Ali me vlečejo za nos?

jezek

Guru
24. jul 2008
3.884
1.660
113
Noben ne pravi da so zimske bv. Gre za to, da je tu govora samo o prečenju jodlarije. Preden bo desc uredil papirje za avto bo pri nas ze pomlad, temperaturna takoj, zakonska pa par dni kasneje.

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
574
95
28
Tukaj se vedno lovim, ker smo v EU in je prost pretok. Po eni strani naj bi veljalo, če je avto tehnično izpraven v izvorni državi (to seveda OPju ne koristi, ker ne bo imel slo tablic), ga v tujini ne smejo zajebavati z nekimi lokalnimi pravili. Po drugi strani pa: "V praksi se je že dogajalo, da so tujce kaznovali, čeprav so imeli avto tehnično izpraven doma. Sodišča EU so potrdila, da so take zahteve zakonite, če so sorazmerne in jasno določene."

Eno je prost pretok blaga. Drugo pa so lokalni predpisi države. Če je to EU uredba/zakon al kak se že reče se to potem sprejme na ravni posamežne države, lahko pa je predpis/zakon/uredba še strožja kot je zahteva EU. Ne sme pa biti "manj" zahtevno. Če AT pravi tekstilne verigine niso ok, potem pač niso.
Tudi radarske točke so v nekaterih državah EU prepovedane in si kaznovan. Pri nas pač ne. Lokalni predpis.

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
574
95
28
Rešitev je pa lahko tudi, najdeš prevoz z tovornjakom v SLO, umes kupiš željene gume, jih premontiraš in se voziš naprej. Kaj pa bo ceneje? Prevoz z tovornjakom ali morebitna policija na cesti, najslabše prometna nesreča.

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.619
89
48
Tukaj se vedno lovim, ker smo v EU in je prost pretok. Po eni strani naj bi veljalo, če je avto tehnično izpraven v izvorni državi (to seveda OPju ne koristi, ker ne bo imel slo tablic), ga v tujini ne smejo zajebavati z nekimi lokalnimi pravili. Po drugi strani pa: "V praksi se je že dogajalo, da so tujce kaznovali, čeprav so imeli avto tehnično izpraven doma. Sodišča EU so potrdila, da so take zahteve zakonite, če so sorazmerne in jasno določene."

Drugače tole velja bolj za slo, za gor sem napisal, da bi riskiral. Pa seveda predpostavka je, da ni snega. V snegu AT baje zahteva nameščene kovinske verige na letnih gumah.

Chatgpt pravi sicer:

Ali je kazen možna?

• V Nemčiji ne, dokler ni snega ali ledu.
  • V Avstriji je malo bolj tvegano – na suhi cesti verjetno ne bo kazni, ampak če bojo razmere "dvomljive" (npr. nizke temperature, megla, možnost snega), te policija lahko ustavi in kaznuje.
  • Če povzročiš nesrečo, je lahko še huje – v obeh državah te lahko spoznajo za soodgovornega, ker nisi imel primernih gum.
Torej, če si prepričan, da bo vreme lepo in suho, lahko v Nemčiji brez težav voziš z letnimi gumami. V Avstriji pa uradno lahko, a je malo bolj tvegano, ker je interpretacija zakona strožja.
Po eni strani naj bi veljalo, če je avto tehnično izpraven v izvorni državi

Preverjeno pri AMZS - veljajo lokalni predpisi.
Npr če je treba met 4mm in maš na gumi 3mm (v Slo je to še ok) - boš v Avatriji kaznovan.

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.044
-576
48
Valparaiso
Zadeva je sledeča:
- naslednji teden grem na vrh Nemčije po "nov rabljen" avto,
- avto kupujem pri hčerinski firmi proizvajalca,
- ker je avto na letnih gumah, jaz pa grem z njim po cesti domov sem jih prosil za ponudbo zimskih gum,
- ponudbe, ki so mi jih dali mi cenovno ne ustrezajo,
- pri drugi hčerinski firmi istega proizvajalca sem našel odprodajo malo rabljenih kompletov zimskih gum na platiščih in iskanje po VIN mi vrne nekaj zadetkov,
- ko te zadetke posredujem prodajalcu avta pravi, da predmetna kolesa ne ustrezajo, čeprav so v COC od avta navedena prav taka (velikost, ET).

A se mi samo zdi, ali oni mene fiju-fiju?

Rezervna opcija je, da kolesa naročim k vulkanizerju in mi jih on premontira.
gume na felnah poleg pelješ
ali z letnimi gemblaš
ali prikolica
ali kupiš pri zlatarjih v de

ne tak komplicirat :)

prvo pomoč veljavno maš?...