Ali se pokrit bazen ogreva počasneje?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.825
442
83
Hej.

Kaj mislite, ali se voda v pokritem bazenu ogreva počasneje kot če bi bil nepokrit? Zanima me za bazene z napihljivim robom in seveda z navadnim pokrivalom, ne s solarnim...

Kaj mislite vi?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.825
442
83
No, ker mi ga imamo tudi pokritega vedno, kadar nismo v njem... se ne nabira toliko smeti...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Seveda se greje počasneje ker ni direktnega sevanja na vodo.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik raners pravi:
No, ker mi ga imamo tudi pokritega vedno, kadar nismo v njem... se ne nabira toliko smeti...

Ja če hočeš, da bo bolj topla voda ga moraš odkrit. Pokrit pa vedno, ko temperatura pade pod temperaturo vode. Svinjarija je pa druga stvar.

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
s čim pa filate vodo, da ni raznoraznih alg in druge sluzi notri...
ali tedensko menjate vodo...
študiram namreč, da bi šel po en manjši bazenček za tamalega.... 244x 76 cm

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
najhitreje se bo ogrel, če je pokrit in cerada plava na vodi. Če je samo pokrit, je med vodo in cerado zrak, ki pa ne prevaja dovolj toplote.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Brez kemije in filtriranja bo voda praktično oporečna takoj, ko se bo ogrel.
Obstaja precej strani, kjer je opisana nega bazenske vode. Na primer: stotinka.si.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ni res...

Najhitreje se bo ogrel, če bi mel neko črno ponjavo napeta nad vodo. Vmes bi nastal sloj zraka zdajle 50°C +, voda bi bla instant segreta, vmeš še malo pumpo laufaš, da se meša.

Pri nas mamo streho alu + folija, zdaj mamo že dolgo odprtega iz obeh strani, kopalna sezona je pa kdaj tudi od aprila do oktobra zaradi strehe.

Glede vode imamo pa zdaj 2 leti sol in je super. Tudi za te intex jajčka se da dobit za normalen keš.

burst

Pripravnik
12. nov 2014
831
0
16
Glede na to, da imam bel poden v bazenu, sem bil prepričan, da je najbolje, da ga pokrijem. Pokril sem ga z res črno črnim pregrinjalom. Zrak med vodo in pregrinjalom je bil resnično vroč, voda pa se je segrevala zelooooo počasi. Nato sem ga odkril in je temperatura vidno naraščala.

Če je zunaj kakih 15 stopinj, ti pa bi rad imel vodo 30, pa ne vem več, kaj bi bilo bolje. Obvezno pa ponoči pokrivat. Voda ostane topla in čista.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Hja to pa bi res šlo hitreje...

Fora je da folk načeloma pokriva z uno buble folijo, ki se meni zdi pač izolator, kot da bi dal malo stiropora čez bazen. Če daš pa črno folijo pa jasno, da ga zapraži oz. je najbolje. Bolje bi bilo samo še malo pod gladino vode in zagotovljeno kroženje.

Sicer pa ne vem zakaj bi se trudil s prekrivali, naštimaš en kolektorček, se že na odpadu dobijo pa bo takoj vroča voda.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Jaz imam mali bazenček in menjam na tri dni. Dam pa noter malo varikine (imaš pbčutek da si v Tivoliju v bazenu
hysterical-1.gif
) in sol.

Za večje kubature rabiš filtre in kemijo..ni druge.

burst

Pripravnik
12. nov 2014
831
0
16
Ce je sonce in vrocina, ti garant ne pomaga nobeno prekrivanje, ceprav je belo dno. Lahko pa das nekaj temnega po dnu bazena.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Vceraj in danes pokrit z original intexovim pregrinjalom. Voda na vrhu je imela preko 40. Da sta sla otroka notri sem jo pri lojtri zmesal z vedrom (za roko je bila prevroca). Po kopanju ko ie bila posteno zmesana je imela 35. Skratka prevroča . Upam da jo kaka ploha malo ohladi. Bojim se da bom premaolo natančen s kemijo in se mi bo kaj zaredilo v teutej vrocini(je ze obcasno motna, voda je ze 6 teden v bazenu.)

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
PH meri in uravnavaj je ZELO pomemben, drugače pa v plavajoči dozirnik multifunkcijske tablete pa bo voda glanZ.

Je pa res, da toplejša ko je, težje jo je obdržat brez alg.