AC in živci

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Piše tukaj: ZVCP -1 - UPB5

Izvleček tistega o čemer (vsaj mislim) je pisal Mahoni:

Citat:
Hitrost vožnje

30. člen

(1) Voznik sme voziti s takšno hitrostjo, da vozilo ves čas obvladuje in da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje.

(2) Hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora v njem ali na njem.

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(5) Z globo 460 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 6 kazenskih točk.

(6) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim ali četrtim odstavkom tega člena.

(7) Z globo 50 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
@Mahoney

Citat:
(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.
Ali obstaja kak podatek, koliko oseb ste po temu členu že kaznovali? Ali vsaj opozorili/izločili?

Kajti tile vozniki mislim da poleg dirkalnih objestnežev najbolj ogrožajo sovoznike. Zadnja oseba, ki se jo spomnim da bi se kadarkoli umaknila, sem bil jaz. (okvara pri avtu-sem vozil do 70km/h-izven naselja) Malo heca, ampak resno govorim. Nihče se ne umakne. Več kot pol kilometra dolga kolona ni redkost - v daljavi pa kot Tito kak srebrni polo/rdeč clio.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik gonilnik pravi:
eXHair na enem videoposnetku ki si ga naložil tukaj gor, si sam sekal ovinek podobno kot tale.Tak da včasih tudi sam ne voziš dosti boljše kot ta ki ti je pripeljal nasproti(aja,pa ne mislit da ga s tem opravičujem-niti pod razno)

ne nabijaj! ex hair je popolen voznik, pardon, nadpopoln. in silno trpi, ker so zaradi slabših od njega izumili prometne predpise tam kako stoletje nazaj. če bi tedaj vedeli, da bo nekega dne za volan sedel on...
evil.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Za "plavo" statistko ne vem - so pa enega "naših" štrafal nekaj let nazaj - se je peljal s tovornjakom v petek popoldan od Velenja proti Koroški (je bil pa čas celjskega obrtnega sejma - kar je očitno še povečalo promet) - iz tahografa je bilo razvidno, da se je kmalu izven Velenja umaknil in spustil kolono mimo - nato nadaljeval - na koncu "hude luknje" so ga pa mahonijevi prehiteli in ga opalili - pa se na tistem delu nimaš kam s kamionom umakniti (vsaj varno ne).
crazy1.gif

Čist po mojem občutku po tem členu opalijo le voznike "težjih" ali "kmetijsko-gospodarskih" vozil - čeprav so tudi počasneti v osebnih "nevarni".

Pa da ne bo nesporazuma - ne zagovarjam vožnjo čez dovoljeno omejitev, ravnotako ne zagovarjam "divajanja" - moti me le da ima velika večina (vsaj po občutku) ogledala na svojih vozilih le zaradi tehničnega pregleda ali pa da se lahko pogledajo in preverijo ali je z šminko, frizuro oz. urejenostjo brade (da ne bom izpadel moška šovinistična svinja
tongue-1.gif
)) vse OK.
Da bi se pa kateri umaknil pa je očitno vprašanje časti.
crazy1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.329
7.372
113
@kreden4 ti je gr69 odgovoril

@pediater obstaja evidenca ker se vsak PLN vpise v racunalnik in se pomoje da ven dobit kok je blo izdanih po tem in tem clenu... Ampak jaz ti tega ne znam in verjetno tudi ne morem pogledat. na to foro se izloca traktorje ki so itak tok pocasni da niti en rabis merit hitrosti in pa kamione ker belezijo svojo hitrost. Ostale bos tezko ker jim ne mores dokazat hitrosti voznje. Take ki vozijo zelo pocasi se ustavi predvsem zato da se pogleda ce je psihofizicno vse ok z njim in da se ga vprasa kaj je razlog pocasne voznje.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
S prikolico imas omejitev 80 pa ce jo s ferrarijem vleces.
Opažam, da to ve hudo malo prikoličarjev, še posebej onih bolj naloženih s kakšnimi audiji ipd.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ni problem koliko se pelje. Pustite enkrat na miru radarje in glejte z očmi. Nobenemu ne zamerim, če pelje počasi. Problem je ker se ne umakne.
Če vidiš da se za nekom vleče kolona 30 avtov, se ga izloči ter z njim lepo pogovori. Ne rabte mu dajat 500€ kazni za to.

Prav bi prišel tudi kak kratek filmček (kot so že o AC) in se jih lepo vsak dan rola na POP TV med Telenovelami in na RTV med oddajo črno-beli časi / na zdravje / glasbeni spomini s Borisom Kopitarjem...

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Ni problem koliko se pelje. Pustite enkrat na miru radarje in glejte z očmi. Nobenemu ne zamerim, če pelje počasi. Problem je ker se ne umakne.
Če vidiš da se za nekom vleče kolona 30 avtov, se ga izloči ter z njim lepo pogovori. Ne rabte mu dajat 500€ kazni za to.

