BBQ Smokerji

Nurtuby

Pripravnik
22. jul 2016
37
0
6
Ljubljana
Grem do Marinčka po svinjsko pleče, pa da vidimo ali ga bom zoglenel ali bo kaj užitnega ven prišlo. Prvič je najtežje...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.480
113
Mene tole zadnje čase tud mal zanima, usekan človek pač, pivo ni več zadost. Sicer sem zaenkrat na klasik balkan žaru in sem bil že na projektu, da si sešvasam klasik balkan žar, potem je pršla na vrsto ideja za pečenjaro, bolj zaradi podpeke, zdele me pa fejst fejst mika tole oziroma v tem stilu:
https://www.youtube.com/watch?v=scFZAEUxRKs o

Seveda bo treba nad kuriščem zmozgat tudi možnost direktne peke. Pomojem bo kar na vrhu kurišča še eno odprto za klasik balkan gredelo. V glavnem, če ma kdo izkušnje s švasanjem tele zadeve, bi se priporočal za ogled. S sabo prinesem par flaš domačega perčka.
Kar se tiče razlike med direktnim in reverse flow smokerjem je samo v tem, da v reverse flow vzdržuješ kolikor toliko konstantno temperaturo po celi dolžini, med tem ko v navadnem nastane razlika med kuriščno stranjo in dimniško stranjo.. Med zgornjo in spodnjo rešetko je pa seveda tudi v reverse flow smokerju mal razlike. Če bo mel moj sploh dve rešetki, bomo bili videli.
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Živjo....vabljeni na 2. Traditional smoke&grill BBQ Meet! Tokrat v Cafe Bernardi na Viru pri Domžalah. Enak namen sreæanja kot prvič Prinesi svojo opremo in sestavine, povabi kolege in družino, naredi svoj najboljši BBQ in se nakoncu poteguj tudi za kako nagrado za prva tri mesta po izboru tistih, ki poizkusijo degustacijo in oddajo svoj glas! Predvsem pa pridite uživat, vkolikor vam je BBQ najljubša dejavnost
wink-1.gif


https://www.facebook.com/events/141726916272164/


2469762-TRADITIONALAMERICANBBQMEETcaffebernardiFBOBJAVA800px.jpg
 

Priponke

  • 2469762-TRADITIONALAMERICANBBQMEETcaffebernardiFBOBJAVA800px.jpg
    2469762-TRADITIONALAMERICANBBQMEETcaffebernardiFBOBJAVA800px.jpg
    724,3 KB · Ogledi: 477
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Od zadnjič..... vsi, ki ste mislili priti, prostora je tokrat za 12 ekip! 1 smoker + do 4 ljudje.
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Mene tole zadnje čase tud mal zanima, usekan človek pač, pivo ni več zadost. Sicer sem zaenkrat na klasik balkan žaru in sem bil že na projektu, da si sešvasam klasik balkan žar, potem je pršla na vrsto ideja za pečenjaro, bolj zaradi podpeke, zdele me pa fejst fejst mika tole oziroma v tem stilu:
https://www.youtube.com/watch?v=scFZAEUxRKs o

Seveda bo treba nad kuriščem zmozgat tudi možnost direktne peke. Pomojem bo kar na vrhu kurišča še eno odprto za klasik balkan gredelo. V glavnem, če ma kdo izkušnje s švasanjem tele zadeve, bi se priporočal za ogled. S sabo prinesem par flaš domačega perčka.
Kar se tiče razlike med direktnim in reverse flow smokerjem je samo v tem, da v reverse flow vzdržuješ kolikor toliko konstantno temperaturo po celi dolžini, med tem ko v navadnem nastane razlika med kuriščno stranjo in dimniško stranjo.. Med zgornjo in spodnjo rešetko je pa seveda tudi v reverse flow smokerju mal razlike. Če bo mel moj sploh dve rešetki, bomo bili videli.

Vsekakor je DIY gradnja najboljši način, da prideš do vrhunskega smokerja. Pazit je treba , da je izdelava natančna in pleh dovolj debel, da pozimi tudi lahko delaš. Reverse flow ti kar priporočam, ker je potem vse lažje, drugače moraš meso obračat, prestavljat itd. Noben problem, le več dela. Jaz tudi počasi planiram izdelavo ofseta, me pa baše prostor, ki ga nimam. Enkrat septembra bom že kaj več vedel. Švasat sicer ne znam in bom delal z nekom, ki obvlada pleh in varjenje, če pa rabiš kako pomoč pri testiranju pa me zanima.
cool-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Pa oglasi se na BBQ meeting. Ofseta zaenkrat še ne bo.....morda pa se vseeno kod še prijavi in pride tudi s takim smokerjem.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.480
113
Tokrat ne, grem na pivovarsko zadevo v Bevog, prejšnjič v Alterju sem pa žal zamudil.. Kar se tiče pa reverse flow, se da pa stvar čisto solidno nadomestit z nekaj ploščami ali celo z eno naluknjano, kolikor sem do sedaj poštudiral, bom kar tako rešil. Prednost, plošča se da odstranit in lahko uporabiš potem zadevo kot en večji gril.

Grem pa skoraj zagotovo v samogradnjo lokomotivce preko zime. Na kakšen način in kako bomo pa videli. Je še nekaj švasarskih projektov pred tem.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Oh kalbo, sam teci stran od bbq, to je še bolj zasvojljivo kot pivo
bonk.gif

Twinmana se sploh izogibaj, ker ta je isti psihopat kot mi pivovarji
aplauz.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.480
113
smile-1.gif

No najprej ga seb sešvasam, pol bodo na tvojmu ziher lepši zvari.
 
