Alpsko mleko in okus

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.050
3.564
113
41
Lj
Kaj se je zgodilo z dobrim alpkim mlekom? Včasih je bilo zelo pitno, vsaj tisto polnomstno s 3,5% je bilo super okusa za piti, pač nekako okus po mleku. Zdaj pa sem še nekajkrat nabavil in je prav čudnega okusa, sploh ne po mleku in še zdaleč ne okusno. Za kakšne kosmiče naresti in to je še v redu, samo za piti pa fuj.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Probaj ga enkrat za foro kupiti v Mercatorju. Boš videl, da je čisto drug okus. Lahko primerjaš tudi po črtnih kodah, se vidi da ni isto pakiranje za vse trgovine.
 

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.050
3.564
113
41
Lj
Recimo na tem od danes ni nič čudnega na kartonu, piše da je proizvedeno v Sloveniji ter uporabno do 2.11.2015. Je pa isto čudno slabega okusa in nepiten.
 
Nazadnje urejeno:

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Če pa gospod Ericson pravi drugače mu je Židan povedu?

hysterical-1.gif
 

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Probaj ga enkrat za foro kupiti v Mercatorju. Boš videl, da je čisto drug okus. Lahko primerjaš tudi po črtnih kodah, se vidi da ni isto pakiranje za vse trgovine.

Verjetno imaš prav.
Zadnjič sem vzel v Sparu 2x 1l mleka Ljubljanske mlekarne, pa ga nisem mogel plačati, ker ni imel črtne kode.
Bil je vzet (ne iz moje strani) iz paketa nevem 10 ali 12 litrov.

Mi je bilo čudno, da za pakete uporabljajo drugo embalažo. Pa očitno zdaj vidim, da tudi mleko.

Sicer pa Ljubljanske mlekarne niso slovenske. So pod hrvaško firmo. Le ta pa je pod francosko.

Tole mamo ja....
 

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Meni slovensko nič ne pomeni. Pred leti je en kmet prodajal hruške špricane s prepovedanimi pesticidi. In je rekel, da bo še. Še slikali so ga. Heroja.
nahrung002.gif
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
In verjetno dovoljenimi po širni Evropi. Vem, da so se naši sadjarji čudili na eksurziji po Grčiji, da so pomaranče škropljene z aktivno snovjo, ki jo je že rajnka Jugoslavija prepovedala.
Trajno mleko je proizvod na osnovi mleka, ki je očitno obdelano, ker sicer naravno mleko v naših pogojih reje nima celo leto enakega okusa, ker večina krav ne je enake hrane poleti in pozimi.
Sicer sem nekje slišal, da trajno mleko (alpsko mleko) dobijo tako, da ga razbijejo na osnovne sestavine (maščobe, beljakovine, OH), potem pa spet nazaj združijo v želenih razmerjih in da je zato zmeraj enak okus in seveda dolgotrajnost. Ne poznam samega postopka, ampak če bi bil res približno tak, potem je tak proizvod toliko mleko kot je pohištvo iz smrekovega lesa "smreka" (drevo). Mislim, da je samo homogenizirano (brizganje pod visokim pritiskom skozi šobo ob primerni temperaturi) in za trenutek zagreto na temperaturo nad 100 stopinj.
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.712
3.326
113
Pasterizacija, Homogenizacija, pa še kakšni postopki se uporabljajo na mleku.

Jaz bi nasprotno trdil, da večina krav skozi leto je bolj ali manj isto, saj zmeraj jedo silažo iz silosa. Ni ravno veliko kmetij, kjer se kravam čez leto kosi sveža trava, se jim daje seno ali pa da se celo pasejo, je pa okus mleka povezan tudi s kvaliteto silaže.

Ljubljanske mlekarne pod Francozi sicer odkupujejo zgolj slovensko mleko, kar pod slovenskim lastništvom niso. Kako dolgo pa še bo tako pa nihče ne ve. Naše mleko sicer trenutno potuje v Italijo, Ljubljanske Mlekarne, Split, Bjelovar in nekaj malega še v Pomurske mlekarne (ki so na robu obstoja). Kakor so potrebe in kdor več plača. Cena je sicer trenutno na 28 centih/liter in še pada. Kdor želi najbolj domače je najbolje kupovati mleko na kmetijah, tisto ni nič predelano, je pa res, da ni istega okusa kot Alpsko mleko, pa rok trajanja tudi ni 4 mesece ampak kvečjemu kak dan.
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz pa v lidlu, ne vem zakaj bi plačeval nore cene, samo zato ker je nekaj 'slovensko'.
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.795
6.171
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Pasterizacija, Homogenizacija, pa še kakšni postopki se uporabljajo na mleku.

Jaz bi nasprotno trdil, da večina krav skozi leto je bolj ali manj isto, saj zmeraj jedo silažo iz silosa. Ni ravno veliko kmetij, kjer se kravam čez leto kosi sveža trava, se jim daje seno ali pa da se celo pasejo, je pa okus mleka povezan tudi s kvaliteto silaže.

Ljubljanske mlekarne pod Francozi sicer odkupujejo zgolj slovensko mleko, kar pod slovenskim lastništvom niso. Kako dolgo pa še bo tako pa nihče ne ve. Naše mleko sicer trenutno potuje v Italijo, Ljubljanske Mlekarne, Split, Bjelovar in nekaj malega še v Pomurske mlekarne (ki so na robu obstoja). Kakor so potrebe in kdor več plača. Cena je sicer trenutno na 28 centih/liter in še pada. Kdor želi najbolj domače je najbolje kupovati mleko na kmetijah, tisto ni nič predelano, je pa res, da ni istega okusa kot Alpsko mleko, pa rok trajanja tudi ni 4 mesece ampak kvečjemu kak dan.

Vse lepo napisano vendar se ne strinjam s tem, da bi se kupovalo mleko pri kmetu. Zakaj ne? Zato, ker tisto mleko smrdi po silaži, po krmilih da je joj, isto meso. Naši so leta kupovali mleko pri kmetu, bilo je za oblizniti, ko pa je začel s silažo in verjetno tudi krmili, pa se je ukinilo kupovanje.
Vem, tako pač je, žal se je kmetijstvo spridilo do amena.