Alpsko smučanje - šport ali produciranje invalidov

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Vzbujaš lažno upanje kot alternativci?
smirk-1.gif

En uspeli poizkus, ki je zaradi svoje čudežnosti končal celo v reviji, žal še nič ne pomeni.

Izkušnje, ki jih imam - sicer ne osebno, pač pa v žlahti.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tvoje izkušnje so seveda zakon...
stupid-1.gif

Če bi ti nalepil še 100 podobnih primerov bi spet rekla, "znanstveni članki". Prav smešna si že v tej svoji zaverovanosti v poznavanje čisto vsega.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ja, prav imaš - res sem butasta.

Šele ko je zadeva rutinska v vsaki vaški bolnišnici (torej celo v slovenskih), se jo opiše v znanstveni reviji.
smirk-1.gif

Samo ne štekam, zakaj neki ima npr. "in vitro" oploditev še vedno tako katastrofalen sucess rate (max 40%), četudi je ta postopek v uporabi desetletja celo pri nas.... :smajli, ki se praska po glavi:
(od prve objave v znanstevni reviji je pa minilo celo več časa).

Bomo počakali na sodišče in se tam prepričali, kako zelo rutinski proces je zarotirano, zmečkano, potrgano in nalomljeno nogo vzpostaviti v prvotno stanje.
smirk-1.gif

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Rutinsko gor ali dol, da se, avstrijcu je pa zmanjkalo časa. Sicer pa jih bo v primeru avstrijskega smučarja zanimalo vse drugo, recimo zakaj ni bila pripravljena zdravniška ekipa ter zakaj ni bilo primernega helikopterja, torej zanič organizacija (kolikor sem prebral).

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Rutinsko gor ali dol, da se, avstrijcu je pa zmanjkalo časa....

Malo morgen "gor dol".

Odločalo se bo v smeri, ali je slaba organizacija BISTVENO poslabšala njegove izglede.

Da se pa lahko odloča o tem, je pa treba imeti podatke o tem, v kolikih primerih je taka operacija uspešna v IDEALNIH razmerah (max 10 minut po poškodbi že na mizi).

Če je ta success rate 5% (ali pa recimo "dosedaj je uspelo samo 5x na svetu"), je ista figa, ali je tam helikopter bil ali ni bil.

OK, ni čisto isto z njegovega vidika, ker nekak človek rad proba vse, tudi najbolj neverjetne pacarije (s "success rate-om" primerljivemu alternativnemu zdravljenju, proti kateremu sicer tako zelo piz.dite). Z vidika neke realne ocene situacije, ki ima isto verjetnost kot zadetek na lotu, pa noben sodnik ne bo prisodil odškodnine osebku, ki mu je ženska 5 min pred žrebanjem številk slučajno po krivici zaloputnila vrata pred nosom in revež ni mogel vplačati srečke, ki bi sicer sigurno zadela... (ja, seveda
smirk-1.gif
).

Pa saj dobro veste o čem govorim (glejte temo, kjer terminalnim bolnikom isti osebki nočete dati transfuzije, češ da je to metanje resursov skozi okno - tam vas pa ta 5% success rate nič ne gane...).

Skratka - komaj čakam, da se preko uradnih postopkov prepričam, kako zelo je medicina napredovala.
cheer.gif

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Ja slaba organizacija, sem jaz kaj drugega rekel? en znan primer zmesarjene noge (sicer pri prometni nesreči) je Hermann Maier, najbrž njegovi rezultati po nesreči govorijo da je popolnoma okreval.

Kaj zdaj alternativo sem mešaš? Maš tam temo pa se tam preganjaj. Ali je samo fancy navlečt v vsako temo polno nepotrebne solate?

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Še enkrat, ker navkljub nazornemu primeru ne štekaš in ne štekaš - najprej se bomo prepričali, ali je bila ta slaba organizacija res tako pomemben faktor, ali pa ne.

In to ne na osnovi posamičnih eksotičnih primerov, ampak na osnovi pravila - torej če je taka operacija statistično značilno gledano PRAVILOMA uspešna, potem odškodnina na rovaš slabe organizacije bo, sicer je pa ne bo.

Kot to velja za vse medicinske postopke, pri katerih zdravniki opuščajo zdravljenje - tudi tam se presoja, ali je taka opustitev statistično gledano POMEMBNO poslabšala zdravstveno stanje ali ne. In če je ni, odškodnine ni. Pa je popolnoma nepomembno, kako zelo se vsi svojci zgražajo. In se zdaj tu vi zgražate nad Norvežani. Dečko je v enakem položaju, kot so vsi pacienti, ki se jim kaj takega zgodi in enako bo tudi obravnavan. Žal mi je, ampak v tem ni prav nič posebnega (in ne dvomim, da bodo imel norvežani enakovredno odvetniško ekipo, kot jo bodo sestavili austrijci).

