BELO VINO

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ðizs, kako lahko tisto kislico imenuješ vino?
bonk.gif
 

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Od petih naprej objavljaš sam še slikovne poste. Si že začel degustirat?
evil.gif


Sicer pa , otrokeca si očitno naredil čist mimogrede in brez posvetovanja z nami, tko da nas zdaj ni treba za vin spraševat, sploh, ker nismo povabljeni.
tongue-1.gif
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Ko mi sode peremo, drože s podna njim pošljemo, da cviček naredijo.
Tisto kar vi perete z podna je podn od podna in z mešanico preveč tekočega žvepla, antibekserja, škropiv in kdo ve česa še, je dobro samo še za gorivo v kakšni stari ruski nuklearki .
grims-1.gif
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pravi cviček ni kislica.
Za kislico ga imenujejo samo neuki capli ki niso v življenju še pili pravega cvička.
Pa tudi taki ki nimajo pojma o vinogradništvu in kletarjenju...
Reci ti jodlarjem da je zweigeld kislica...
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Janez Trdina je od leta 1842 obiskoval ljubljansko gimnazijo in leta 1850 tudi maturiral ter še istega leta odšel na Dunaj, kjer je študiral zgodovino, zemljepis in klasično jezikoslovje. Zraven pa je pri Franu Miklošiču študiral še staro cerkveno slovanščino. Ob študiju je prevajal za Mohorjevo družbo. Študij je dokončal leta 1853. Diplomo pa je prejel leta 1854. Kot profesor je služboval v Varaždinu, kot pripravnik na varaždinski gimnaziji Štefana Muzlerja in od leta 1855 še na Reki.

Je zapisal:

Citat:
"Slabemu vinu se veli: cuckovina, cuckovec, cviček, cvičkovec, žvižgovec, kislica, zavrelica, kobin, zelnica, prazno polno glavobolno, bodljivo, grizljivo, gre v glavo v vlase, možgane, srborito, nagajivo, zgažno, samodelno, tečno, zaspano, dremotno, gladko ..."

Citat:
"Vino je bilo cviček, da najstarejši ljudje niso pomnili take kislice."

Tolk o neukih ljudeh.

Cik==>cvik==>cviček.
evil.gif
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V času Trdine so pa baš znali kletariti...
A poznaš kraj Šmaver (si vsaj slišal zanj)? Tam je doma avtohtona trta (in vino), izpeljanka iz tega imena.
In večina Dolenjske je bila obljudena s to sorto trte (pa še amerikan in izabela). PRavi cviček pa veš od kod je...
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
in eno od dveh priznanih mešanih vin v evropi ali celo svetu
grims-1.gif

Bo že res če ti tako praviš, ampak praksa mešanja vin je zelo široka, in včasih se posrečijo zelo pitne kombinacije

http://www.siol.net/trendi/kulinarika/vino/2012/09/movia_veliko_rdece_2005.aspx
Verjamem v te kombinacije mešanje gotovih vin. Koktejli.
Ampak kletarjenje je mal drugačna zadeva. Vino, pa naj bo kakršno koli.... naj bi dozorelo skupaj.
In za pitje (pijanke) je še najboljši cviček od rdečih vin.... od belih mi je haložan..... Za kljune namakat pa kakšno polsladko...
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
in ti si še zmeraj 172 let za svetom?? (smo že leta 2014)
grims-1.gif


hebemti copy-paste generacijo.
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Očitno nekateri ne ločijo med mešanico vin (mešanje različnih sort vina) in vina, ki je narejeno iz mešanice različnih sort grozdja (a je potem zmešano že v kadi in skupaj negovano).
Cviček je vino, sestavljeno iz 4 vrst grozdja (rizling, kraljevina, modra frankinja, žametna črnina) v pravilnem razmerju in negovano kot rdeče vino (torej nekaj dni tropine v kadi pred prešanjem).
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Vem, hočem povedat, da je kislica pač kislica. Bila in bo.

Je pa Dolenjcem uspelo iz nje naredit vino. Kar se tega tiče jim vsaka čast.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Očitno nekateri ne ločijo med mešanico vin (mešanje različnih sort vina) in vina, ki je narejeno iz mešanice različnih sort grozdja (a je potem zmešano že v kadi in skupaj negovano).
Cviček je vino, sestavljeno iz 4 vrst grozdja (rizling, kraljevina, modra frankinja, žametna črnina) v pravilnem razmerju in negovano kot rdeče vino (torej nekaj dni tropine v kadi pred prešanjem).
sestave je mal več....

sestava:Sorte vinske trte, iz katerih se prideluje vino cviček PTP, so žametovka, modra frankinja, kraljevina, laški rizling, rumeni plavec, zeleni silvanec, bela žlahtnina, štajerska belina ali ranfol in rdeče sorte vinske trte, ki so določene kot dovoljene in priporočnene sorte za vinorodni okoliš Dolenjska.

Sortni sestav vina cviček PTP je naslednji: od 40% do 50% žametovke (izjemoma do 60%); od 10 do 15% kraljevine; od 15 do 20% modre frankinje (izjemoma do 30%); do 10% laškega rizlinga; do 15% ostalih sort, dovoljenih za vinorodni okoliš Dolenjska


Patriot: Seveda. Če bi te vprašal, kolk kisline ima lahko cviček, boš šel hitr na internet pogledat, zato te ne bom.
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik lanos pravi:


Patriot: Seveda. Če bi te vprašal, kolk kisline ima lahko cviček, boš šel hitr na internet pogledat, zato te ne bom.

Problem je tudi, ker mora imeti manj alkohola kot vina, potem se pa na analizi najde klor, ker redčite.
evil.gif