BBQ Smokerji

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.112
4.081
113
KSZ.

Kako je s pripravo postrvi v smokerju? Že kdo delal klasično (tam 30-35cm) postrv na smoked low and slow?

Dileme. Jo namakat v slanici (brine) ali uporabit posip oz. nadev. Dat na rešetko (mogoče z malo limone na vrhu da zadržuje vlago?) ali obesit na kljuko? Kateri les za max. doprinos in ne preveč invazije na dimu? Čas?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Vabljeni.....
wink-1.gif


 
Nazadnje urejeno:

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
@utisevalec,

Bil zraven, sicer ne pri postrvi ampak pri morskih zadevah, od rečnih gledal kako Nemci dimijo jegulje. Nemci jeguljo kar na toplem dimu cca dobre pol ure, vzame pa jo iz ajmerja s slanico.
Morske zobatec, gof , lica kar smo dimili, smo kar čez noč namočene v slanici z zelišči, obesili na hladen dim za cca 3 do 4 ure, dolgo boš rekel, mogoče res samo temperatura je bila okoli 40 do 50stopinj največ dima pa res extremno malo, da ni bilo rezkega okusa.

Postrv, pomoje komot slanica, časovno za probat, je le dosti nežno meso, če bi delal celo lahko malo dalj časa, saj bo meso potegnilo edino skozi odprti vamp, kjer si jo pucal, če se pa potrudiš in jo spucaš pod škržnim poklopcem bo pa sploh malo dalj.
Če boš filetiral pa malo manj saj bo izpostavljena površina slanici večja.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Pozdravljeni vsi...dobili smo več vprašanj o naših razpisanih tečajih v mesecu maju. Ali sta to skupna tečaja, kaj pomeni, da tečaj traja preko noči, kaj bomo delali in še kaj, zato pišemo kratko obrazložitev
wink-1.gif


Tečaja sta samostojna, a vseeno prepletena, saj smo jih zasnovali tako, da se deli tečajev izvedejo povezano v dobrobit obeh skupin. V soboto se ob 10.00 začne 2,5 urno predavanje za vse udeležence. Tečajniki Judge Class- a bodo prejeli prvi teoretični del znanja, tečajniki Cook Classa pa prav tako teoretično podlago za boljše razumevanje zahtev sodnikov na tekmovanju. Ob 12.30 se začne Cook Class, kjer bo predavatelj Jim Johnson predstavil vse vidike priprave tradicionlanega BBQ-ja. Obdelali bomo tekmovalne 4 kategorije mesa: pulled pork, pork ribs, brisket in chicken. Jim je povedal takole: "I give cooks a talk about wood, charcoal, dry rub, bbq sauce, meat cuts, tips and tricks for competing. Basically everything a backyard cook needs to know to compete on the bbq circuit...", tako da ne skrbite, da bo kaj manjkalo. Oprema in sestavine vas bodo čakali. Po zaključku sledi večerja in začne se za nas najbolj zanimiv del. Razdelimo se v ekipe in prične se "overnight competition cook". G. Johnson ostane z nami in preko noči pripravimo BBQ v tekmovalnem stilu. Zakaj? Zato, da bo v nedeljo drugi del predavanja za Judge Class lahko potekal v obliki pravega tekmovalnega sojena. Kuharski del ekip bo najprej dokončal delo z inštruktorji KCBS-a in pripravil škatle za sojenje. Ob 10.00 se začne drugi del predavanja za sodnike. Ob 11.00 BBQ ekipe prinesejo pravilno pripravljen BBQ po tekmovalnih kategorijah in začne se sojenje. Dogajanje zaokrožimo približno ob 15.00 z razglasitvijo najboljših ekip.

Sledi še poziv vsem, ki jih BBQ resnično zanima in bi se radi izpopolnili še nekoliko drugače. Vsi, ki se boste prijavili na tečaj Judge Class imate možnost soditi na kateri koli KCBS tekmi. Še posebno pa to velja za prvo slovensko v septembru - Slovenia BBQ Open 2017! Izkušnje, ki jih dobite kot sodnik so pomemben del znanja in razumevanja kulture BBQ-ja, obenem pa je vse skupaj zelo zabavno. Ljudje, ki jih spoznate "on the circuit" pa so tako ali tako ena velika BBQ družina. Za zaključek še nasvet, ki smo ga sami dobili od učiteljev: "BBQ Judging is a very serious bussines, just don't take it to seriously! " Zabava je zagotovljena, no pa saj niste dvomili, ne?
wink-1.gif


