BIO-EKO?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No... situacija je taksna... moja je mahnjena na bio izdelke in bolj kot gledam vec je vsega doma bio, od začimb, do sokov, do masla do... lepo in prav.. če trgovci ne bi tako lupili s to hrano... zdaj pa me zanima ali je kdo tukaj delal kaj v tej smeri oz. ali se je kaj poglabljal? Torej raziskoval, prebral kaj pametnega in podobno? Je kaj na tem? Kako je npr. s tem bio sadjem in zelenjavo? Je to špricano? Če je kako? Kako je torej s pesticidi in podobnim... Torej gre za striženje ovc ali je kaj na tem? TnX

I

Izbrisan uporabnik #488

Ni špricano, pač pa po zelenjavi pada lep naraven radioaktiven dež in ostala svinjarija.

Čisto striženje ovc.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Pri sadju se lahko vidis kaj je bio in kaj ne pri mesu bolj tezko. No pa domaca jajca so drugacna.

Za ostalo pojma nimam
smile-1.gif

Klemen_Savli

Pripravnik
6. apr 2010
38
0
6
že preventivno je smiselno kupovati bio-eko. tistih nekaj 100€ mesečno investiraš. ali pa se lotiš pridelave oz. podpreš lokalne kmete, ki vztrajajo v tem poslu kljub temu, da na dobijo primerne nagrade za le to.

sicer pa če pomisliš, ali je pametno jesti hrano če proizvajalec ne upa napisati niti da je eko ali bio
smile-1.gif

aja, pa še fajn je da je hrana dražja. jo vsaj manj pojemo - kar veliki večini pomaga.

Nazadnje urejeno:

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.022
190
63
Izraza kot sta Bio in Eko, sta samo marketinški trik. In marsikdo lepo služi na račun tega, kar so vcepili ljudem v glavo, kako je to zdravo in oh in sploh...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jup...nažalost.

Nekje sem videl spisek izdelkov, pri katerih se splača gledat bio/eko pri katerih pa ne (ker ne obstaja drugačna pridelava. Živila tudi različno vsrkajo robo s katero so škropljene.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ni špricano, pač pa po zelenjavi pada lep naraven radioaktiven dež in ostala svinjarija.

Čisto striženje ovc.

No takšnih razlag v tem stilu ne sprejemam. Torej hočeš povedat ravno to da je pesticidna zelenjava ki jo fino špricajo in zalivajo z kristalno čisto vodo iz vodnjaka bolj zdrava od zelenjave na našem vrtu in da v okolici Maribora pada radioaktiven dež? LP

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik scorpion pravi:
Izraza kot sta Bio in Eko, sta samo marketinški trik. In marsikdo lepo služi na račun tega, kar so vcepili ljudem v glavo, kako je to zdravo in oh in sploh...

Ne me zdaj narobe razumet da iščem potrditve ker verjamem v to ampak daj mi nekaj razložit, sadje smo zgoraj obdelali zdaj pa na primer jogurta. Torej trdiš da je bolje ali vsaj enako če kupiš Yogobelo ki ima razne ojačevalce okusov in aditive kot pa da kupiš BIO jogurt (ne vem katere Nemške znamke že), ki je že za razliko od Yogobele v steklu? Torej praviš da so ti ojačevalci, barvila, arome samo šala in da ne škodijo? Zanimjivo.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Čisto striženje ovc.

No takšnih razlag v tem stilu ne sprejemam. Torej hočeš povedat ravno to da je pesticidna zelenjava ki jo fino špricajo in zalivajo z kristalno čisto vodo iz vodnjaka bolj zdrava od zelenjave na našem vrtu in da v okolici Maribora pada radioaktiven dež? LP

Pa saj ta zelenjava ne zraste na "luftu", to je že vse lepo pokrito.

Glede na to, da naše okolje, zrak in voda nista eko bio, doma pridelano ni nujno nekaj najboljšega pod soncem, zadeve pa itak ne pregledaš.

Najbolje je, če sta šla v to smer, da si sama pridelata to eko bio hrano in so dileme razrešene.

Čim pa je polek komerciala in biznis pa ni nujno, da so to eko bio kljub nalepkam.

