A greste kaj v dol k južnim sosedom?

jello

Guru
22. sep 2008
10.259
3.905
113
Sicer razumem kaj bi rad povedal, vendar si v mojem primeru konkretno brcnil v temo. Sem oz. smo z familijo preletali že kar nekatere luštne destinacije (Maroko, Maldivi, Turčija, Dubaj, Tunizija, Portugalska, Grčija, Črna Gora,...) in kar sem izpostavil je zgolj to, da v mojem zadnjem primeru sem za enako ceno hišk dobil soliden paket na rdečem morju. Saj v končni fazi je to point te teme, turizem na hrvaškem proti ostalim destinacijam, ni tako? Tako da ne razumem za kaj bi bil lover bilo kakšnih kalamarov ali kamel ampak se smatram zgolj kot nekdo, ki izpostavi in pove kaj se za nek xy budget lahko dobi, enostaven price/performance ;)
Ok drugi del mogoče ni letel direktno nate ampak sem zaokrožil rdečo nit te teme. Če naj bi bil dopust sprostitev to pomeni da te za to kako te bo nagovoril tam en kelnar v kafani ravno boli qrac, lahko tudi v zulujščini ali z rokami, če začne po angleško ti naročiš po nemško, ko on nemšlo pa kontra. Še tako tečnobo se da na hec obrnit. Namesto ves nadrkan težit za menu v slovenščini. Zakaj hodite dol če povsod samo težite kaj vse da je narobe?

• Všeč mi je
Reactions: johannes
I

Izbrisan uporabnik #9334

Zaradi arogance, kaj pa drugega. V ta namen je bila tale tema tudi odprta. Da se pogovorimo, če je res, da je slovenec vsepovsod po svetu turist, zaželjen turist, na hrvaškem pa nezaželjen turist. Ko greš iz hrvaške domov, imaš neznosen občutek, da si nategnjen turist. Plačal si nekaj, dobil si pa nič, ali pa kar prst v rit.

Zato se gre.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ona izkušnja, ki jo je nalepil Ytbnd iz Raba, pa dokazuje, da bi se danes vsak šel nek turizem, čeprav ni narejen za to. :zavijazocmi: To je tako, kot da bi šel gostilno odpret, pa nisi rojen gostinec. Saj lahko odpreš gostilno, pa jo boš tudi zaprl v rekordno kratkem času.

Ni vsak ustvarjen za tak posel. In če nisi - se nikar iti turizma. Na hrvaškem bi se pa vsak ki ima kako luknjo nekje na morju, šel takole "turizem". Potem imamo pa tole :nigladek: .

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

sad

Guru
24. avg 2007
21.164
9.800
113
Zaradi arogance, kaj pa drugega. V ta namen je bila tale tema tudi odprta. Da se pogovorimo, če je res, da je slovenec vsepovsod po svetu turist, zaželjen turist, na hrvaškem pa nezaželjen turist. Ko greš iz hrvaške domov, imaš neznosen občutek, da si nategnjen turist. Plačal si nekaj, dobil si pa nič, ali pa kar prst v rit.

Zato se gre.
Ok, ampak kaj si pa recimo ti (ne dobesedno ti), ki imaš slabo izkušnjo in potem vsako leto še vedno hodiš dol?

netko

Guru
25. jul 2007
6.976
2.264
113

Zato se gre.
Da imas obcutek kot ga opisujes lahko pripises samo samemu sebi... kako se lahko pocutis nategnjen, ko si pa bil o vsem ze prej seznanjen... vedel si kam gres, koliko bo kostalo in kaj lahko pricakujes, da se ob povratku pocutis nategnejenga moras bit res budala

I

Izbrisan uporabnik #9334

43 strani smo že naklofali tule, vmes so nekajkrat tudi moje zgodbe. Kot vidim, nisem osamljen primer.