Slovenian BBQ Society

http://sbbqs.si/kcbs-cooking-class-2017/
http://sbbqs.si/kcbs-judging-class-2017/

 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Pozdravljeni vsi...dobili smo več vprašanj o naših razpisanih tečajih v mesecu maju. Ali sta to skupna tečaja, kaj pomeni, da tečaj traja preko noči, kaj bomo delali in še kaj, zato pišemo kratko obrazložitev
wink-1.gif


Tečaja sta samostojna, a vseeno prepletena, saj smo jih zasnovali tako, da se deli tečajev izvedejo povezano v dobrobit obeh skupin. V soboto se ob 10.00 začne 2,5 urno predavanje za vse udeležence. Tečajniki Judge Class- a bodo prejeli prvi teoretični del znanja, tečajniki Cook Classa pa prav tako teoretično podlago za boljše razumevanje zahtev sodnikov na tekmovanju. Ob 12.30 se začne Cook Class, kjer bo predavatelj Jim Johnson predstavil vse vidike priprave tradicionlanega BBQ-ja. Obdelali bomo tekmovalne 4 kategorije mesa: pulled pork, pork ribs, brisket in chicken. Jim je povedal takole: "I give cooks a talk about wood, charcoal, dry rub, bbq sauce, meat cuts, tips and tricks for competing. Basically everything a backyard cook needs to know to compete on the bbq circuit...", tako da ne skrbite, da bo kaj manjkalo. Oprema in sestavine vas bodo čakali. Po zaključku sledi večerja in začne se za nas najbolj zanimiv del. Razdelimo se v ekipe in prične se "overnight competition cook". G. Johnson ostane z nami in preko noči pripravimo BBQ v tekmovalnem stilu. Zakaj? Zato, da bo v nedeljo drugi del predavanja za Judge Class lahko potekal v obliki pravega tekmovalnega sojena. Kuharski del ekip bo najprej dokončal delo z inštruktorji KCBS-a in pripravil škatle za sojenje. Ob 10.00 se začne drugi del predavanja za sodnike. Ob 11.00 BBQ ekipe prinesejo pravilno pripravljen BBQ po tekmovalnih kategorijah in začne se sojenje. Dogajanje zaokrožimo približno ob 15.00 z razglasitvijo najboljših ekip.

Sledi še poziv vsem, ki jih BBQ resnično zanima in bi se radi izpopolnili še nekoliko drugače. Vsi, ki se boste prijavili na tečaj Judge Class imate možnost soditi na kateri koli KCBS tekmi. Še posebno pa to velja za prvo slovensko v septembru - Slovenia BBQ Open 2017! Izkušnje, ki jih dobite kot sodnik so pomemben del znanja in razumevanja kulture BBQ-ja, obenem pa je vse skupaj zelo zabavno. Ljudje, ki jih spoznate "on the circuit" pa so tako ali tako ena velika BBQ družina. Za zaključek še nasvet, ki smo ga sami dobili od učiteljev: "BBQ Judging is a very serious bussines, just don't take it to seriously! " Zabava je zagotovljena, no pa saj niste dvomili, ne?
wink-1.gif


Slovenian BBQ Society

http://sbbqs.si/kcbs-cooking-class-2017/
http://sbbqs.si/kcbs-judging-class-2017/


rabim tvojo pomoč.... mam stegno 4 kilsko goveje zorjeno....mam plinskega webra, rad bi naredil low and slow...kaj mi predlagas? :D mam tudi kisto za smoukanje, saj bi sam testiral, samo je prelepi kos mesa da ga zaserjem :D

jaz bi ga namazal z rubom kak dan prej, potem pa bi ga malo direkt zakrknil, potem bi ga pa pekel indirektno nekaj casa, kakih 8 ur :D na nizki temperaturi, itak, kis in jabolcni sok in ostale zadeve. verjetno bi ga vmes tudi pokril malo da se ne presusi....pol pa bi videl, ali ga narezem na tanke rezine ali pa bi bil ze mogoce na pol pulled...

