Alternativa stari Xsari Picasso?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
vozilo ob zaviranju ostane vodljivo - in to v kritični situacijo ni nepomembno - ali??

Ja? Tole je mit ki ga je razblinil šele ESP oz. popravil če smo točni!

Kolikokrat si zaviral z ABS v zavoju? Ostane vozilo "mirno"? Nope, kar lepo ti odnese zadek in noben ABS ti ne pomaga (tako da bolje NE zavirat v takih situacijah). To zame pomeni "vodljivost ob zaviranu", da vozilo ohrani smer ne glede na ostale stvari .. in tega ABS NE omogoča.

ABS na zaviranju po deljeni podlagi (spolzko/trdo) tudi ni dovolj učinkovit da bi ohranil stabilnost .. jo sicer malo izboljša, ampak teh situacij je itak izredno malo.

ABS je osnovni sistem in tudi ESP je vezan nanj, ABS pa je zato povsod prisoten ker nekoliko zmanjša zavorno pot .. in jasno ker stotinke štejejo je to tudi pomembno. Ampak par % zmanjšana zavorna pot ne rešuje življenj, rešuje pa jih pravilna reakcija vozila v kritičnih situacijah (ESP).

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Xsara Picasso je nasplošno zelo zelo zanesljiv avto. Glede varnosti ima 4 zvezdice.
Tudi sam ogledujem zanjo, vendar bi jo želel imeti z ESP.
Kar nekaj na avto.netu jih naj bi imela ESP. Kaj je torej res? Pri trenutnih novih menda ni možno dobit ESP.

lp

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
ABS v primerjavi z brez ABSa te reši smrti samo če je zavorna pot ravno toliko krajša da obstaneš na prepadu. Večina nesreč ki bi se zgodila brez ABSja bi imela materialne posledice ne pa smrti ...

zdaj pa bo počasi boljše da "vtihneš" in se ne sramotiš več - namen ABSa NI skrajšati zavorne poti (in jo ob določenih okolipčinah tudi ne - jo celo včasih celo podaljša), ampak zagotoviti vodljivost vozila ob zaviranju (in to s prepečevanjem blokiranja koles)

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
JAz sem imel porabo med 7,5 in 8,3 v tistih 2 mesecih, ko sem se še vozil na bencin. Vozim se pa vsak dan v LJ in nazaj, pa kaka Trenta je še bila vmes...

Ko sem imel še dizla (R Scenic 1,9 Dci) sem pa imel porabo 6,3l/100km
wink-1.gif

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Xsara Picasso je nasplošno zelo zelo zanesljiv avto. Glede varnosti ima 4 zvezdice.
Tudi sam ogledujem zanjo, vendar bi jo želel imeti z ESP.
Kar nekaj na avto.netu jih naj bi imela ESP. Kaj je torej res? Pri trenutnih novih menda ni možno dobit ESP.

lp

Starejše XP so imele večjo izbiro opreme in si lahko izbral tudi ESP. Te, ki se sedaj prodajajo pa imajo samo en opremski paket in skoraj nobene omembe vredne dodatne opreme. Podobno kot Clio Storia.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
ABS v primerjavi z brez ABSa te reši smrti samo če je zavorna pot ravno toliko krajša da obstaneš na prepadu. Večina nesreč ki bi se zgodila brez ABSja bi imela materialne posledice ne pa smrti ...

zdaj pa bo počasi boljše da "vtihneš" in se ne sramotiš več - namen ABSa NI skrajšati zavorne poti (in jo ob določenih okolipčinah tudi ne - jo celo včasih celo podaljša), ampak zagotoviti vodljivost vozila ob zaviranju (in to s prepečevanjem blokiranja koles)

No sej ti pravim, pojdi na poligon in zaviraj ter pri tem še namotaj volan bomo videli kako bo ohranjena vodljivost!

Najlažje je to preizkušat na mokri oz. spolzki podlagi; vozilo ob zaviranju nima nobene stabilnosti, sploh če gre za zaviranje na polno!

Torej eno je teorija in marketinški trik (ki se je veselo prodajal v sredini 90h let), drugo pa praksa ...

Prakso popravlja ESP!

