BBQ Smokerji

I

Izbrisan uporabnik #9334

Definitivno,
zmaga.gif
!

Hočem povedat, da je kar problem uravnotežiti - predvsem sol, potem pa še začimbe, da bo na koncu neka harmonija. Jaz tule pač nisem talent (sem navaden šlosar, ki pa zelo rad dobro je
grims-1.gif

Kadar se pač vmešam v kuhno, naredim tistih 25 g na kilo mesa. Čisto lahko je pa tudi moj okus pokvarjen?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Črni poper, kajenski poper. Oboje imamo tam med začimbami, uporabljat pa ne znamo. V čem je razlika?

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Citat:
Uporabnik Nurtuby pravi:
Še dva BBQ navdušenca sva se našla, ki se aktivno pridružujeva BBQ gibanju v Sloveniji.
V tem tednu se je zakadilo iz prvega Yoder peletnega smokerja v Sloveniji, kmalu se mu pridruži še kakšen klasični
wink-1.gif
Uf aparat da je joj
shocked-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.191
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
rolleyes-1.gif

rolleyes-1.gif

Sem kemik in vem, kaj je NaCl. Prav tako vem, da je kristalizacija zaenkrat najčistejši postopek separacije snovi itd ... razen če se ni vmes med mojim odraščanjem kaj spremenilo. Himalajska sol - Piranska sol, saj vsi vemo, da gre za smejurijo!

Načeloma res, sploh, ko govorijo ne nekih superduper lastnostih.
Je pa res, da recimo sloni cvet ima različne okuse prianski, atlantski. Ne bi opazil, verjetno pas e pred časom imel eneo debato z enim nemškim kuharjem (z nekimi zvezdicami od mišelina), ki nam je stejke delal. Na koncu je bilj v luft gledal, pa sem ga šel par stvari vprašat. Je pol ven potegnil par različnih soli iz par različnih morij, pa je bila razlika v okusu opazna. In na koncu sva si razdelila en stajk, ki ni bil soljen, Je rekel, da njemu tako najbolj paše dobro starano meso - jaz sem se pa meso na žaru tudi praktično odvadil solit ...

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Okusi so glavna razlika, tako je.....pa oblika kristalov. Vse to je potem povezano z delovanjem soli med časom, ko mesu pustimo da sol naredi svoje. Glede soljenja steakov da/ne imam svoje mnenje. Kanček soli lahko vedno izboljša okus. Vztrajanje na "deviških" okusih zna včasih razočarat. Kdaj soliti in koliko je pravo vprašanje - zame. Sem za soljenje preden gre meso na rešetko oz. v času ko se "ogreva" na sobno temperaturo. Ostale začimbe so potem že stvar okusa. Manj na kvalitene steake, več na običajne, ki rabijo malo več igranja.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Strokovnjak si. Daj, odpri tule nov forum o začimbah. Tega znanja pri nas že po legendi manjka.

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Res se bolj ubadam z mesom in kar paše zraven. Začimbe so precej bolj obsežna reč. Ključ do uspeha bi se lahko reklo in definicija okusa že od vasi do vasi različno, jaz pa nisem tak poznavalec. Ob mesnih receptih pa lahko podebatiramo. Če se že pogleda, da ni dodanih ojačevalcev okusa je prvi korak. Če pa kaj vem pa napišem. Ampak, to je kar sem kje videl in sam sprobal. Neko pravilo je, da naj bi bili prisotni vsi okusi slano, sladko, kislo in aromatično. Ko se sestavi je pa bang bang umami!
wink-1.gif

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Pa ne strinjam se, da znanja pri nas manjka. Poglej že dobro krvavico npr. ali čisto običajno govejo juho. Babice so uporabljale začimbe za juho, ki jih danes kdo skoraj ne bi noter dal. Brinova jagoda, klinček, žafran, muškat....tukaj pa res vesel tisti, ki sta mu babica in mama kuhali in si je kaj zapomnil.

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Kajenski poper je čili. Portugalci ali španci so ga pripeljali v Evropo, saj je bil jasno cenejši od pravega popra, pa še rastel je lahko pri nas. Zadnjič sem testiral en nov rub za govedino, ki je vseboval en afriški poper - cubeb. Spet ni poper, ampak neka divja stvar - odlično. Klasika pa tako ali tko sveže mlet črn poper. Brez njega ne gre
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Pa ne strinjam se, da znanja pri nas manjka. Poglej že dobro krvavico npr. ali čisto običajno govejo juho. Babice so uporabljale začimbe za juho, ki jih danes kdo skoraj ne bi noter dal. Brinova jagoda, klinček, žafran, muškat....tukaj pa res vesel tisti, ki sta mu babica in mama kuhali in si je kaj zapomnil.

Brinova jagoda ...

- Da. Dve ali tri. Potem je pa preveč.
Prav brinove jagode so "zelo previdno".