Ne da "vnaprej vem, pa še vedno hodim dol", ampak sem včasih prisiljen iti dol. Pa je odnos vedno enak. Pa občutek tudi. Če grem v Srbijo, Makedonijo, tudi Črno Goro, za katero vemo da ni turistično najbolj ugodna, sem sprejet in obravnavan kot najboljši prijatelj. Na Hrvaškem pa - "čim hitreje plačaj in pojdi domov" !

Eh, jebi ga ! Tako se ne dela. To ni turizem. Beremo da se jim letos pozna. Čas je že bil, da se jim pozna.

Bom prikazal lep primer - še v 80. letih so bile povsod po terasah prave žurke, ansambli so igrali celo noč, - danes to doživiš npr. na Ibizi ali pa kar v Hercegnovem, na hrvaškem pa niti v sanjah ne. Na hrvaškem ti skorajda direktno rečejo, da "vrzi denar tja v koš in pojdi zbogom".

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Ona izkušnja, ki jo je nalepil Ytbnd iz Raba, pa dokazuje, da bi se danes vsak šel nek turizem, čeprav ni narejen za to. :zavijazocmi: To je tako, kot da bi šel gostilno odpret, pa nisi rojen gostinec. Saj lahko odpreš gostilno, pa jo boš tudi zaprl v rekordno kratkem času.

Ni vsak ustvarjen za tak posel. In če nisi - se nikar iti turizma. Na hrvaškem bi se pa vsak ki ima kako luknjo nekje na morju, šel takole "turizem". Potem imamo pa tole :nigladek: .

V VSEH državah, ki so bolj "uboge", kjer so dohodki še 20-30% manjši, kot v Sloveniji, torej tudi na Hrvaškem, se gredo MNOGI turizem.
Zato da preživijo preko zime. Zato, da si odrežejo večji kos kruha.

Mogoče, da financirajo hčerko, ki študira v Ljubljani, kar jih/jo stane 700 ali 800 evrov mesečno.
In ja, znano je, da gre kakšna hrvaška družina poleti stanovat v garažo, da lahko oddaja tisti del, v katerem 9 ali 10 mesecev na leto - stanuje.

Je pač tako, da nimajo pravice služiti le redki izbranci, recimo vsak tisoči, ampak VSI. Vsi na otokih, ob morju. Ko pride poletna sezona.

Če živiš na otoku, imaš neko hišo z vodo, ogrevanjem, kanalizacijo, garažo, mogoče je ta hiša celo 20 metrov od morja, ni hudič, da pomisliš, da bi oddajal.

25 dni v juliju po 40 evrov je tisočak. In tisočak v avgustu, pa skoraj tisočak v juniju, pa so skoraj trije tisočaki...

In NI ŠANS, da bi s temi tremi tisočaki kaj vlagal. 30 let staro pohištvo je pač 30 let staro. Alternativa je današnja Ikea, ali pa poljsko-bolgarsko pohištvo, ki je mogoče za največ 10 let, mislim pa, da ni niti za toliko časa.

Tako, kot v Ljubljani, kjer imajo nekateri, ki oddajajo, opremljeno sobo (recimo) z Alples pohištvom iz 1980-ega leta, ki pa mu praviloma nič ne manjka (če ravno niso po njem tolkli s sekiro), ker tisto pohištvo je bilo napram današnjemu pohištvu naravnost - odlično.

In potem beremo komentarje o "muzejskem" pohištvu, ker študenti pričakujejo, da bodo imeli za najemnino 250 evrov v sobi sedežno garnituro za 3000 evrov, da jo bodo polivali s sokovi, vinom, mogoče še malo "porisali" z nožkom...

Mimogrede, Hrvat s Krka, ki je vložil v adaptacijo sob, ki jih oddaja 45.000 evrov, je povedal, da je z svojo investicijo dobesedno POPUŠIL, saj ostali v ulici, ki tudi oddajajo, oddajajo za 40 € na dan, on pa za 75€, saj je taka kalkulacija. Ne more oddajati 10 let, da dobi povrnjen vložek/investicijo...