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
da ne bom napenjal in mogoče šel v kreg (ker mi to res ni namen)

1. kot že prej rečeno - tudi jaz bi ob nakupu novega vozila gledal na to, da ima ESP
2. če bi se pa odločil, da kupim vozilo brez ESPja bom pač moral vožnjo temu prilagoditi
3. kljub temu se zavedam, da zna biti, da bi mi ESP kdaj (in mi ga tudi že je) precej olajšal ozr. me celo izvlekel iz nerodne situacije

4. ABS - kolikrat se pa v realnem zgodi, da moraš polno zavirati v samem zavoju? a niso bolj običajne situacije, da j treba na polno stopiti na bremzo na "ravnih" delih (zastoji) - tam pa ABS svoje običajno opravi več kot odločino
5. tudi na delih kjer sta različni podlagi ABS več ali manj opravi svoje delo - saj deluje na principu preprečevanja blokade koles

6. nazaj na ESP - tudi ta ni sposoben rešiti vsake situacije - če je za volanom O..L ozr. I..T, ga ne bo nobene elektronika rešila - od določene hitrosti naprej pač svoje naredi fizika

lp

PS: IMHO - brez, da bi elektronska pomagala označil za ničvredna (ker to vsekakor niso) - ampak bi k večji varnosti na cesti pripomoglo, da bi vozniki opravili kvalitetne tečaje varne vožnje in v kontroliranem okolju vadili pravilne reakcije v kritičnih situacijah

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Ja se strinjam s tem in dejstvo je da še vedno najboljša elektronika reši samo 10% nesreči od katerih jih večino povzroči voznik sam.

Pod črto je še vedno bolje imeti star avto brez vsega in voziti po pameti ali celo še malo počasneje kot pa imeti vsa pomagala in voziti na nož!
zmaga.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:

No sej ti pravim, pojdi na poligon in zaviraj ter pri tem še namotaj volan bomo videli kako bo ohranjena vodljivost!

Najlažje je to preizkušat na mokri oz. spolzki podlagi; vozilo ob zaviranju nima nobene stabilnosti, sploh če gre za zaviranje na polno!

bil, probal (SEAT Leon, sa ABS, bez ESP) - in probal tudi brez ABS - in ti povem - BISTVENA razlika - samo ni vse v ABS - tudi pravilna reakcija voznika je potrebna (in to te naučijo na trenigu varnevožnje) - ABS pa seveda pomaga
grin1.gif

zgrabljenec

Fizikalc
4. sep 2007
1.524
0
36
MS ali LJ
ksz

Ok, da se še jaz pridružim debati, pri hiši je Xsara Picasso že 10 let, naprej je to bil bencinar 1.8 16V (117KM), zdaj pa že skoraj 3 leta 1.6 HDI (92 KM), vozi ga mati ves čas, umirjena voznica, včasih celo preveč, vendar bencinarja ni mogla spravit pod 9,5-9l, res da je to pri 85% mestne vožnje, zdaj dizel ji pa kuri največ 5,5-5,6l! Z avtom je zadovoljna, tudi z prejšnjim je bila, ampak pač poraba je bila velika, res tole ni avto za tiste, ki iščejo high tech zadeve, ampak je čisto vredu enoprostorec in ponuja za svojo ceno zelo veliko!

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
...in to se vidi na trgu rabljenih, kjer se sploh ne prodajajo. Oz. se prodajajo uvožene. Domačih ni, ker je to super avtomobil in jih ljudje veselo vozijo.

lp

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
...in to se vidi na trgu rabljenih, kjer se sploh ne prodajajo. Oz. se prodajajo uvožene. Domačih ni, ker je to super avtomobil in jih ljudje veselo vozijo.

lp

Nekaj doda k temu, da se ne prodajajo tudi to, da je cena rabljenih tako padla (ker se ti bolj splača kupit novega kot pa 2-3 leta starega), da se jih ne splača prodajati, ker bi preveč zgubil. Pa na splošno se mi zdi, da se družinski avtomobili povprečno kasneje prodajajo kot kaki drugi.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Smo sicer off-topic, ampak ESP je precej pomemben varnostni element in je dejansko revolucija na področju varnostnih sistemov (za razliko od ABSja ki je totalno nepomemben sistem). In točno za avte tipa Xara Picasso je ESP idealen in ne bi smel manjkat. Zakaj? Ker gre za "družinski" avto z visokim težiščem (mehkim podvozjem) katerega vozijo predvsem neizkušeni vozniki .. tole je smrtna kombinacija in ja (nov) avto brez ESP je greh. Kdor kupuje nov avto ga bo tudi imel vsaj 5 let in to je dolga doba in veliko (nevarnih) kilometrov.

