Avstrija, delo, davki

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
592
113
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
nevem zakaj debata ne tece raje v smeri, da bi bilo potrebno v sloveniji znizati davke in prispevke, ki so itak najvisji v evropi, potem pa tega problema ne bi bilo, zdruzite se in protestirajte pred parlamentov v lj

Ko pride v 2015 trojka, in bodo šle plače v JS dol najmanj za (recimo) 10%, (recimo) 10% jih bodo MORALI dati na čevelj, penzije pa bodo šle v povprečju dol za (recimo) 5%, bomo protestirali pred parlamentom:

1. Proti trojki?

2. Proti vladi/vladam, ki do sedaj niso pobrale 80% neupravičeno prodobljenega premoženja, zaradi česar je (bo) posledično prišla trojka?

3. Proti tajkunom, ki so prišli na idejo, da se omenjeni denar nosi/odnese ven?

Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
... in bodo tudi nase place za 20% visje in bomo vsi zadovoljni...

Plače v Sloveniji ne bodo višje nikoli! Argumenti slovenskih "managerjev" so med drugim:

- kitajska konkurenca. V Avstriji se kit. konkurenca ne omenja, niti ne pozna, če pogledamo njihove plače!

- na Hrvaškem še toliko nimajo, v Srbiji pa so plače sploh bedne. Kot da nas to kaj zanima, kot da je to nek faktor?

- moramo nenehno vlagati v razvoj, da nas ne prehitijo tisti, ki so za nami. A Avstrijci, ki imajo bistveno višje plače/bistveno nižje prispevke, pa ne vlagajo v razvoj?

- bodite veseli, da sploh imate delo. Bodite veseli, da vas še gledamo, kako nimate pojma! Gledamo, kako »preigravate« razne scenarije, da bi se izognili trojki. Preigravate na naš račun, ne na vaš!

- lahko bi bilo še slabše. Seveda, ampak lahko bi bilo tudi dosti boljše, kot je 60 kilometrov severno!

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Zato pa pravim, da bi EU morala enotno urediti "obdavčevanje" "čezmejnih delavcev".

In to ne z namenom plenjenja le-teh - ampak z namenom izenačitve pogojev in davčnih obremenitev "domačih" in "čezmejnih".

Pa še enkrat - Apačani NIMAJO prav, NIMA pa prav tudi država - in ja - meni, ki delam v SLO (sicer za "tujca" in na "tujem trgu") se mi zdi nepoštevno, da moram plačati več naši državi, kot nekdo "iz Apač" - oboji pa (vsaj v določeni meri) koristimo "usluge" Slovenije.

Ne - niso problem zdravstvo in pokojnine (no - te so, ampak ne iz tega naslova) - problem je financiranje ostale infrastrukture in socijale (šola, vrtec, javni zavodi), ki se financira iz proračuna. In v ta del "sklede" pač "Apačani" ne prispevajo nič (DDV NI argument - le-tega tudi jaz plačujem).

In ne mešat sedaj, da če ne bi delal v A bi bili "naše breme" - tudi jaz bi bil breme, če ne bi delal za "tujca".

Pod črto - trebalo bi najti rešitev, kjer bi države med sabo "prelivale" določen del sredstev iz naslova dohodnine - vendar se bojim, da je to čista utopija.
frown-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.297
7.058
113
Kako pa vemo, kolikšna bi bila "pravilna" obdavčitev? Kako bi jo določili? Enostavno rečit, zato ker ima AT toliko manj, bi manj morali imeti mi, je preveč površno.

Naj nekdo, od silnih znalcev, ki kritizira naše davke, navrže eno formulo, pa da vidimo
smile-1.gif

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Zato ker delajo v tuji državi in te qrac briga kolko oni tam zaslužijo! Zdaj pa nehajte faušljivci, majku vam!!

Enako pa nimaš nič proti če v Nemčiji kupiš rabljen avto po nižji davčni stopnj kot jaz pri nas v Sloveniji. Trg dela in trgovinski trg je v EU odprt. Kaj še vam ni jasno?
V vseh državah EU bi 'apači' plačali razliko v davkih, ker ne živijo v Avstriji. Če živiš v Nemčiji, na delo pa se voziš v Francijo, plačaš Nemčiji razliko v davkih.

Skrajno debilno pa je, da se v primer apačev, ki želijo posebno obravnavo, meša 'naša država krade, pustite jim olajšave'. Evo, to je en razlog, zakaj je naša država na psu.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.823
849
113
toti Maribor
Ni problema ne rabijo plačat nič, samo potem tudi zdravstvo, šolstvo in vse kar se financira iz naših davkov zaračunat 100%. Ali, pa se naj državi dogovorita med sabo, da Avstrija da pobrani davek Sloveniji. Ne moreš ti imet ugodnosti ene države delati, pa v drugi.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
KSZ...
Problem Apač (in ostalih slovencev, ki delajo čez mejo, živijo pa v SLO) bi bil rešljiv na ta način: dohodnina se ne odbije avtomatsko pri plači, ampak si jo dolžan sam plačati (kot recimo d.o.o. itd...), mesečno, tri mesečno, polletno, letno, kakor pač želiš. Plačaš jo pa v kraju, kjer imaš stalno bivališče. Potem pa ne bi bilo več težav z dvojno obdavčitvijo, akontacijo dohodnine bi plačeval tam, kjer imaš status rezidenta, prispevke od plače pa tam, kjer delaš.