PS: Je pa res, da za statistično značilnost nekak skorajda rabiš več kot en uspešen primer v zgodovini človeštva.
smirk-1.gif

Ali je imel H. Maier isto poškodbo ali ne, bomo verjetno tudi še slišali na sodišču.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

A sedaj si še doctorz-jevo transfuzijo sem navlekla? Res, zelo podobna situacija.
aplauz.gif

Dajva še enkrat prav zares čisto počasi:

Pri mladem človeku poškodb noge, kjer lahko že v štartu rečeš, da se ne bo dalo popolnoma nič narediti, PRAKTIČNO NI. Eksplozije, mehanične poškodbe celotne goleni... potem se pa že počasi konča. Vsi ostali morajo videti plastičnega kirurga v čimkrajšem času, drugače se zgodi, kar se je pač zgodilo...

V skrajni sili prišiješ nogo na podlaket, dokler ne pripraviš krna za replantacijo. Verjamem, da se marsikomu zdi moderna plastična kirurgija kot znanstvena fantastika, ampak tako pač je. Ampak, če se tebi zdi obratno, potem imaš skoraj zagotovo prav...
smirk-1.gif

Poleg tega tu ni šlo za opustitev zdravljenja s strani medicinskega osebja, ampak za opustitev zdravljenja s strani organizatorja tekme. A ti res ni jasna razlika??
bonk.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Očitno vama je kognitivna obdelava informacij španska vas.

Drugače bi celo štekala, čemu je bila tam napisana "transfuzija" in "alternativa".
(In ne, to ni bilo zato, ker je transfuzija krvi identični medicinski postopek kot rezanje noge).

Škoda časa:
- mojega teksta ne razumeta (in ga zato povsem zgrešeno "interpretirata"),
- informacij imata isto kot vsi,
- o ostalem pa na debelo ugibata.

Bom raje počakala dogajanje s sodišča.
smirk-1.gif

In se že veselim, ker se bom iz kupa dokazov naučila, kaj vse zdravniki danes že rutinsko znajo.

(Seveda se lahko še vedno mirno zbruhata, kot je to tudi vajina navada... pač v stilu, da "itak mislim, kako sem pametna", da "bom že videla, ko se bom po kolenih priplazila do vaju", da "nimam kaj govort o zadevi",.... Pač v skladu z obnašanjem, ki sem ga od vaju že navajena.
smirk-1.gif
).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Škoda, da namesto brezciljnega filozofiranja raje ne pokomentiraš vsebine mojega sporočila (predvsem medicinskih dejstev). Morda bi se takrat dejansko dalo debatirati o čem.

Tako pač napišeš odgovor, na katerega se ne da nič pametnega odgovoriti... ker že ti v osnovi nisi nič pametnega napisala.

Pametno!
bonk.gif

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
zanimiv obrat v razmišljanju namreč nekaj postov nazaj trdiš da pojma nimajo v kaj se spuščajo

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
hmm vezi....sam imam vezi atomic neox 614....do 150-160kg......sam jih imam dobrih 100....vezi pa imam navite za cca 70kg......sedaj ležim doma z zjebanim kolenom.....k sreči nič strganega....
vezi so ene bolj varnih, tekmovalne, v prodajni paleti naših trgovcev za rajo jih nisem zasledil....
res da nimajo diagonalnega odpenjanja zadnje pete.....ampak me prav zanima če bi mi spahnilo koleno v primeru če bi imel gor take z diagonalnim....(prej fural tyrolia td11 full diagonal)....

vsak prej ali slej doživi poškodbo....samo vprašanje časa je......

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Škoda časa:
Bom raje počakala dogajanje s sodišča.
smirk-1.gif

Daj, pikam, naredi uslugo vsem skupaj ter drzi besedo in se spelji iz tem kjer pametujes o stvareh o katerih nimas najmanjsega pojma.

Naceloma se mi itak ne ljubi brati tvojih umotvorov, v tole sem se pa vseeno zataknil:

Citat:
Dečko je v enakem položaju, kot so vsi pacienti, ki se jim kaj takega zgodi in enako bo tudi obravnavan. Žal mi je, ampak v tem ni prav nič posebnega

Saj verjamem, da je zajebano biti otrok, ki ga v soli ni nihce hotel v svoji ekipi, ampak to ne opravicuje pokroviteljske ignorance. Ze recimo vsi slovenski reprezentanti(v kateremkoli sportu) imajo de facto nadstandardno znanstveno zavarovanje. S statusom sportne panoge in ranga v svetovnem merilu se zdravstvena skrb za sportnika seveda povecuje. V praksi to pomeni, da ce se bosta istocasno poskodovala ti in vrhunski sportnik, bo on dobil najboljso mozno oskrbo, ti pa tisto kar bo v tistem trenutku na voljo. Sedaj se pa lahko se dvakrat prekopicnes naokrog in zdravis naprej svoje komplekse, svet pa ne bo zaradi tega nic drugacen...

lp

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Odkar so mu odrezali nogo, je tu govor o "krivdi organizatorja".