Scorp

Zelenc'
14. maj 2014
4
0
1
Moja tudi kupuje samo bio in tudi sam sem zacel s tem. Zdaj sem ze nekaj leto in pol na taksni hrani, prav tako sem tudi zacel z vegansko hrano. Ker v mesu bohve kaj vse dajo. Rezultat je veliko boljse pocutje in nimam vec bolecin v trebuhu, niti driske. To slednje ze par let nimam, ko sem zacel se drugace prehranjevati. Ok res je tudi, da imam doma imam filtre za pitno vodo in da ze zaradi tega nimam teh tezav.
Je pa tudi, dost odvisno kateri certifikat ima. Slovenski so za en k.... ker inspekcija oz institucija, ki izdaja ne preverja vsega. Recimo kmet ima vec teh njiv, eno uporablja za lastne potrebe in ta ni spricana, pa glih to preverjajo. Ostali del pa ne. V nemciji je vec institucij, kateri so bolj strogi in vec razlicni certifikatov. Izdelki najmocnejsega certifiKata imajo tudi temu primerno ceno in pri nas ni mogoce dobiti. Sicer na sreco od punce imajo kmetijo in uspemo sami dosti pridelati. Vecinoma v trgovini kupujemo, dolocene izdelke, zelenjavo bolj v zacetku leta, ko zmanjka zalog. Pa tudi precej se pozna po barvi in vcasih po okusu, med spricano in ne spricano zelenjavo.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.022
190
63
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik scorpion pravi:

Ne me zdaj narobe razumet da iščem potrditve ker verjamem v to ampak daj mi nekaj razložit, sadje smo zgoraj obdelali zdaj pa na primer jogurta. Torej trdiš da je bolje ali vsaj enako če kupiš Yogobelo ki ima razne ojačevalce okusov in aditive kot pa da kupiš BIO jogurt (ne vem katere Nemške znamke že), ki je že za razliko od Yogobele v steklu? Torej praviš da so ti ojačevalci, barvila, arome samo šala in da ne škodijo? Zanimjivo.

Nisem rekel, da ni nobene razlike med bio-eko in nebio-neeko stvarmi... Ampak ni tako neškodljivo in naravno, kot si ljudje mislijo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Čisto striženje ovc.

Pa saj ta zelenjava ne zraste na "luftu", to je že vse lepo pokrito.

Glede na to, da naše okolje, zrak in voda nista eko bio, doma pridelano ni nujno nekaj najboljšega pod soncem, zadeve pa itak ne pregledaš.

Najbolje je, če sta šla v to smer, da si sama pridelata to eko bio hrano in so dileme razrešene.

Čim pa je polek komerciala in biznis pa ni nujno, da so to eko bio kljub nalepkam.

Napacno sva se razumela, seveda tudi ostalo zraste v zemlji (no vsaj večina, dost tut na vodi). Pa bore malo bio izdelkov je pri nas Slovenskih BIO. Pa še vedno mi ni nihče odgovoril kaj menite glede pesticidov? Če ti nekdo jamči da določena zelenjava ni škropljena s pesticidi ali če je? Namreč v zadnjem letu sem nekajkrat kupil določeno zelenjavo (pač Tuš program), med drugim tudi grozdje in je po umitju imelo prav grd okus po pesticidih kemiji ali čemerkoli že... Skratka to je to. Koliko pa sem gledal pa mislim da moja kupuje bolj ali manj Nemške BIO produkte. Torej trdiš da če pošlješ to zelenjavo na analizo in neko zadevo industrijsko gojeno iz Holandije da bo enako? Pri obeh sledi pesticidov in ostalih škropiv? NE verjamem.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Aja to pa zna držat da se pri tej BIO hrani tudi na veliko goljufa, to ne rečem. Ampak jaz govorim o pravi BIO hrani pridelani na pravi način ali je ali ni razlike...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz vem da tisti paradiznik iz trgpvine se ne more primerjati z domacim z mojega vrta
wink-1.gif
pa nima veze kateri je bolj zdrav domaci ima 100x boljsi okus in ga lahko jem neokisanega brez soli, tisti iz trgovine je pa vec ali manj brez okusa.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Jasno da so domači bolj dobri, saj tudi dlje časa rastejo in niso "prisilno" vzgojeni. Je pa res da tudi kupljen Paradižnik je lahko relativno dober, npr. naš Lušt ali paradižnik npr. iz Makedonije ampak npr. Makedonec zopet raste na soncu, ti industrijski pa zna bit da ne vidijo kaj dost sonca....

