so s tem dejanjem kolaborirali z Italijani in v taborišče spravili nedolžnega človeka.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ti pa glih veš ja. @Numy-
467716-post_slo.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
v taborišče je šel po zaslugi osvobodilne fronte... očitno človek ni imel čisto nič s kolaboracijo ...in takih nič krivih so komunisti spravili v gonars kar precej

A se je v zadnjih parih letih kaj spremenilo na področju zgodovine?

Sem mislil, da je samoumevno, da tisti, ki so kaj imeli s koloboracijo, niso šli v faš/nac taborišča.
Da ne govorim o tem, da so poleg Golega otoka, tudi za Rab in Gonars krivi komunisti.
17758-icon_confused.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
v taborišče je šel po zaslugi osvobodilne fronte... očitno človek ni imel čisto nič s kolaboracijo ...in takih nič krivih so komunisti spravili v gonars kar precej

A se je v zadnjih parih letih kaj spremenilo na področju zgodovine?

Sem mislil, da je samoumevno, da tisti, ki so kaj imeli s koloboracijo, niso šli v faš/nac taborišča.
Da ne govorim o tem, da so poleg Golega otoka, tudi za Rab in Gonars krivi komunisti.
17758-icon_confused.gif

še enkrat...komunistom ali če hočeš OF so se nekdanji jugoslovanski oficirji in kot kaže tudi podoficirji zdeli grožnja...zato so jim kar po navadni pošti poslali nekakšne mobilizacijske pozive, računajoč, da okupatr pregleduje pošto...in jo je, italijani so te ljudi, čist nič krive, poslali v gonars.

Saj je bajkman napisal, da se je točno to zgodilo njegovemu predniku...je pa res, da to dejstvo, na katerega so bili 'oefarji' nekoč celo ponosni, skušajo prikriti, saj ne za nič drugega, kot izdajanje slovencev fašističnemu okupatorju

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Ampak vsi govorite kot da je edini problem ta izdaja, taborišče samo je bilo pa nekaj podobnega dopustu na hrvaški obali.

Če so italijani zaradi enega pamfleta pošiljajo folk v taborišča, so bili tudi ubrisani.

Zanimivo mi je, kako ta slovenec očitno sploh ne zameri nič italijanom taborišča, njegov potomec zdaj brani ta bele, ki so povsem isto izdajali..

fascinantno

jab1

Pripravnik
17. feb 2014
242
0
16
Fascinantno je predvsem, da slovenec še vedno pljuva po slovencu.
In ne uporablja izraza "mi, slovenci", ampak "vaši ter naši".

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
se pravi, nova nadgradnja komunističnih grozodejstev v SLO : komunjare so bili tisti, ki so pošiljali nedolžne klene Slovence v Gonars, pa Auschwitz, Dachau, ipd...

Aja, Hitler je bil tudi levak, točno. Logika.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Pri Italijanih v naših krajih ni bil hec, streljali so talce. Število ubitih na ta način ni bilo majhno.

A kaj ko so streljali talce tudi (morda predvsem) zaradi partizanskih provokacij. Ponovno vem za direkten primer vasi, katero za sedaj ne bom imenoval. Partizanska provokacijo, priletijo fašisti, talce pred zid.
Prišel je župnik tiste vasi, prosil fašiste, naj tega ne naredijo in da garantira, da ti ljudje niso krivi, da niso komunisti. Fašisti ga niso poslušali, zato je župnik rekel, naj raje njega ubijejo.

Odločili so se, da ne bodo streljali, so pa jih poslali v Kampor na Rabu. Žal se niso vsi vrnili.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
To bila pač italijanska strahopetna taktika, da bi uničili podporo partizanom.
Torej, partizani streljajo italijane, italijani streljajo civile, partizani so bad guys??

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Tako je, bad guys so oboji. A tudi partizančki niso bili pogumni, v večini so provocirali in ne streljali Italijanov. Recimo sabotaže železnic, miniranje mostov in podobno. Da bi se spravili na italijanske vojašnice, mi ni poznano.

