Antares eksplodiral

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Pac_Man pravi:
Braniš se ognjemeta iz več 100 ton goriva?
Mislim, da je vseeno bolj zanimivo spremljati večminutno bobnenje take ogromne rakete kot pa njen ognjemet. Delta IV Heavy je res makina.
smile-1.gif

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
SLS-1 bo s 1000 tonami tudi obvezen ogled. Block 130 čez nekaj let bo pa skoraj identičen oz. še malo večji kot Saturn-V. To bo še nekih izletov na Florido :D

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.079
11.185
113
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:
Citat:
Uporabnik Pac_Man pravi:
Braniš se ognjemeta iz več 100 ton goriva?

Tudi jedrsko eksplozijo bi bilo 1x v življenju zanimivo videt. Seveda na neposeljenem območju in na varni razdalji.

Sem se v Hirošimi pogovarjal z možakom, ki je jedrsko eksplozijo spremljal iz svoje kasarne na drugi strani zaliva. Ja po toliko letih je to res material za pripovedovanje, ampak takrat pa ni bilo ravno prijetno.

O gospod Wolverine
evil.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Za tole ogledovanje moraš met orenk cajta in denarja, saj ti mimogrede prestavijo izstrelitev in si prišel tja brezveze - recimo pri zdajšnjemu antaresu je bila predhodno prestavljena, ker je v prepovedani koridor zaplula neka jadrnica

Zdaj vidim, da greš gledat izstrelitev prvega Oriona
cheer.gif

Za nevedne, to je plovilo, ki naj bi postalo novi Apollo, torej za pošiljanje posadke na Luno, Mars in asteroide.
http://en.wikipedia.org/wiki/Orion_%28spacecraft%29

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
Za delto IV je najboljsi plac cesta na severnem delu pristanisca Port Canaveral. Iz Space centra nimas neposrednega pogleda na ploscad, edino nekaj kilometrov blize si.
Ce prestavijo pac pocakas ali prestavis letalsko karto.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Ja, od tam sem svoje čase gledal izstrelitve raketoplana Columbia.
Najbolj nepozabno pa je bilo, ko je v Cape Canarevalu pristajal jumbo-jet, ki je na "strehi" nosil raketoplan. Škoda, ker nisem imel fotoaparata pri sebi.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.124
16.347
113
Pa za printscreen res ne potrebuješ fotoaparata no
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.162
4.149
113
Če bi malo pretiravali (kot Elon Musk ponavadi pretirava) potem bi ziher rekli da je to zarota/sabotaža s strani SpaceX. So v ozadju le preveliki denarji!
grims-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne vem. Tisti 40 let stari ruski motorji, ki jih je raketa uporabljala, najbrž niso bili pretirano dragi.

TuTuRuTu

Fizikalc
14. avg 2007
120
43
28
Ljubljana
Torej višek ameriške tehnologije kapitalizma in naprednosti uporablja 50 let staro rusko tehonologijo, ki jo rusi ne uporabljajo več od 70let prejšnjega stoletja.
Citat iz wikipedije:
The Orbital Sciences Antares light-to-medium-lift launcher has two modified NK-33 in its first stage, a solid Castor 30-based second stage and an optional solid or hypergolic third stage.[16] The NK-33s are imported from Russia to the United States and modified into Aerojet AJ26s, which involves removing some electrical harnessing, adding U.S. electronics, qualifying it for U.S. propellants, and modifying the steering system.[1]
The Antares rocket was successfully launched from NASA's Wallops Flight Facility on April 21, 2013. This marked the first successful launch of the NK-33 heritage engines built in early 1970s.[17

In seveda danes spet vsi v en glas tulijo kako je kriva ruska raketa... ker ameriška pa sigurno nebi zatajila, ker je on in sploh ameriška.. Bedniki....

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Nič nisem pisal o tem, da je kriva ruska raketa. Moja teza je samo, da je NASA iskala najcenejšega ponudnika za dostavo robe. In gotovo so bili ti ruski motorji cenejši od kakih na novo razvitih ameriških.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Nič nisem pisal o tem, da je kriva ruska raketa. Moja teza je samo, da je NASA iskala najcenejšega ponudnika za dostavo robe. In gotovo so bili ti ruski motorji cenejši od kakih na novo razvitih ameriških...

... ki jih seveda ni.
smile-1.gif

To je tko, kot bi hotel narediti super duper prenosnika in bi za napajanje uporabil selenski stavek ter za prikaz Herkules monitor
hysterical-1.gif

(ker roba z odpada je pač cenejša od na novo razvite...
rolleyes-1.gif
)

TuTuRuTu

Fizikalc
14. avg 2007
120
43
28
Ljubljana
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Nič nisem pisal o tem, da je kriva ruska raketa. Moja teza je samo, da je NASA iskala najcenejšega ponudnika za dostavo robe. In gotovo so bili ti ruski motorji cenejši od kakih na novo razvitih ameriških.

Se pardoniram, če sem repliciral tebi... Priznam odkrito, da mi gre že konkretno na živce amerikaniziranje in poveličevanje vsega kar je ameriškega. In nasprotno zaničevanje vsega kar je ruskega.
Vsak narod, vsaka skupina, vsak človek je v nečem dober in v nečem malo manj dober. In enako je tudi na tehnološki strani, politični, družbeni itd. Sploh pa ne razumem vzhičenja ob nekih indicih, ki sploh ne dajo nobene potrditve in so sami sebi namen, da ustvarjajo nek lažen občutek kaj je prav in kaj ne. Dokler zadeva ni raziskana, podkrepljena z dejstvi in poročilo iskreno predstavljeno javnosti, je zame edina pravilna trditev da so gremlini prišli in odklopili elektriko na raketi.
Dejte se malo vase poglobit, ne pa v prazna natolcevanja kdo ima daljšega. Američani ali Rusi.. Koliko ima nekdo dolgega verjamem da oboji krepko dobro vedo..Samo tak mali narod, kot smo mi se tolčemo po prsih, mi smo pa z Američani ali pa mi smo z Rusi.. Kaj ko bi enkrat rekli mi smo z Slovenci in naredimo nekaj iz te države...

Pac_Man

⋆Распут&
10. maj 2014
2.211
0
36
Orbital Sciences ima 1.9 miljarde $ vredno pogodbo za 8 letov na ISS. Tja lahko pripelje 2 toni, nazaj nič, le skuri lahko dobro tono odpadkov.

SpaceX ima 1.6 miljarde $ vredno pogodbo za 12 letov na ISS. Tja in nazaj lahko pripeljejo 3.3 tone.

Sicer so še neke opcije&shiz, ampak v osnovi je tako.

Progress ima kapaciteto 2.3 tone, nazaj nič.

Ko sem že pri stvari:

Evropski ATV 7.7 ton gor, nazaj nič.

Japonski H-II gor 5.2t pod tlakom+1.5t izven, nazaj nič.

Nazadnje urejeno:

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Ne vem zakaj bi NASA iskala ponudnike najcenejših motorjev. Kakor vem se sedaj s tem ukvarja privatni podjetje.