Pa ravno družinski avto tega ne rabi, ker se vozi z rezervo 40%. Vozi se družinsko.

Kakšne pravljice tu čitam. Če nima esp, abs, 12 zračnih blazin in npr. lučke da ne zaspiš za volanom, je že smrtno nevaren avto. Tipično potrošniško nasedanje.
Itak je bolje da ima, če pa nima pa tudi ni nič narobe, če je v glavi in desni nogi vse urejeno.

In zakaj bi ga vozili neizkušeni? Po moje ga vozijo ravno izkušeni, ki so se nadivjali v drugih trugah in se morajo sedaj prilagoditi družini in so si končno kupili uporaben in ekonomičen avto.

Smrtna kombinacija je bil samo smrdljivi mali Mercedes, ki je nujno rabil ESP.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Itak je bolje da ima, če pa nima pa tudi ni nič narobe, če je v glavi in desni nogi vse urejeno.

Lepo, da imaš v svoji glavi in desni nogi vse poštimano. Si prepričan, da imam tudi jaz?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Sedajle ga pa kvačkaš in to pošteno. Če bi kdaj kdo izmed vas, kvaziteoretikov, kdaj opravil kakšno uro vožnje na poligonu bi ugotovil ,da ti pri zaviranju z ABS v ovinku odnaša nos iz ovinka, ne pa zadka
stupid-1.gif
, kar se popravlja z volanom. Pa tudi ESP ni vsemogočen; če bi kdaj preizkusil svoje veščine na hidravlični plošči za spodnašanje zadka (pa ne na turističnem tečaju ampak na intenzivnem) bi ugotovil da ti tudi ESP ne pomaga nič, če ne znaš reagirati pravočasno in odločno. Pa ESP ne pomaga kaj dosti, če so gume zanič...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Sedajle ga pa kvačkaš in to pošteno. Če bi kdaj kdo izmed vas, kvaziteoretikov, kdaj opravil kakšno uro vožnje na poligonu bi ugotovil ,da ti pri zaviranju z ABS v ovinku odnaša nos iz ovinka, ne pa zadka
stupid-1.gif
, kar se popravlja z volanom. Pa tudi ESP ni vsemogočen; če bi kdaj preizkusil svoje veščine na hidravlični plošči za spodnašanje zadka (pa ne na turističnem tečaju ampak na intenzivnem) bi ugotovil da ti tudi ESP ne pomaga nič, če ne znaš reagirati pravočasno in odločno. Pa ESP ne pomaga kaj dosti, če so gume zanič...

Ja ne vem kakšen avto si ti vozil, ampak da bi mi odnašalo prednji del pri zaviranju v zavoj se mi pa res ni zgodilo. Mogoče kakšen full hud športnik z zadnjim pogonom pa še tam verjetno ne ob zaviranju.

Glede ESPja pa res ni vsemogočen, ampak sem ga skušal pretentat na vse načine po snegu in je dosti pameten oz. naredi dobro potezo. Tako da mora voznik naredit res neumnost da ti ESP ne more NIČ pomagat ... jasno pa je da je pomembna tudi reakcija voznika ker pač ESP te ne bo vodil po cesti, ker je ne vidi, ampak bo skušal "pravo pot" določit iz položaja volana.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Prekmrajenje, podkrmarjenje? Slišal za to? Kaj naredi avto s sprednjim pogonom? Kaj avto z zadnjim?
Vozil sem avto v garaži... Ne verjameš? Opravi najprej intenzivni začetni (osnovni) tečaj, ki je osnova, potem pa še nadaljevaljni. Tam je ena izmed vaj ta, da s hitrostjo 70 km/h (80, 90, 100) pripelješ v ovinek, označen s stožci in potem nekje na četrtini zavoja pohodiš zavoro na polno (ABS). Zanimivo je, da navkljub tvoji teoriji sili nos iz ovinka, kar popraviš s tem, da z volanom na hitro popraviš smer tako ,da sunkovito cukneš v levo in nazaj... So tudi močne sledi na tleh, ki dokazujejo da sili nos iz ovinka...
Če bi pa še kaj rad izvedel pa prašaj...