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Scorp pravi:
Moja tudi kupuje samo bio in tudi sam sem zacel s tem. Zdaj sem ze nekaj leto in pol na taksni hrani, prav tako sem tudi zacel z vegansko hrano. Ker v mesu bohve kaj vse dajo. Rezultat je veliko boljse pocutje in nimam vec bolecin v trebuhu, niti driske. To slednje ze par let nimam, ko sem zacel se drugace prehranjevati. Ok res je tudi, da imam doma imam filtre za pitno vodo in da ze zaradi tega nimam teh tezav.
Je pa tudi, dost odvisno kateri certifikat ima. Slovenski so za en k.... ker inspekcija oz institucija, ki izdaja ne preverja vsega. Recimo kmet ima vec teh njiv, eno uporablja za lastne potrebe in ta ni spricana, pa glih to preverjajo. Ostali del pa ne. V nemciji je vec institucij, kateri so bolj strogi in vec razlicni certifikatov. Izdelki najmocnejsega certifiKata imajo tudi temu primerno ceno in pri nas ni mogoce dobiti. Sicer na sreco od punce imajo kmetijo in uspemo sami dosti pridelati. Vecinoma v trgovini kupujemo, dolocene izdelke, zelenjavo bolj v zacetku leta, ko zmanjka zalog. Pa tudi precej se pozna po barvi in vcasih po okusu, med spricano in ne spricano zelenjavo.

Hja to sem začel opažat tudi jaz. Sem tam cca. slabi dve leti, morda več na tej "bio hrani" (ene 70% časa), 30% še vedno šibam vse ostalo in nisem več bolan. Morda se je kaj druga spremenilo ampak prej sem bil letno vsaj 2-3 bolan, me je kr fajn zvilo, zdaj pa že dve leti nisem bil bolan... Aja pa to morem še napisat... vsa hrana ni BIO, je pa 95% izdelkov selekcioniranih, brez raznih strupov pa čeprav niso bio/eko/demeter...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
No sej neka logika je, prehrana je prvo kar vnemsemo v telo, plus neka zdrava rekeracija in čim njastrenso okolje pa si največ naredil zase. Mi smo tudi na "bio" kolikor se pač da, 30% itak odpade na domačo predelavo, kjer si vsaj približno ziher s čim si polival..ostalo pa pač verjameš. Če so nalepke, je verjetnost res večja, da je zadeva boljša. Garant pa ni danes nič na tem ssvetu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Sam osebno bi iskal te zadeve čimbolj lokalno. Ne mi rečt da so neke sadno zelenjavno zadeve iz južne poloble sveže kot bio eko prepeljane sem in se tukaj dobijo skoraj zastonj.(če odštejemo marže). Spomladi sem nekajkrat kupil jagode..... Lepe, rdeče, velike....ta teden sem začel jesti spake iz domačega vrta. Katere imajo boljši okus?

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Pravo bio eko meso ima predvsem idealno razmerje omega3 in omega6 maščob. In zato je toliko bolj primerno za nas. No..enako velja za vsa živila živalskega izvora.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:Ni špricano, pač pa po zelenjavi pada lep naraven radioaktiven dež in ostala svinjarija.
Seveda je špricano, so pa pripravki drugi. Nekaj časa je eko sadjarstvo in eko vinogradništvo preživelo samo na račun velike uporabe bakra (težka kovina). Zadnja leta so na voljo drugi pripravki. Verjamem, da je pri nas stvar precej stroga in za pridelovalce na meji rentabilnosti ob neugodnem letu. Kako je kaj urejeno v posamezni državi, od koder je uvoz eko živil, pa lahko navadni smrtniki bolj kot ne ugibamo.
Primer, kako se varuje pred boleznimi jablana v ekološki pridelavi: JablanaEKO.