Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Ni tako preprosto. Zadaj je cel kup pravil, ko jih predpisujeta Master Card in VISA. Maestro je debetna kartica, kjer so sredstva takoj odvzeta, MasterCard pa kreditna, kjer te banka kratkoročna financira. Zlorabe so možne in se dogajajo.
Na AC na Hrvaškem, v Italiji in še marsikje drugje, lahko 100% plačaš brez PINa tudi z debetno kartico in to ne glede na znesek. In to ne brezstično ampak s čipom oziroma magstripeom. Preizkušeno večkrat. Zlorabe so seveda možne in se vrjetno tudi dogajajo. Je pa očitno procent zlorab dovolj majhen, da se jim bolj splača kriti zlorabe oziroma se ukvarjati z njimi, kot pa imeti ustrezno večje gužve, če bi vsak vpisoval še PIN.
Drugače sta lahko tudi MasterCard ali Visa debetni kartici (MasterCard debit oziroma Visa debit). V zadnjem času precej bank dejansko nadomešča Maestro kartice z debetno MC ali Viso.
Kar se pa tiče brezstičnih plačil, je pa tudi v Slo možno plačati več kot 15€ brez PIN. Je pa odvisno od kartičnega procesorja/banke in tvoje kartice. Recimo z Apple Pay, kjer plačilo avtoriziraš na samem telefonu/uri, BP plačujem 50+ EUR v Sloveniji, brez da bi rabil na terminalu karkoli vpisovat.
Sicer pa sam preferiram plastiko, ker je v večini primerov enostavno hitreje in se mi ni potrebno uvkarjati z drobižem. Imam sicer v tošlu ponavadi kakih 20€ za backup ampak je to to. Če se da, plačam z uro. Sem fertik prej, kot večina ljudi potegne tošel iz žepa. Če ne pač kartica, še vedno hitreje, kot zafrkancija z drobižem itd. Še posebaj na črpalkah, kjer za plačilo s kartico ne rabiš niti not hodit na blagajno. Z obvestili o transakcijah (push notificationi ali SMS) in omejitvami pri plačevanju (npr. blokada za plačevanje v tujini/preko spleta/dvig na bankomatu/nad določenim zneskom takrat ko tega ne rabiš), ki ga nudijo sodobne banke, je možnost zlorabe po mojem manjša, kot da te nekdo na cesti okrade. Če te kljub temu skrbi zloraba, pa banke nudijo tudi različna zavarovanja na karticah, kjer ne nosiš nobenih stroškov, če prijaviš pravočasno (kar v kombinaciji z real time obvestili o transakcijah ni noben problem).