iscem predloge :D
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Oj...stegno je kar pusto za tale špas. Kateri plinski Weber že imaš?? Jaz ga ne bi zapekel najprej ampak lepo dry rub: črn poper in sol 1:1, rjav sladkor, česen in čebula v prahu, čili paprika, malo mlete kave in malo cimeta. Narubaš lahko eno noč prej. Žar na cca. 225 stopinj F. Dimiš s hrastom 3-4 ure dokler meso nima prave barve. Potem pa vse skupaj prestaviš v alu posodo, spodaj dodaš maslo, čebulo na tanke kolobarje in zeleno papriko, doliješ en guiness in pokriješ s folijo v dveh slojih.. Delaš da ima meso nekje 195 - 205 F. Ker je zelo pusto je mogoče bolje delat za pulled, kot za rezine. Uživaj!
smile-1.gif
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Oj...stegno je kar pusto za tale špas. Kateri plinski Weber že imaš?? Jaz ga ne bi zapekel najprej ampak lepo dry rub: črn poper in sol 1:1, rjav sladkor, česen in čebula v prahu, čili paprika, malo mlete kave in malo cimeta. Narubaš lahko eno noč prej. Žar na cca. 225 stopinj F. Dimiš s hrastom 3-4 ure dokler meso nima prave barve. Potem pa vse skupaj prestaviš v alu posodo, spodaj dodaš maslo, čebulo na tanke kolobarje in zeleno papriko, doliješ en guiness in pokriješ s folijo v dveh slojih.. Delaš da ima meso nekje 195 - 205 F. Ker je zelo pusto je mogoče bolje delat za pulled, kot za rezine. Uživaj!
smile-1.gif

mam spirita 320, bom naredil, kot si predlagal, glede na to da imas vec izkusenj kot jaz..bom pa naredo pulled to je bil prvotni plan :D
 

Car

POSTman
4. avg 2007
8.502
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Bo kdo od vas tole cmaril:

Prvič v Mengeš prihaja Smoker Star.

Topljivo pečene mesnine iz originalnega BBQ Smokerja na terenu. Verjetno edini, ki lahko pripravijo več kot 100 kg pečenke na terenu.

Lepo vabljeni torej v nedeljo 23. APRILA k Fartku kjer boste lahko prvič pokusili dobrote in specialitete Smoker Star- ja.
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Naredo kot si reko. Ni blo slabo. Sicer cimet mi naibolj ne pase. Meso je res blo
Malo presuho ampak je z omakico bilo dobro.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
KCBS Cooking&Judging Class UPDATE

Samo še 10 dni do pričetka KCBS Cooking in Judging Classa in le še nekaj mest je prostih!

Dobili smo vprašanje, kaj vse je vključeno v ceno posameznega tečaja.
V ceno Cooking Classa so vključene vse sestavine (tradicionalne 4 vrste BBQ mesa: chicken, pork shoulder, pork ribs, beef brisket, sestavine za rube in omake, plus sobotna večerja), smokerji in oprema, predavanje Jima Johnsona za udeležence Cooking in Judging Classa, ter intenzivne inštrukcije šestih izkušenih BBQ mojstrov iz ekipe KCBS International.

V ceno Judging Classa je vključeno predavanje Jima Johnsona in ostale ekipe za pridobitev licence CBJ, brošura celotnega predavanja v angleškem in slovenskem jeziku, enoletna članarina v društvo KCBS, licenca Certified BBQ Judge in pripravljen BBQ, ki bo prezentiran v škatlah za ocenjevanje.

Cel vikend pa seveda druženje, izmenjava izkušenj, veliko učenja in seveda zabava v pravem BBQ duhu. That's what BBQ is all about!

http://sbbqs.si/SI/classes/
 
Nazadnje urejeno:

gpirman23

Pripravnik
12. sep 2010
405
2
18
ksz

Je Kamado Joe Jr. res tako slabši, kot je cenejši, kot Green Egg Mini Max? Rabim nekaj za domačo rabo.

lpg
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za domačo rabo potem ne glej teh malih keramikov, ker boš razočaran nad površino rešetke. To je absolutno premajhen in 35kg težak žar. So hudi samo to za normalnega uporabnika ne gre skup. Spekel boš komaj za dva in ob tem zgubljal živce - za jurja.
 

gpirman23

Pripravnik
12. sep 2010
405
2
18
Torej kaj pa priporočaš? Ne rabim neki velike rešetke, ker 90% odstotkov časa pečem samo za naju. Takrat ko pa pridejo kakšni gostje ali rojstnidnevi pa vržem na plinski žar, ki je nekoliko večji.