In tisti, ki oddajajo za 40€, so imeli seveda tudi dosti bolj zasedeno, saj mnogim turistom ni pomembno, da stanujejo v super-duper sobah in apartmajih, ampak dosti bolj to, da je - poceni...

Imamo pa potem na Korenskem sedlu hotel, kjer je nočitev 500 evrov. Je navaden državljan pripravljen iti v nekaj miljonsko investicijo? Seveda NI! Niti nima denarja.
Se gre pa potem tak biznis, pri katerem NI začetne investicije (oddajanje sob z obstoječo opremo)...

Je ljubljanski upokojenec s pokojnino 550 evrov pripravljen oddati sobo, ali dve v njegovem 100 kv. metrov velikem stanovanju, da si izboljša slab standard? Seveda je, vendar BREZ da vlaga... Tistih 5000 evrov prihrankov, ki jih ima na banki, seveda ni niti slučajno pripravljen spič.kati, "investirati".
Ker ne bi z investicijo nič bolje tržil, investicijo pa bi povrnil kdo ve kdaj...

Vsaka podobnost s Hrvaško je NAMERNA.

Gre za način razmišljanja "I ja bih, tata".
In za relativno slab standard. Ter za predpise, ki tako oddajanje omogočajo.

Vsaka vlada, tudi hrvaška, ve, da ni pametno onemogočati ljudi, da si "pomagajo"... In da je bolje, da oddajajo, ker je potem dosti manj socialnih problemov. Sociala pa državo seveda stane in to ne malo..

Nazadnje urejeno:

netko

Guru
25. jul 2007
6.976
2.264
113
43 strani smo že naklofali tule, vmes so nekajkrat tudi moje zgodbe. Kot vidim, nisem osamljen primer.

Ne da "vnaprej vem, pa še vedno hodim dol", ampak sem včasih prisiljen iti dol. Pa je odnos vedno enak. Pa občutek tudi. Če grem v Srbijo, Makedonijo, tudi Črno Goro, za katero vemo da ni turistično najbolj ugodna, sem sprejet in obravnavan kot najboljši prijatelj. Na Hrvaškem pa - "čim hitreje plačaj in pojdi domov" !

Eh, jebi ga ! Tako se ne dela. To ni turizem. Beremo da se jim letos pozna. Čas je že bil, da se jim pozna.

Bom prikazal lep primer - še v 80. letih so bile povsod po terasah prave žurke, ansambli so igrali celo noč, - danes to doživiš npr. na Ibizi ali pa kar v Hercegnovem, na hrvaškem pa niti v sanjah ne. Na hrvaškem ti skorajda direktno rečejo, da "vrzi denar tja v koš in pojdi zbogom".
prisiljen si iti... lepo te prosim
kar se pa tiče žurk so ji h pa turisti sami ustaivl isaj so hoteli meti po 23.00 mir

johannes

10. feb 2013
3.215
579
113
kar se pa tiče žurk so ji h pa turisti sami ustaivl isaj so hoteli meti po 23.00 mir

Tale "prisiljen" moti tudi mene.

Predstavljam si hrvaškega policista, ali celo vojaka, ki ti potrka na vrata tvojega doma v Sloveniji, repetira pištolo, ali puško, in te žene s celo družino na Hrvaško na dopust... :bonk:

Neverjetni konstrukti in scenariji za vsaj en celovečerni film.

Če pa upoštevaš dejstvo, da gredo mnogi na glavni dopust v teh čudovitih časih le 5-7 dni (ker več dni niti ne dobijo), potem pa se dejansko Hrvaška ponuja kot najbolj "pametna", najbližja in najbolj logična izbira.

Kljub 25 let staremu pohištvu v apartmanjih...

Ampak me ne briga, vi pa kar pojdite v Egipt. Tam boste vsaj posneli zanimiv video, s katerim boste vsekakor naredili vtis na spletu: napad egiptovske vojske in policije na teroriste...

