Ali kaj nabirate gobe?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
žlajfa, a veš, da obstaja limit na nabiranje gozdnih sadežev ? jaz sem čist slučajno inšpektor, kaj misliš, bi se oglasil pri vas in vam pobral "pridelek"? ha..
17758-icon_confused.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
žlajfa, a veš, da obstaja limit na nabiranje gozdnih sadežev ? jaz sem čist slučajno inšpektor, kaj misliš, bi se oglasil pri vas in vam pobral "pridelek"? ha..
17758-icon_confused.gif

težka bo, na osebo, na dan je že ja samo mu boš pa dokazal da je preveč nabral za nazaj?
grin1.gif

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
908
153
43
KSZ

Kako kaj stanja z gobami na Pohorju in okolici? Lovrenc, Duh, ...

še je kaj ali še samo bolj stare?

Lp,

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
17758-icon_confused.gif
bonk.gif

Ma, če bi mi kakšen prišel težit ga bi s palco pognov pa tud če bi šel za 5 let v zapor....moj last je gozd in v njemu lahko delam kar čem....sekam...se vozm z avtom...crosom...nabiram nenormalne količine gozdnih sadežev....podim ven lovce....gobarje....lahko delam kar me volja daje

Nazadnje urejeno:

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
V demokratični državi, v kateri je privatna lastnina zaščitena z ustavo, si ljudje enostavno dovolijo hoditi in nabirati gozdne sadeže po tuji zemlji. Začnimo z regradom v spomladanskem času (ki ni samonikla rastlina), do gob, kostanja, na senožetih zdravilnih zelišč, robid, malin itd. Po našem vrlem 5. členu,ki jim to dovoljuje, obenem pa krši zakon o nedotakljivosti privatnega zemljišča. Me zanima, kaj bi porekli taisti ljudje, če bi k njim na vrt prišli sosedje in jim enostavno pobirali jabolka in vrtnine? Da poleg vsega naštetega pripomnim, da gozd ni samo "sprehajališče", temveč se v gozdu dela, "obiskovalci", pa motijo delo in sebe izpostavljajo nevarnosti. Gozd, ki je v državni lasti, naj obiskovalci obiskujejo po mili volji, privatni gozd, ki pa nam ni bil dan v dar leta 1991, temveč smo lastniki že stoletja, pa smatram, da je nedotakljiv in bi se končno o tem moralo izreči tudi ustavno sodišče.
Gozdne ceste, ki pripeljejo,kot sebe tolmačijo gobarji, sprehajalce, z avtomobili do "njihovih" najdišč, so bile zgrajene brez lokacijskega dovoljenja, gradbenega dovoljenja, nikoli ni bila zemlja odkupljena od lastnikov, temveč so bile zgrajene na osnovi soglasij lastnikov izključno za prevoz lesne mase. Danes, pa si dovoljujejo, kljub zakonu, ki prepoveduje organizirano športno aktivnost na teh cestah, postavitev tabel za kolesarje, s tem pa se krši zakon in motijo posest. Da ne omenim, da se prenekateri obnašajo do lastnikov, ki jih srečajo na njihovem "plenilskem" pohodu skrajno žaljivo in oholo.
Pripravljamo zadevo, ki jo bomo posredovali na EU, saj stanje kot ga poznamo sedaj, je nevzdržno.
Da omenim še to, gobar, ki nabira plodove v tujem gozdu, prodaja v gostilne in hotele ter na tržnici, ne plača davka,prav tako ga ne plačajo odkupovalci, dobra bera gob, pa pomeni, deset kg. gob na dan-100EUR. Lastnik proda les po cca. 50EUR/m3,se pravi, da mora posekati 2m3 lesa na dan in seveda plačati tudi davek in prispevek za gozdne ceste, katerega so oproščeni nabiralci. Poleg tega, lastnik gozda na "zrelo" drevo ne čaka do prvega dežja.
Žal, takšno nabiranje, brez dovoljenja, lahko imenujem samo....kraja!

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
17758-icon_confused.gif
bonk.gif

Ma, če bi mi kakšen prišel težit ga bi s palco pognov....moj last je gozd in v njemu lahko delam kar čem.
seveda ja ..ti boš kerga preganjal revček..prvič, gozd ni tvoja last, ampak od brata, če sem prav prebral
drugič..proste površine so javno dobro, torej tudi vaš gozd, lastništvo si pa kar za klobuk zatakni- ti lahko koristiš lesno maso itd..kar je res tvoje, kar drugi ne smejo

pa ne izzivaj, da se res ne bo kdo pripeljal tja gor
grims-1.gif

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
17758-icon_confused.gif
bonk.gif

Ma, če bi mi kakšen prišel težit ga bi s palco pognov....moj last je gozd in v njemu lahko delam kar čem.
seveda ja ..ti boš kerga preganjal revček..prvič, gozd ni tvoja last, ampak od brata, če sem prav prebral
drugič..proste površine so javno dobro, torej tudi vaš gozd, lastništvo si pa kar za klobuk zatakni- ti lahko koristiš lesno maso itd..kar je res tvoje, kar drugi ne smejo

pa ne izzivaj, da se res ne bo kdo pripeljal tja gor
grims-1.gif

veš, da sem že marsikaj hudo narobe storil in bi tud to naredu, da bi ga segnal z palico....dobesedno, ker zadnje čase sem zelo neprijazen, če me kdo jebe v glavo.