Kolega ma tavelikega Green Egga in zdaj že nekaj časa ustvarjamo, ampak mi je prevelik. Za spečt za dve osebi gre čisto preveč oglja, zato sem mislil vzeti manjšega
smile-1.gif


lpg
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Napoleon ali Weber Kettle 57cm, ali pa ProQ Elite modularni smoker, če bi se šel tudi BBQ. Ostali denar pa uporabiš za meso. Pa ne mislit, da je 57cm kettle prevelik. Vsi ostali so premajhni.
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
ŠE 9 DNI DO.....KCBS COOK CLASS & JUDGE CLASS - SBBQS

Kaj je pravzaprav BBQ sojenje? - Vsak zase naredi seveda najboljši BBQ. Jasno. Vsak ima svoje skrivnosti, ki jih ne bo zaupal nikomur in kadar se na nek okus navadimo, pa naj bo to doma ali v restavraciji kjer dobro jemo, je to za nas najboljše. Ravno to, kar sem napisal v uvodu pa ima najmanj skupnega z nalogo BBQ sodnika. Veliko ljudi pomisli, da tečaj lahko opravi vsak - res je. A prava teža sodnikovih odločitev se skriva v pretanjenem občutku za objektivno oceno vzorca. Teh pa je samo za eno kategorijo lahko 6 naenkrat. Sistem ocenjevanja in nadzora pa v nadaljevanju poskrbi, da v tekmovalnih krogih delujejo in ostanejo samo sodniki z integriteto. Sistem je tako dober, da ga povzemajo že večja svetovna Food Contest tekmovanja.

Kaj se ocenjuje? - Vse se vrti okrog mesa. To je sigurno največkrat izrečen stavek na predavanju. A ocenjuje se po treh kriterijih, ki so: apperance (izgled), taste (okus) in tenderness (mehkost). Okras iz zelene solate ali peteršilja, unikatno oblikovani, čeprav standardni prezentacijski kosi, specialni rubi, natančno nanešen BBQ sauce in še pred peko mariniranje, injeciranje in še kaj. To je tekmovalni BBQ. Zelo pomembne in subjektivnemu dojemanju podrejene zadeve, ki odločajo o točkah. Tu pa se skriva sposobnost in odgovornost vsakega BBQ sodnika. Ni čisto preprosto, je pa zelo zanimivo in znanje pridobljeno s sojenjem se da uporabiti še kje drugje.

Kako se ocenjuje? - Ocenjuje se vestno, fokusirano in brez primerjanja vzorcev. Obenem pa s spoštovanjem do ekip, ki so se na tekmovanje pripeljale večkrat od daleč, kot od blizu in potem 24 ur brez premora ustvarjale svoje ocenjevalne škatle. V Sloveniji trenutno deluje 6 BBQ sodnikov (Certified BBQ Judge) in en Table Captain (Certified Table Captain). Table captain je tisti, ki prinese in prezentira tekmovalni vzorec omizju sodnikov. Hkrati jih neopazno nadzoruje in morebitne anomalije sporoča vodstvu tekmovanja. Vse je torej pod kontrolo.

Vabimo vas, da se udeležite tečaja KCBS Judging Class-a in aktivno vstopite v svet BBQ-ja, kamor smo Slovenijo v letu 2017 tudi postavili. Prva priložnost za sojenje je že prva tekma po KCBS koledarju. Prijava na KCBS Judging Class pa je možna na tej povezavi:

http://sbbqs.si/classes/

Srečno in se vidimo pri Gerbcu na Igu 13. in 14. maja!

SBBQS
2573668-How-to-Cook-Competition-Chicken-Unknown-BBQ-Chicken-Jewels.jpg
 

Priponke

  • 2573668-How-to-Cook-Competition-Chicken-Unknown-BBQ-Chicken-Jewels.jpg
    2573668-How-to-Cook-Competition-Chicken-Unknown-BBQ-Chicken-Jewels.jpg
    114,5 KB · Ogledi: 523
Nazadnje urejeno:

gpirman23

Pripravnik
12. sep 2010
405
2
18
Sem pogledal tele ProQ, srednje veliki model mi je kar všeč. Se da zadevo kje videti v živo?

lpg
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Na Igu se bo spet kadilo to soboto. Začetek ob 15h. Tokrat vabljeni vsi!
wink-1.gif

2578481-EventGerbec20052017copy.jpg
 

Priponke

  • 2578481-EventGerbec20052017copy.jpg
    2578481-EventGerbec20052017copy.jpg
    282 KB · Ogledi: 485
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Slovenian BBQ Society z Jimom Johnsonom danes v Snack baru Manžanin v Portorožu. Grab some real BBQ on the coast!
wink-1.gif