Pokaže se, da jim je za lasten narod vseeno. Pa saj nekaj podobnega je bilo v Dražgošah. Vem da jaz gotovo ne bi sabotiral na račun smrti v LASTNEM narodu.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Daj že nehaj vekat, da si ti partizani spravili fotra v lager. Od kod ti to? a ne veš, da so imeli tabeli in drugi okupatorji provokatorje, ki so se šli take igrice.
Pa tudi partizanski način boja ti ni znan-partizanov je bilo malo, zato so rušili sovražne komunikacije, ne pa se spopadali frontalno. Tudi zato jih je bilo malo, ker je marsikdo mislil bolj na svojo rit kot si se izjasnil ti, da se ne bi boril.

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Tako je, bad guys so oboji. A tudi partizančki niso bili pogumni, v večini so provocirali in ne streljali Italijanov. Recimo sabotaže železnic, miniranje mostov in podobno. Da bi se spravili na italijanske vojašnice, mi ni poznano.

Pokaže se, da jim je za lasten narod vseeno. Pa saj nekaj podobnega je bilo v Dražgošah. Vem da jaz gotovo ne bi sabotiral na račun smrti v LASTNEM narodu.

Daj no prosim te. Vojaško fnfrastrukturo so uničevali švabom in lahom. Ena od prioritet gverilcev, podprta s strani zaveznikov.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Pa tudi partizanski način boja ti ni znan-partizanov je bilo malo, zato so rušili sovražne komunikacije, ne pa se spopadali frontalno. Tudi zato jih je bilo malo, ker je marsikdo mislil bolj na svojo rit kot si se izjasnil ti, da se ne bi boril.

Hjao, kaj je s tabo narobe. Pa kje sem jaz omenjal da bi se morali iti frontalni boj. Ne vem ali si zamešal, rekel sem samo, da niso streljali Italijane, kot je omenil nekdo drug.

Nazadnje urejeno:

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Fašisti ga niso poslušali, zato je župnik rekel, naj raje njega ubijejo.

Kapo dol.
zmaga.gif

Žal prvič slišim za njega.

Ne vem kako, da so razni Rožmani pa Grozdeti bolj popularni.
17758-icon_confused.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik KKK pravi:
se pravi, nova nadgradnja komunističnih grozodejstev v SLO : komunjare so bili tisti, ki so pošiljali nedolžne klene Slovence v Gonars, pa Auschwitz, Dachau, ipd...

Aja, Hitler je bil tudi levak, točno. Logika.

No, podali smo dejstva...glede auschwitza pa dachaua pa matthausna ni znano, da bi hitlerjevi donedavna veliki prijatelji komunisti dobavljali ljudi v lagerje, je pa pri komunistih možno čisto vse...za revolucijo nikdar niso izbirali sredstev

celo zahodnim zaveznikom so grozili v primeru izkrcanja na balkanu

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
To bila pač italijanska strahopetna taktika, da bi uničili podporo partizanom.
Torej, partizani streljajo italijane, italijani streljajo civile, partizani so bad guys??

hm, a veš, da so vosovci precej likvidirali po ljubljani...italijani so v povračilo streljali talce in stvar se je vrtela v krogu dokler italijanom ni končno kapnilo in so enkrat za spremembo (mislm da po atentatu Natlačna) med ustreljene talce dali večje število komunistov...in glej ga zlomka, vosovske likvidacije so čudežno prenehale...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik KKK pravi:
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:

Daj no prosim te. Vojaško fnfrastrukturo so uničevali švabom in lahom. Ena od prioritet gverilcev, podprta s strani zaveznikov.

In kakšno vojaško infrastrukturo so imeli nemci v dražgošah?

ti gverilci so se predvsem ukvarjali s tkim. 'rekviriranjem' hrane in pijače 'kulakom' torej kmetom, ki so imeli to smolo, da so pač bili bolj pridni in sposobni od pretežno delomrznih partijcev...no ko so æebinarji ugovotili kakšno škodo si delajo (okej, kardelj je bil navudšen nad učinkom, nastankom 'bele garde'), so enega od komandantov, ki so terorizirali slovenske civiliste, 'eksemplariæno' ustrelili