Nazadnje urejeno:

Nurtuby

Pripravnik
22. jul 2016
37
0
6
Ljubljana
Glede na dosedaj videno in prebrano ti priporočam, da se lotiš izdelave vsaj z 5-6mm debelo pločevino
Je pa pri nas kar težko najti to debelino pločevine in še težje "šlosarja" z mašino, ki ti le to lahko ukrivi
wink-1.gif



Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Mene tole zadnje čase tud mal zanima, usekan človek pač, pivo ni več zadost. Sicer sem zaenkrat na klasik balkan žaru in sem bil že na projektu, da si sešvasam klasik balkan žar, potem je pršla na vrsto ideja za pečenjaro, bolj zaradi podpeke, zdele me pa fejst fejst mika tole oziroma v tem stilu:
https://www.youtube.com/watch?v=scFZAEUxRKs o

Seveda bo treba nad kuriščem zmozgat tudi možnost direktne peke. Pomojem bo kar na vrhu kurišča še eno odprto za klasik balkan gredelo. V glavnem, če ma kdo izkušnje s švasanjem tele zadeve, bi se priporočal za ogled. S sabo prinesem par flaš domačega perčka.
Kar se tiče razlike med direktnim in reverse flow smokerjem je samo v tem, da v reverse flow vzdržuješ kolikor toliko konstantno temperaturo po celi dolžini, med tem ko v navadnem nastane razlika med kuriščno stranjo in dimniško stranjo.. Med zgornjo in spodnjo rešetko je pa seveda tudi v reverse flow smokerju mal razlike. Če bo mel moj sploh dve rešetki, bomo bili videli.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
To je kar overkil. Top šit smokerji imajo nekje 4mm. 3 mm za domačega mojstra bi bilo čist OK. Bolj je važna konstrukcija in kolikor toliko dobro tesnenje. Smoker je kovinski, med 3mm in 6 mm v sami izolaciji ni velikih razlik. Z dobrim tesnenjem se dela vse super, le goriva gre več. Imajo pa ta pravi smokehousi (in tu ne mislim na novodobne kao smokehouse z raznimi GreenEgg smokerji), okrog smokerja zgrajeno kolibo - veter je največji problem.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.480
113
Citat:
Uporabnik Nurtuby pravi:
Glede na dosedaj videno in prebrano ti priporočam, da se lotiš izdelave vsaj z 5-6mm debelo pločevino
Je pa pri nas kar težko najti to debelino pločevine in še težje "šlosarja" z mašino, ki ti le to lahko ukrivi
wink-1.gif



Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Mene tole zadnje čase tud mal zanima, usekan človek pač, pivo ni več zadost. Sicer sem zaenkrat na klasik balkan žaru in sem bil že na projektu, da si sešvasam klasik balkan žar, potem je pršla na vrsto ideja za pečenjaro, bolj zaradi podpeke, zdele me pa fejst fejst mika tole oziroma v tem stilu:
https://www.youtube.com/watch?v=scFZAEUxRKs o

Seveda bo treba nad kuriščem zmozgat tudi možnost direktne peke. Pomojem bo kar na vrhu kurišča še eno odprto za klasik balkan gredelo. V glavnem, če ma kdo izkušnje s švasanjem tele zadeve, bi se priporočal za ogled. S sabo prinesem par flaš domačega perčka.
Kar se tiče razlike med direktnim in reverse flow smokerjem je samo v tem, da v reverse flow vzdržuješ kolikor toliko konstantno temperaturo po celi dolžini, med tem ko v navadnem nastane razlika med kuriščno stranjo in dimniško stranjo.. Med zgornjo in spodnjo rešetko je pa seveda tudi v reverse flow smokerju mal razlike. Če bo mel moj sploh dve rešetki, bomo bili videli.

Vse bo odvisno od materiala, ki ga bom dobil in konstrukcije. Všeč so mi izvedbe iz dveh polmetrskih cevi, kjer se kurišče na hitro spremeni v roštilj. 6mm je čisto preveč, če drži roštilj iz milimetrske pločevine pet let plus bo pa še držalo kurišče iz 4mm pločevine. Sploh če uporabiš kotlovsko. Stvar iz 6mm železa je nepremična težka krava.
Druga varianta je del za kuhanje iz cevi in kvadratno kurišče. Spet lahko uporabiš kotlovsko pločevino za kurišče in celo kurišče obložiš s šamotno opeko.

PS: Ko berete Ameriške DIY projekte je treba vedet, da znajo Američani fajn pretiravat. Pokažite mi en kaminski vložek, ki ima pločevino debelejšo od 4mm recimo, pa je namenjeno precej višjim temperaturam, kot bodo pa tukaj.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Tako je....overkill, ker je pač tam tako. Imajo velike avte, poceni bencin, poceni materiale, prostor. Mislim, da 2-3 mm za glavno komoro in 3-4 za firebox zadostuje. če delaš pa oboje iz cevi pa itak.
 

Nurtuby

Pripravnik
22. jul 2016
37
0
6
Ljubljana
Imata prav, verjetno je za domačo uporabo resnično dovolj 3-4mm.
Ko sem preko luže gledal in raziskoval smokerje, so bili vsi 4-6mm, ampak ja Amerika je Amerika, tam radi malo pretiravajo
smile-1.gif