Enim pač lastno življenje ni ne vem kakšna vrednota.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ma - nemoj :zavijazocmi: ! Turisti so ustavili žurke?
Povem ti, da je hrvaška napol prazna zato, ker se jim ne ljubi. Turist si želi žurke na dopustu - to pa stane nekaj energije. Trenutno, kakor slišim, si na Pagu želijo ukinit Zrče. Prav, naj jih ukinejo, toda tega si ne želi turist. Turist si jih namreč želi :fredi: .

Ter tvoja pripomba glede tega, da sem tudi prisiljen ... seveda sem. Mar misliš da sem samo turist? Imam tudi kake drugačne obveze tam dol, ne samo tistih 14 dni dopusta (ki ga zadnjih 10 let itak grem živet drugam, samo na hrvaško ne). Čisto prva in najbolj očitna je kar letališče v Zagrebu.

@Johan, saj razumem, zgodovinsko smo naciljani v hrvaško primorje, toda - poglej primerjavo z nekim nemškim hotelirjem. Ko potuješ preko Nemčije, ni v bistvu nikoli zadrege za prespat ali kaj pojest, vsi ti hoteli in hotelčki so največkrat v družinski lasti in nudijo popotniku vse kar pravkar potrebuje. V Grčiji npr. ima vsak kamp organizirano restavracijo, delajo pa predvsem lastniki, ki so profesionalno izobraženi. Dobiš vse kar si zaželiš na dopustu, od hrane do plesa zvečer. Ko greš po tednu dni naprej, sta z gostiteljem najboljša prijatelja. On celo ve, kako je mojim otrokom ime in kaj počnejo itd ...

To je dopust. Ne pa suha murka v dalmaciji, kjer so mi zapalili makadamski parkirplac od 23h zvečer do 10h zjutraj 50 Ejev, niti elektrike ni bilo. Na recepciji je pa hotela popisati še celo, katero številko copatov nosim :nigladek: !

Brezveze. Hrvati ga biksajo že vsaj 30 let, letos so pa dosegli rekord. Lepo. Kdor je čustveno navezan nanje, prav. Jaz pa ne. Imam svoje meje.

jello

Guru
22. sep 2008
10.259
3.905
113
Jaz sem pa ravno hotel vprašat da kaj te je tokrat zmedlo da si pozabil poudarit tvojih 50 eur za noč in evo tebe.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Da ne bo nesporazuma, opisujem, da je gostinstvo in turizem profesionalna zadeva in ne "kar po domače", kot je to v Dalmaciji. Imam sosedo, ki živi v Nemčiji in je izobražena hotelirka. Poleg tega sem tudi že nekaj sveta videl, poleg Hrvaške, tako da lahko delam primerjave.
Ta moja prijateljica in hotelirka iz Nemčije ne more dopovedati, kakšne kikse glede tega delamo pri nas, na Hrvaškem pa sploh.

Gre za preprosto dejstvo, da mora pri tem poslu biti človek z dušo in srcem zraven. Če greš v Bosno k Nikoletini Bursaču v goste, boš bolj toplo sprejet, kot pa k nekemu na Jadran, ki se posiljeno gre turizem.

netko

Guru
25. jul 2007
6.976
2.264
113
Ce bi mene motila ena stvar tako kot moti tebe in bi imel nekoga tako v zelodcu kot imas ti ocitno hrvate, bi se mu ognil dalec naokrog, ti pa se vedno silis tja in ne reci, da iz Zagreba letijo avioni na destinacije kamor ne letijo iz Ljubljane, Celovca, Benetk...
Komot si ali si pa skrt in namesto, da bi bil moz beseda in se jim ognil ti potem govoris kako si prisiljen jih obiskovati v resnici pa ti je to povsem prikladna varianta samo potem ne govori, da si prisiljen.