Nisem vedela, da so po novem zdravniki pristojni tudi za odločanje o "krivdi".

In da je baje to odločanje odvisno od obsega zdravstvenega zavarovanja in osebnega statusa oškodovanca.

Ampak, ti že veš.
smirk-1.gif

@netko - poglej v SSKJ, geslo "sarkazem".

@jernej - še enkrat (in tokrat beri prosim počasi): nimam ti kaj komentirati, če si že v prvem stavku spisaril dokaz, da sploh ne razumeš, o čem govorim. Tvoj odgovor - razen forumske oznake, na koga si baje repliciral - nima nobene zveze z mojim tekstom.

V taki situciji je žal tako, da je "ignore" edina pametna odločitev.

Ker na random nametane stavke, po načelu "kaj mi je slučajno prišlo na misel", res nima smisla odgovarjat.

Ti se sicer lahko mirno tolčeš po glavi, ampak to žal ne bo spremenilo dejstva, da pač ne razumeš, o čem govorim...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
In da je baje to odločanje odvisno od obsega zdravstvenega zavarovanja in osebnega statusa oškodovanca.

Seveda.

Celemu svetu dol visi, ce se bo en kozarec kotalil dol po beli strmini.

Ce gre za vrhunskega sportnika, pa seveda veljajo drugacna pravila.

Ce se bos ti zabil na avtocesti, bos lepo pocakal resilca, ce bo slo za Kimija v Monzi, ga bo pa takoj odpeljal helikopter. Ce tega helikopterja ne bo zate, bo se vedno vse po protokolu, ce ga ne bo za Kimija, bo pa velika pi***.

Saj racunovodje bi morali dobro razumeti analogije, ka-li?

lp

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
baba tih bod in ne vtikaj se v stvari o katerih se ti niti sanja ne in vrhunski šport je 100% ta rubrika... ne kokodakej in ne trapej samo zato da kontriraš
vrhunski športniki še kako vejo kakšen je riziko in še vsak ki je padel je šel nazaj in se spet dol spustil, mentalna priprava je tukaj čarobna beseda ki jo tvoja pamet nikakor ne more povezat s tem...

lepo te prosim vsaj o stvareh o katerih nimaš pojma ne piši in ne kaži kakšna kura v resnici si...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kaj naj rečem -
vrhunski šport očitno res ni moja kategorija.

(Glede na vajino besedičenje lahko rečem samo "Aleluja!"
smirk-1.gif
)

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Tule pišeš čudne stvari. Če vez dela do 150-160kg, kako imaš ti lahko navito na 100+70+še kaj?

Ampak to ni tako bistveno. Raje razloži, zakaj se ti zdi potrebno imeti vezi tako navite? Ker za zelo dobre smučarje (recimo tik pod demo teamom) pravijo, da je dovolj dodatnih 20 kg, torej zate dobrih 120, morda do 130 kg. Če imaš vez preveč zategnjeno, prepozno sprosti, za posledico imaš pa hitro nategnjene vezi.

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Tule pišeš čudne stvari. Če vez dela do 150-160kg, kako imaš ti lahko navito na 100+70+še kaj?

Ampak to ni tako bistveno. Raje razloži, zakaj se ti zdi potrebno imeti vezi tako navite? Ker za zelo dobre smučarje (recimo tik pod demo teamom) pravijo, da je dovolj dodatnih 20 kg, torej zate dobrih 120, morda do 130 kg. Če imaš vez preveč zategnjeno, prepozno sprosti, za posledico imaš pa hitro nategnjene vezi.

ne si me narobe razumel....sedaj imam navite na 70kg...kot da bi imel jaz 70kg, imam jih pa 30 več....
malo me je edino strah da se bodo odpele ko divjam in pritiskam v zavoju....ampak to se zgodi poredkoma ker razmere in ljudje na smučišču preprosto ne omogočajo....

sicer sem prej vozil vezi z diagonalno peto in so se mi pri enakih obremenitvah kot sedanje odpele.....zato sem mel tiste navite na slabih 90kg...

itak pa sem sezono končal.....bomo drugo leto še malo eksperimentirali....tok-tok.....