Sicer me pa na spločno začimbe mučijo. Nobenih ojačevalcev okusa, razen soli ! Tudi vegete ne. (je naša tako rekla
smile-1.gif

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
S tehtanjem imaš zelo prav....eno pivo preveč, pa npr. feeling za sol in ostalo postane fajn raztegnjen pojem. Ampak, kdor kuha zlo ne misli.
cool-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

smile-1.gif

Ampak res, tole je najbolj nehvaležen posel na svetu. Sploh če ne rata!
shocked-1.gif
)

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
COLD SMOKING

Ne bom odpiral nove teme, sej gre samo za sezonsko drugačno opravilo. Oprema je večinoma enaka kot za BBQ. Počas.....niso to koline, se pa vseeno da narest kak kos špeha ali drugih mesnin, tudi klobase, če je pri hiši mesoreznica s tulcem in pa pod obvezno hladilnik z večjim predalom za nulto cono ali pa posebej hladilnik, ki bi bil namenjen le za sušenje mesa. Ne govorimo seveda o pršutih in šunkah, ampak bolj enakomernih in tanjših kosih. Lani sem naredil slanino, ampak ta je bila toplo dimljena do 65 stopinj. Nekakšna hamburška je prišla ven. Dobro, boljše od vsega, kar se da kupit, zato letos delam pravo sušeno slanino, nekaj suhe govedine in kakšno prato ali vrat. Oprema je smoker ali pokrit žar in mrežica za žaganje za hladno dimljenje, plastična posoda za razsol na suho, od ostalih sestavin le groba nejodirana sol, sladkor, nekaj dišavnic in poper, vino. Delal bom suhi razsol, ker je bolj simpl kot mokri, pa manj prostora mi vzame v hladilniku. Treba bo le lovit dneve s temperaturo okrog 0-2 stopinji za proces dimljenja, ki traja kake 3 runde po 12 ur z vmesno pavzo. Sezono smo jeseni začeli s čiliji katere so kar pohvalili, zdaj pa dalje. Vmes pa vržemo še kakšen cegel sira in masla, pa na koncu mogoče losos, če bom našel kandidate, ki ga bodo pojedli.
smile-1.gif

Bom napisal kaj več, ko bo stvar v teku. Vsem bi samo položil na srce, da se z domačimi mesninami ravna kar najbolj previdno. Se še nisem odločil ali bom iz varnostnih razlogov uporabil tudi nitritno sol - verjetno da. Enkrat sem delal na veliko in brez nitrita. Sol omočena s teranom. Po nasvetu mojstra je tu teran v sozvočju s soljo dovolj močen zaščitni element. Vse sem odnesel sušit na Kras brez dimljenja in je uspelo. Enkrat sem tudi "pozabil" svežo klobaso iz dima v hladilniku za 3 mesece. Lepo se je posušila in bila ravno prava za narezat. Ko začnem pa kaj več napišem - v bistvu iščem kakega kandidata, ki bi vzporedno tudi počel enako, da bi lahko kaj pokomentirala.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
COLD SMOKING

Ne bom odpiral nove teme, sej gre samo za sezonsko drugačno opravilo. Oprema je večinoma enaka kot za BBQ. Počas.....niso to koline, se pa vseeno da narest kak kos špeha ali drugih mesnin, tudi klobase, če je pri hiši mesoreznica s tulcem in pa pod obvezno hladilnik z večjim predalom za nulto cono ali pa posebej hladilnik, ki bi bil namenjen le za sušenje mesa. Ne govorimo seveda o pršutih in šunkah, ampak bolj enakomernih in tanjših kosih. Lani sem naredil slanino, ampak ta je bila toplo dimljena do 65 stopinj. Nekakšna hamburška je prišla ven. Dobro, boljše od vsega, kar se da kupit, zato letos delam pravo sušeno slanino, nekaj suhe govedine in kakšno prato ali vrat. Oprema je smoker ali pokrit žar in mrežica za žaganje za hladno dimljenje, plastična posoda za razsol na suho, od ostalih sestavin le groba nejodirana sol, sladkor, nekaj dišavnic in poper, vino. Delal bom suhi razsol, ker je bolj simpl kot mokri, pa manj prostora mi vzame v hladilniku. Treba bo le lovit dneve s temperaturo okrog 0-2 stopinji za proces dimljenja, ki traja kake 3 runde po 12 ur z vmesno pavzo. Sezono smo jeseni začeli s čiliji katere so kar pohvalili, zdaj pa dalje. Vmes pa vržemo še kakšen cegel sira in masla, pa na koncu mogoče losos, če bom našel kandidate, ki ga bodo pojedli.
smile-1.gif

Bom napisal kaj več, ko bo stvar v teku. Vsem bi samo položil na srce, da se z domačimi mesninami ravna kar najbolj previdno. Se še nisem odločil ali bom iz varnostnih razlogov uporabil tudi nitritno sol - verjetno da. Enkrat sem delal na veliko in brez nitrita. Sol omočena s teranom. Po nasvetu mojstra je tu teran v sozvočju s soljo dovolj močen zaščitni element. Vse sem odnesel sušit na Kras brez dimljenja in je uspelo. Enkrat sem tudi "pozabil" svežo klobaso iz dima v hladilniku za 3 mesece. Lepo se je posušila in bila ravno prava za narezat. Ko začnem pa kaj več napišem - v bistvu iščem kakega kandidata, ki bi vzporedno tudi počel enako, da bi lahko kaj pokomentirala.
smile-1.gif

Mene tole zelo zanima, ker smo vsi nori na suho slanino. Ampak moj smoker je zaenkrat še v kosih, zato bo tole prišlo na vrsto naslednjo sezono. Me pa zanimajo tvoji rezultati.

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Twinman ne verjamem, pokaži, da sprobam.

Mulca tulita, da je treba neki pripravit

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Drugač ga pa ni čez puranja prsa v mrežici za sendviče za mulce. Prej v slanici, potem pa še odimljena. Mogoče pa tud nardimo....
wink-1.gif