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Dvojne obdavčitve v primeru držav EU tako in tako ni, tu 'apači' zavajajo. Pogoj stalnega prebivališča, pa je slovenski unikum (lahko, da se najde še kakšna EU država, vsekakor pa med njimi ni zahodnih držav). Drugod je plačevanje davkov omejeno zgolj s tem, ali v državi živiš več kot pol leta - če Nemec s stalnim prebivališčem v Nemčiji živi 8 mesecev/letno na Irskem, v Nemčiji ne plača davka. Slovenec v istem primeru davek plača (tudi če živi na Irskem 12 mesecev/letno).

zakon

Guru
16. maj 2008
8.823
849
113
toti Maribor
Ne mešat jabolk in hrušk. Ti slovenci živijo v Sloveniji 12 mesecev na leto in ne zgolj 2. Nemec, ki se vozi dnevno v Švico delat, ravno tako plača davek nemčiji.

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Saj, to pravim: za apače so ta določila povsem nerelevantna, ker itak živijo v sloveniji (v nobeni EU državi ne bi bili opravičeni plačevanja davkov). Izpostavil pa sem drugo stvar, ki je pri nas dejansko drugačna od ostale EU.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kako pa vemo, kolikšna bi bila "pravilna" obdavčitev? Kako bi jo določili? Enostavno rečit, zato ker ima AT toliko manj, bi manj morali imeti mi, je preveč površno.

Naj nekdo, od silnih znalcev, ki kritizira naše davke, navrže eno formulo, pa da vidimo
smile-1.gif

confused-1.gif

Res je sicer, da sem mnenja, da je naša država preveč potratna in da zato plačujemo "preveč" - samo ta "preveč" je rezultat odločitve '91 in vseh volitev od takrat.
Aja - pod "država" ne spada samo JU in JS - spadajo tudi vsi "prehitro" upokojeni, divja "socijala" ("samohranilke" ipd) brez ustreznega nadzora, nepremišljene olajašave, ... in posledično s tem nastali stroški.

Pa kot "znalec" - enostavne formule ni, rezati bo treba in bolelo bo - samo kasneje kot bomo vgriznili v to kislo jabolko, bolj bo bolelo.
Kot prvo bo pa treba razmisliti kaj dejansko potrebujemo od "države" in kaj si od teg apotem lahko tudi privoščimo. To je pa delo tistih, ki jih na vsake štiri (ups - na vsako leto in pol) obkrožimo na listkih.
Hudič je le to, da zadnjih nekaj let ni bilo nekega pametnega izbora in da je skoraj vsaka vlada bila ujetnik Kahla.
crazy1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.297
7.058
113
Naši politiki tega ne bodo naredili, ker je premalo volje, oz so lobiji premočni, tako JS, kot kahl...

Edino, kar lahko oklesti porabo "države", je trojka, ampak kje je zagotovilo, da četudi pade poraba države, da bodo šli dol tudi davki?

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Hitra in enostavna rešitev bi bila ta, da Avstrija sprejme zakon, ki bi tujcem na delu v Avstriji obračunaval dohodnino po stopnji, ki velja v njihovih državah, če je tam stopnja višja kot v Avstriji. Potem bi bili pa v Apačah zadovoljni.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
ksz

Bolj kot to temo berem, bolj mi je jasno, da bomo še dolgo v riti.

Večina prisotnih tu (in še na katerem drugem forumu, twiterju itd.) ne zmore več, kot izbruh nevoščljivosti/privoščljivosti - v smislu: če mene na suho s kolom, naj še ostale.

Komaj peščici je jasno, da imajo Apačani prav, ko pravijo, da je Slovenija oderuška država - davki so oderuški, storitve nikakršne... Komaj kakšen se zavzame, da bi imeli v Sloveniji enako dohodninsko lestvico kot v Avstriji...

Edino tisti tovariš Dr_Strangelove mi je sumljiv... Ga bo treba utišat, nekaj poskuša z vznemirjanjem javnosti...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Citat:
Uporabnik johannes pravi:

Ko pride v 2015 trojka, in bodo šle plače v JS dol najmanj za (recimo) 10%, (recimo)

hysterical-1.gif

2018 mogoče, zdej bo še leto cerar, potem volitve...... potem spet drug pajac... še kako leto in pol...., potem bomo pa zapufani ene 40-50 mrd že.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik johannes pravi:
...
Plače v Sloveniji ne bodo višje nikoli! Argumenti slovenskih "managerjev" so med drugim:

- kitajska konkurenca. V Avstriji se kit. konkurenca ne omenja, niti ne pozna, če pogledamo njihove plače!

