BBQ Smokerji

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Še mal....
wink-1.gif
 

Smoker_Star

Zelenc'
21. dec 2016
7
0
1
Pozdravljeni vsi skupaj.

Sem slučajno zajadral v tole temo in mislim da je prav, da tudi jaz dodam par slikc. Vidim da določeni že obvladate zadeve v nulo in ste pravi majstri.

Smoker je "reverse flow" in je narejen iz 5mm pločevine, kurišče iz kotlovske. Bile so dileme 5 ali 6 mm, ampak je bila odločitev kar pravilna, saj je tako malce lažji, pri kurjavi se pa pozna samo pozimi da gre kakšno poleno več. Noter gre cca. 100 kg sv. reber ali pa cel odojek recimo...skratka se da kar nekaj ljudi nafutrat:) Narejen je na podlagi slik iz neta, intuzijazma in prijateljeve delavnice, v kateri že vrsto let izdelujejo peči na sekance, drva...

 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Dobrodošel. Eden redkih pravih profesionalcev IN samograditeljev pri nas in če se ne motim tudi prvi?? Povej še kje te lahko najdemo - za kaj pojest seveda?
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Smoker_Star

Zelenc'
21. dec 2016
7
0
1
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Dobrodošel. Eden redkih pravih profesionalcev IN samograditeljev pri nas in če se ne motim tudi prvi?? Povej še kje te lahko najdemo - za kaj pojest seveda?
smile-1.gif

Zaenkrat vsak petek in soboto dopoldan na tržnici Domžale, pridemo pa tudi na dom:)
 

Smoker_Star

Zelenc'
21. dec 2016
7
0
1
Verjetno vas pa tudi slikce izdelkov zanimajo:) Upam da lahko tukaj objavljam. Tale "pulled odojk" je res top zadeva.

Krškopoljski eko odojek, pod njim krompir, pečen v odojkovem soku.

Gola rebra:)

Stegno brez nitke
 

Nurtuby

Pripravnik
22. jul 2016
37
0
6
Ljubljana
Bravo za izdejo in izdelek, pa seveda srečno!
Pridem pogledat in poiskusit
wink-1.gif


Citat:
Uporabnik Smoker_Star pravi:
Pozdravljeni vsi skupaj.

Sem slučajno zajadral v tole temo in mislim da je prav, da tudi jaz dodam par slikc. Vidim da določeni že obvladate zadeve v nulo in ste pravi majstri.

Smoker je "reverse flow" in je narejen iz 5mm pločevine, kurišče iz kotlovske. Bile so dileme 5 ali 6 mm, ampak je bila odločitev kar pravilna, saj je tako malce lažji, pri kurjavi se pa pozna samo pozimi da gre kakšno poleno več. Noter gre cca. 100 kg sv. reber ali pa cel odojek recimo...skratka se da kar nekaj ljudi nafutrat:) Narejen je na podlagi slik iz neta, intuzijazma in prijateljeve delavnice, v kateri že vrsto let izdelujejo peči na sekance, drva...

 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Mali update zimskih opravil...od mesovja sem se najprej lotil priprave pastramija. Židovske delikatese po severni Ameriki so že svetovno znane, čeprav ima jed zelo skromne korenine in je bila predvsem hrana revnih romunskih in bolgarskih židov. Gre bolj za postopek, ki meso spremeni v željeno obliko in je po mojem mnenju ena najboljših predelav govedine - ob suhi govedini iz Bosne. Za vikend bo pastrami končan in potem napišem še recept, če bo uspelo. Nekaj slik za uvod.
wink-1.gif



Sestavine...


Brisket trimmed....


Slanica...
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Schwartz Montreal smoked meat....uspel!
wink-1.gif


Tule je preverjen recept in toplo priporočam, res dolgo traja ampak ni problem naredit kot je treba. Dodajam še link, kjer so me za vikend rešili z začimbami, ki so manjkale. Super fantje!!

https://zacimbe.si/

http://figtreeandvine.com/blogs/recipes/117581828-shwartzs-famous-montreal-smoked-meat-sandwich

Še opozorilo:
-pri pripravi takšnih receptov sta obvezna spoštovanje temperaturnih in higienskih zahtev. Meso dlje časa ostaja v razsolu, kjer pridobi značilne lastnosti "cured" mesnin ali mesnin iz razsola. Nujna je uporaba nitritnih soli ali naravnega vira nitritov, kot je zelena (v receptu seme zelene), saj ti ščitijo pred razvojem bakterije C. botulinum, ki je lahko življensko nevarna! Nitriti pa poskrbijo pa tudi za značilno barvo končnega izdelka. Več o tem si lahko preberete na linku: http://amazingribs.com/tips_and_…/nitrites_and_nitrates.html
Mi pa že delamo prostor za naslednji projekt - Classic American Bacon.
wink-1.gif


Prečni prerez - perfekcija....
img20170123220643608.jpg


Pa za sendvič....kruh bo pa danes spečen, pa zložimo enega po regelcih!
wink-1.gif

img20170123220707740.jpg
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Razsol v nulti coni 0-2 C. Pomaga če je vse skupaj zvakumirano. Potem classic BBQ okolje z dimom divje češnje do notranje 75C (pasterizacija). Potem lahko narežeš in zvakumiraš, če ne boš vsega takoj porabil. Do končnega izdelka pa potem pariš v parilniku (najboljši je bambusov) in sicer do notranje temperature 95C. CCa 1 uro počiva in potem se še toplo nareže za sendviče. TOP!
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Nov recept v teku....classic american in rustico slanina s skandinavskim navdihom. Recept sledi v drugem delu.
wink-1.gif


Osnovni "cure" za razsol....
img20170125232347535.jpg


Mešanica aromatičnih začimb...
img20170125232441663.jpg


Dobra slanina domačega pujska - poreberni del. Načeloma je najbolj primeren del potrebušina, a tole smo dobili domače.
smile-1.gif

img20170125232251452.jpg
 
Nazadnje urejeno:

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Twinn a je tale fotka iz Vrhniškega eventa??
Drgač pa nared spet kej pa hmal, k se moram začet učit pa unga tavleizga ti morm spult😜🍺🍺🍺
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Pozdravljeni, nekaj letošnjih novosti.....seveda vse preko zastavljenih ciljev lani konec leta. Lovimo sapo.....
wink-1.gif


Najprej se predstavi Slovenian BBQ Society - prijetno branje: http://sbbqs.si/

in vas v nadaljevanju povabi na:

 

MTB75

Fizikalc
13. maj 2012
365
25
28
Kje nabavljate začimbe za BBQ? Delate sami mešanico ali nabavljate že narejeno?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Sam se trudim da naredim sam, ker uživam v tem
smile-1.gif

Sem pa zadnjič dobil pri žarovnijah dve mešanici, ena je vsestranska, druga pa za brisket. In je res vrhunsko, sploh ta za brisket....težko sam narediš boljše...je pa res da me moti, ker imam potem občutek da sem premalo sam naredil :D okus je pa top!