še veš ne kje sem doma.
nima noben niti enga dokaza, da sem jih nabiral, niti kiličinsko (prodane, podarjene, pojedene, ....) nič od nič....lahko me dejansko inšpektor samo zaloti, ko grem ven iz gozda, da imam 5 kil gob...veš niamma tako prazne glave, da nebi vedel te zadeve.

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Pa še nekaj drugi obiskovalci recimo Ljublajnčani lahko hodijo po mojmu gozdu, mi mečakjo travo, mi mečejo smeti v gmajni, delajo mi ekonomsko škodo a, če bi v Ljubljani samo en jabuk pobral iz enga dvorišča, bi me obtožil kraje in me zaprl v zapor......
naj se spelejo iz mojga gozda ven.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Glej žajfa, nič me ne moti, da nabiraš enormne količine gob..ti jih kar pobiraj, saj zato rastejo..samo zavedaj se, da s temu ravnanjem škodiš naravi ..jaz sem lovec, pa tudi ne pridemo v tvoj gozd brezglavo pobijat vse živo..šele po tehtnem premisleku in odločitvah se gre na odstrel odvečne divjadi, tudi in predvsem s mnenjem lastnikov površin, na katerih se lov odvija..
če se pa hvališ na forumu, koliko si pobral jurčkov, pa še spotoma groziš vsem, ki si bi drznili kakorkoli ovirati tvoje početje , ja pa malo mimo

Ps-saj nisi edini,,pri nas prevladuje takšno mišljenje
rolleyes-1.gif

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
908
153
43
Se raje kregajte kje drugje.

Je še kaj gob na štajerskem koncu? Pohorje, Duh, ...

Lp,

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Glej žajfa, nič me ne moti, da nabiraš enormne količine gob..ti jih kar pobiraj, saj zato rastejo..samo zavedaj se, da s temu ravnanjem škodiš naravi ..jaz sem lovec, pa tudi ne pridemo v tvoj gozd brezglavo pobijat vse živo..šele po tehtnem premisleku in odločitvah se gre na odstrel odvečne divjadi, tudi in predvsem s mnenjem lastnikov površin, na katerih se lov odvija..
če se pa hvališ na forumu, koliko si pobral jurčkov, pa še spotoma groziš vsem, ki si bi drznili kakorkoli ovirati tvoje početje , ja pa malo mimo

Ps-saj nisi edini,,pri nas prevladuje takšno mišljenje
rolleyes-1.gif

Lovce imam tud ri nas pa nas vedno vprašajo za dovoljenej, če lahko gre na lov v našo gmajno

Onslow

Fizikalc
15. jul 2009
825
55
28
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Pa še nekaj drugi obiskovalci recimo Ljublajnčani lahko hodijo po mojmu gozdu, mi mečakjo travo, mi mečejo smeti v gmajni, delajo mi ekonomsko škodo a, če bi v Ljubljani samo en jabuk pobral iz enga dvorišča, bi me obtožil kraje in me zaprl v zapor......
naj se spelejo iz mojga gozda ven.

Saj tvoja mami tudi krade teloh vsepovsod naokrog, pa vam še kar doma pripravlja ocvirke z majonezo, namesto da bi jo obtožili kraje in jo zaprl.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Citat:
Uporabnik sass pravi:
eno laično vprašanje: ali se da katere od teh gob presaditi / posaditi? namreč na koncu mojega travnika imam en senčen kot, kjer bi jih recimo lahko malo gojil

Če ga vidiš ne bo več zrastel (100%). Medtem, ko druge gobe, kljub temu, da jih vidiš rastejo anprej (marele, lisičke, ....)

Cudno jest sem ob poti 2cm stran najdel 450g jurcka in se prej kaksne 2 metra stran od poti 500g jurcka, potem ga drugi niso gledal?

Kuhar pravi da mladi jurcki niso za zupo, ti pa do so vsi ki so rumeni stai, ja kaksni pa potem so za kej?

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
908
153
43
KSZ:

Kaj zdaj, a je kdo ki nabira na Pohorju ali v okolici?

Je že presuho, ali še raste kaj?

Lp,