- na Hrvaškem še toliko nimajo, v Srbiji pa so plače sploh bedne. Kot da nas to kaj zanima, kot da je to nek faktor?

- moramo nenehno vlagati v razvoj, da nas ne prehitijo tisti, ki so za nami. A Avstrijci, ki imajo bistveno višje plače/bistveno nižje prispevke, pa ne vlagajo v razvoj?

- bodite veseli, da sploh imate delo. Bodite veseli, da vas še gledamo, kako nimate pojma! Gledamo, kako »preigravate« razne scenarije, da bi se izognili trojki. Preigravate na naš račun, ne na vaš!

- lahko bi bilo še slabše. Seveda, ampak lahko bi bilo tudi dosti boljše, kot je 60 kilometrov severno!
Še enkrat si oglej to tabelo in povej kaj imajo slovenski managerji pri tem:
2142001-Clipboard01.jpg

Pri tem je treba ločiti prihvatizacijske managerje - ti res ne znajo drugega od opisanega; in managerje, ki podjetje znajo voditi, a vseeno ne morejo delati čudežev.
Če pa si prepričan, da se da plače izplačevati v poljubni višini, potem ti predlagam, da se podaš v podjetniške vode.

In ne zagovarjam premnogih lopovskih managerjev - vse skupaj je posledica hudo slabega razmerja price/performance naše države. Med najslabšimi so sodišča - in kjer je tako, šibkejši nima možnosti.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Tony_Clifton pravi:
Večina prisotnih tu (in še na katerem drugem forumu, twiterju itd.) ne zmore več, kot izbruh nevoščljivosti/privoščljivosti - v smislu: če mene na suho s kolom, naj še ostale.
Zavzemamo se za ukinitev privilegijev. torej za enakost,
Citat:

Komaj peščici je jasno, da imajo Apačani prav, ko pravijo, da je Slovenija oderuška država - davki so oderuški, storitve nikakršne... Komaj kakšen se zavzame, da bi imeli v Sloveniji enako dohodninsko lestvico kot v Avstriji..
To se strinjamo vsi, da je Slovenija oderuška država, apačani pa ne protestirajo proti oderuškim davkom, ampak za ohranitev svojih privilegijev.

Ko bodo apačani zahtevali enako (manj oderuško) dohodninsko lestvico za vse, ki živijo v Sloveniji, in koristijo usluge države, jih bomo pa tudi mi podprli.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
ksz

Bolj kot to temo berem, bolj mi je jasno, da bomo še dolgo v riti.

Komaj peščici je jasno, da imajo Apačani prav, ko pravijo, da je Slovenija oderuška država - davki so oderuški, storitve nikakršne... Komaj kakšen se zavzame, da bi imeli v Sloveniji enako dohodninsko lestvico kot v Avstriji...

Edino tisti tovariš Dr_Strangelove mi je sumljiv... Ga bo treba utišat, nekaj poskuša z vznemirjanjem javnosti...

Ne kliče hudiča - bo kdo iz vlade tole prebral in res uvedel avstrijsko dohodninsko ampak pustil naše prispevke.
rolleyes-1.gif

Drugače pa ja - sem za nižje davke - ampak za vse.

In še enkrat - prelivanje davkov bi moralo biti urejeno med državami.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Vsak izgovor je dober, s katerim uspeš prepričat delavce, da se plače ne morejo povišat.
In zakaj bi jih višali, če delavci delajo tudi za nižjo plačo? Manj jih plačaš, več sam vtakneš v svoj žep, a ni tako? Dokler ne stavkajo.

A ima npr Hofer v avstriji večji dobiček kot v Sloveniji, da ima trgovka tam višjo plačo? (višji strošek delodajalca)
Nabavne cene so iste, prodajne so približno enake, še raje v Avstriji cenejše, poslovalnice pa bi od oka rekel da so pri nas bolj polne.
Kam gre dobiček?

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

In še enkrat - prelivanje davkov bi moralo biti urejeno med državami.
A misliš da ni? Ne vem, ampak sem si vedno predstavljal, da sporazum o preprečevanju dvojnih obdavčitev vsebuje tudi to, da se davki med državamo porazdelijo. pač na na nivoju držav, ne za vsak posamezen primer. Recimo da v avstriji dela ( izmišljene številke)1000 slovencev, pri nas pa 800 avstrijcev, in plačajo dohodnino, da se za teh 200 razlike to po nekem ključu nekako pogliha.

Usluge države pač koristiš v glavnem tam, kjer stanuješ, in ne toliko tam kjer delaš. A so tem Apačarjem avstrijci prišli predvčerajšnjim splužit pred hišami, al kdo to plača?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Ni problema ne rabijo plačat nič, samo potem tudi zdravstvo, šolstvo in vse kar se financira iz naših davkov zaračunat 100%. Ali, pa se naj državi dogovorita med sabo, da Avstrija da pobrani davek Sloveniji. Ne moreš ti imet ugodnosti ene države delati, pa v drugi.

zdravstvo jim plačuje sedaj avstrija in ne slovenija...