Ce se pa se dotaknem opevanih zurk na terasah, ki so bile seveda v tvoji zlatih letih v kampih pa je tako, da kampi ze dolgo niso prostori za zurke ampak prostori za aktivni pocitek. Ko smo ze pri kampu na Pagu kamor zahajam ze mnogo let sem lahko spremljal premik mentalitete tako sebe kot ostalih turistov in vsem je cisto jasno kaksna so pravila in verjemi mnogo lazje je narediti zurko kot mir o katerem se bo govorilo.
Ko danes potegnem crto se strinjam ceprav vcasih zakolnemo, ko nas pridejo mirit smo se pa temu prilagodili in zacnemo prej in tudi prej koncamo tako, da gredo sosedje normalno spat pa se jutro je bolj prijatno potem.

johannes

10. feb 2013
3.215
579
113
Ma - nemoj :zavijazocmi: ! Turisti so ustavili žurke?
Povem ti, da je hrvaška napol prazna zato, ker se jim ne ljubi. Turist si želi žurke na dopustu - to pa stane nekaj energije. Trenutno, kakor slišim, si na Pagu želijo ukinit Zrče. Prav, naj jih ukinejo, toda tega si ne želi turist. Turist si jih namreč želi :fredi: .

Turist NE MORE in ne sme s svojimi željami posiljevati skupnost, kamor pride za nekaj dni. Lahko ima (pobožne) želje, ampak naj ne pričakuje, da mu jih bo lokalna skupnost uresničila.

Lahko pa gre že danes na Tajsko... Aja, to pa ne, ker se samo prevoz 1000 evrov. Pa tudi če je 700, je to za take "kalibre". kot hodijo v Zrće, dragoooooooo....

Ker po tej sprijeni logiki bi "združeni turisti Evrope" lahko izsilili, naj bodo v centru Ljubljsne (kot so na Dunaju) ponoči na vseh vogalih kurbe.

Kar se tiče Zrća, pa je šla zadeva DALEČ ČEZ ROB.
Droga, igle, fukanje na javnem mestu tudi čez dan. Ne bo šlo, turisti - teroristi.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
kar se tiče žurk - takrat so bile tudi žurke doma drugačne. spremenili so se ljudje in njihove navade. Sedaj ima vsak, ki ga nekaj moti pravico da zahteva spoštovanje teh njegovih pravic. in če se najde sosed ki mu žurka ni všeč imaš na vratih policaje.

Sicer pa tu men nebi pasalo vsak večer poslušat terasa bendov do jutra...

Ti veš, kdo so večinski obiskovalci Zrč?

čaki, malo prej sanjaš o žurkah do jutra, zdej so pa že teroristi al kako? Sex in public?! kaj hujšega, a ne? grozno.

A ko ti ga una vleče v podhodu Ajdovščina - a to ni javni plac???

johannes

10. feb 2013
3.215
579
113
kar se tiče žurk - takrat so bile tudi žurke doma drugačne. spremenili so se ljudje in njihove navade. Sedaj ima vsak, ki ga nekaj moti pravico da zahteva spoštovanje teh njegovih pravic. in če se najde sosed ki mu žurka ni všeč imaš na vratih policaje.

Sicer pa tu men nebi pasalo vsak večer poslušat terasa bendov do jutra...

Ti veš, kdo so večinski obiskovalci Zrč?

čaki, malo prej sanjaš o žurkah do jutra, zdej so pa že teroristi al kako? Sex in public?! kaj hujšega, a ne? grozno.

A ko ti ga una vleče v podhodu Ajdovščina - a to ni javni plac???

Kaj naj komentiram? Tvoje neresnice, laži, insinuacije (orala v podhodu Ajdovščine). V tistem salonu NISEM bil nikoli, je bil pa kolega in je povedal, kako je tam.
Si bil mogoče ti, da boš kredibilno pisal?

Glej, s takimi "spletnimi" komentatorji se mi ne da več ukvarjati.

Tako pač je, ker po spletu lahko piše vsakdo, ki laže, insinuira (in za to seveda ne odgovarja) in tudi NIMA pojma o ničemer.
Ampak važno je, da piše, najeda, trola.

Bravo, splet. Vsa čast...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
bravo, johannes, končno si dojel, kako nizko si padel s:cheer: svojim najedanjem, trolanjem.