Citat:
Uporabnik twinman pravi:
COLD SMOKING
Ne bom odpiral nove teme, sej gre samo za sezonsko drugačno opravilo. Oprema je večinoma enaka kot za BBQ. Počas.....niso to koline, se pa vseeno da narest kak kos špeha ali drugih mesnin, tudi klobase, če je pri hiši mesoreznica s tulcem in pa pod obvezno hladilnik z večjim predalom za nulto cono ali pa posebej hladilnik, ki bi bil namenjen le za sušenje mesa. Ne govorimo seveda o pršutih in šunkah, ampak bolj enakomernih in tanjših kosih. Lani sem naredil slanino, ampak ta je bila toplo dimljena do 65 stopinj. Nekakšna hamburška je prišla ven. Dobro, boljše od vsega, kar se da kupit, zato letos delam pravo sušeno slanino, nekaj suhe govedine in kakšno prato ali vrat. Oprema je smoker ali pokrit žar in mrežica za žaganje za hladno dimljenje, plastična posoda za razsol na suho, od ostalih sestavin le groba nejodirana sol, sladkor, nekaj dišavnic in poper, vino. Delal bom suhi razsol, ker je bolj simpl kot mokri, pa manj prostora mi vzame v hladilniku. Treba bo le lovit dneve s temperaturo okrog 0-2 stopinji za proces dimljenja, ki traja kake 3 runde po 12 ur z vmesno pavzo. Sezono smo jeseni začeli s čiliji katere so kar pohvalili, zdaj pa dalje. Vmes pa vržemo še kakšen cegel sira in masla, pa na koncu mogoče losos, če bom našel kandidate, ki ga bodo pojedli.
Bom napisal kaj več, ko bo stvar v teku. Vsem bi samo položil na srce, da se z domačimi mesninami ravna kar najbolj previdno. Se še nisem odločil ali bom iz varnostnih razlogov uporabil tudi nitritno sol - verjetno da. Enkrat sem delal na veliko in brez nitrita. Sol omočena s teranom. Po nasvetu mojstra je tu teran v sozvočju s soljo dovolj močen zaščitni element. Vse sem odnesel sušit na Kras brez dimljenja in je uspelo. Enkrat sem tudi "pozabil" svežo klobaso iz dima v hladilniku za 3 mesece. Lepo se je posušila in bila ravno prava za narezat. Ko začnem pa kaj več napišem - v bistvu iščem kakega kandidata, ki bi vzporedno tudi počel enako, da bi lahko kaj pokomentirala.