Točno tole.
zmaga.gif
Se strinjam z vsem kar sem citiral.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
@pediater obstaja evidenca ker se vsak PLN vpise v racunalnik in se pomoje da ven dobit kok je blo izdanih po tem in tem clenu... Ampak jaz ti tega ne znam in verjetno tudi ne morem pogledat. na to foro se izloca traktorje ki so itak tok pocasni da niti en rabis merit hitrosti in pa kamione ker belezijo svojo hitrost. Ostale bos tezko ker jim ne mores dokazat hitrosti voznje.
Ah, a za prekoračeno hitrost pa lahko? Zanimivo...
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.963
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik eXHair pravi:
Citat:
Uporabnik pediater pravi:

Točno tole.
zmaga.gif
Se strinjam z vsem kar sem citiral.
tudi jaz.
Samo proracun ima s tem samo stroske.
Sicer pa sem dozivel pred kratkim da se nam je umaknil na bus postajo kamion na vrhu krajsega klanca. Pa nas je bilo samo kaksnih 5 za njim, pa sploh ni bil ne vem kako pocasen.
Bi ga pohvalil ce bi....

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Nisem 100%, ampak takrat, ko sem delal izpit naj bi mi inštruktorica tako rekla....ne morem pa 100% trditi.

Primer včeraj: omejitev 90, pa čudno polna črta, tam pri Radovljici ravnina bencinska na desni, ko se gre proti AC oziroma Podvinu?

Pa smetar vozi 40-50, tam nekje...seveda naredi kolono, pa pred mano avto ne prehiti ob priliki varno?

Kaj pravi ZVCP? Prehiteti? Če vozi manj kot polovico, bi se on moral varno odmakniti čimprej drugače globa?

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Pa smetar vozi 40-50, tam nekje...seveda naredi kolono, pa pred mano avto ne prehiti ob priliki varno?

Drevored iz Logatca proti Vrniki. Čiča spredaj čara 60, omejitev je 90. 3.-4. avto v koloni policija. Nekomu razumljivo popusti živec in začne prehitevat. Kaj misliš, koga so izločili iz prometa. Jah tistega norca, ker se je hotel po ravnini najbrž peljati samo po omejitvah in ne cjazit 60 brez razloga. Se je le varno cjazit 60 in je treba norca izločit, ker HITROST UBIJA.
hysterical-1.gif

Če drugega ne, boš fasal kazen, ker si prevozil polno črto, sej to, da se recimo vidi 150m naprej (ugibam) itak ni važno. Čez polno črto se ne prehiteva.
bonk.gif

Tudi tisti posnetek, ko so šli mimo drevesa. Do takrat sem se mirno vozil 90, dohitel to kolono s šleparjem na čelu, kateri se je cjazil 50. No, pa se je ustavilo. Seveda, če ne bi bilo policijske kible bi jaz tisto lepo poflikal in šel dalje normalno po omejitvah. Sam kaaaaaaaj, ko bo treba takoj ustavljat norca, kam se ti mudi, mate vse žarnice, .......
uf-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ne vem kaj si zelel povedat?
Radar (ali laser itd).
Izmeri preveliko hitrost.
Voznika ustavijo in mu izdajo kazen.

Radar (ali laser itd).
Izmeri premajhno hitrost.
Neka doslej neznana sila prepreči ustavitev voznika in izdajo računa.

Ne, jaz sem tisti, ki ne razume.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
samo ti pa ZARES trpiš med vožnjo...si mogoče razmišljal o tem, da bi prodal avto, kupil dobre čevlje in vozovnico za javni promet?
confused-1.gif

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Še največje trpljenje je bilo, ko si nas prevažal po krožnih križiščih ter bentil, kako ti avto sili proti zunanjemu robu ob dodanem gasu in draganje z visokocenovnim 2.0T strojem, proti legendarnemu swiftu 1.0, al kolk je že bil. O tvojem predlogu še nisem razmišljal. Vseeno hvala, bom premislil
wink-1.gif

Jenno pozdrav.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.329
7.372
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ne vem kaj si zelel povedat?
Radar (ali laser itd).
Izmeri preveliko hitrost.
Voznika ustavijo in mu izdajo kazen.

Radar (ali laser itd).
Izmeri premajhno hitrost.
Neka doslej neznana sila prepreči ustavitev voznika in izdajo računa.

Ne, jaz sem tisti, ki ne razume.

ja ampak ne bos verjel, kljub splosnemu mnenju da prepocasni vozniki veliko bolj ogrozajo promet kot prehitri, se redko zgodi da z laserjem koga izmeris da pelje pol manj od dovoljene. Pa se kadar ga je to ponavadi traktor. Ki se, ne bos verjel umakne takoj ko zagleda policijo. in mu je skoraj nemogoce dokazat da se pa prej 5km ni umaknil. razen ce bi se tisti za njim ustavil in rekel "tip se mi ze 5 km ne umakne". in bi traktorist dobil placilca na podlagi price.

Je pa en ata, ki se vedno ko zagleda policijo zacne peljat 30... ampak s tem se izda, ker ata ze od leta 82 nima veljavnega izpita (zarad zdravstvenih razlogov) in vedno nekaj malega pihne. Ma pa nov avto tko da tud denar za kazni ocitno ni problem. problem je, da ata ne ve da ko ga anslednjic ustavijo bo sel avto. In ja, taki so zelo nevarni.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Danes šel v LJ - Leclerca itd....to so res odbitki kako se vozi po AC in obvoznici v LJ?

Čudim se, da ni več hujših nesreč.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
A če se ne pelje pol manj od dovoljene ne velja pravilo, da mora kolono mimo pustiti?