A greste kaj v dol k južnim sosedom?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
jaz jih prav dobro razumem in tudi zelo dobro ločim hrvate, srbe, bosance, črnogorce... se tudi potrudim, da tudi z vsakim posebej govorim v njegovem jeziku, ki vsak ima nekaj posebnosti, ampak od hrvata pa kot turist pričakujem meni v slovenščini

No fajn, da jih ločiš. Marsikdo pa jih ne loči. Pa ni to poanta. Poanta je, da v neki državi, kjer si kot turist množice ljudi, ki je najbolj ali pa ena izmed najbolj razširjenih, ti ne želijo ponuditi tebi domačem jeziku. Da še nadaljujem, da bi me kdo ogovoril v v restavraciji s slovenskim jezikom, pričakujem na hrvaškem in tega NE pričakujem na Korziki. Pa so me ravno na Korziki ogovorili v slovenščini.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Prej te bodo v slovenščini ogovorili v Istri kot pa v Ljubljani.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
ne vem o čem ti bluziš ampak recimo nemec iz stuttgarta rabi do poreča 9 ur medtem ko do korzike recimo 15 ur... kje je tukaj plus 1 ura...

No pa sem še preveril. Stuttgart - Poreč: 8,5h. Stuttgart - Bastia gre najboljše prek Genove, do kamor je 8h, nato pa še 6ur trajekta. Tko imava oba prav in oba narobe. Zdaj zakaj si se ravno v Stuttgart in Poreč zapičil, veš pa samo ti.

netko

Guru
25. jul 2007
6.976
2.264
113
No pa sem še preveril. Stuttgart - Poreč: 8,5h. Stuttgart - Bastia gre najboljše prek Genove, do kamor je 8h, nato pa še 6ur trajekta. Tko imava oba prav in oba narobe. Zdaj zakaj si se ravno v Stuttgart in Poreč zapičil, veš pa samo ti.
zakaj stuttgart in poreč - zato ker je bila debata o nekom, ki se vozi cca 10 ur do hrvaške Istre. Stuttgart je že zadosti v sredini Nemčije in Poreč kot nekje na sredini Istre.
V času potovanja je slabih 6 ur razlike kakorkoli pogledaš...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.438
6.953
113
jaz jih prav dobro razumem in tudi zelo dobro ločim hrvate, srbe, bosance, črnogorce... se tudi potrudim, da tudi z vsakim posebej govorim v njegovem jeziku, ki vsak ima nekaj posebnosti, ampak od hrvata pa kot turist pričakujem meni v slovenščini

Resno? Torej ko greš v Turčiji, Korziko ali kam, tudi pričakuješ, da te kot slovenskega turista ogovorijo v slovenščini. Ali to samo za Hrvate velja?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.438
6.953
113
Nisem šla cele brati, ampak samo ta del je dovolj, da verjamem da imaš lahko probleme tam ki jih ni

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
ksz.

No jaz sem pred časom pisal, da pičimo v južno Dalmacijo, mobilne hiške. Pa me je cena vseeno toliko grizla, da sva en teden pred odhodom pičila na agencijo in za enako ceno, kot je najem hiške, smo raje pičili za 14 dni iz Lj v Egipt - all inclusive. Mal smo zamaknil dopust, da sem lahko pse predal v varstvo in smo zmagal. Naslednje leto ponovimo, Hrvaško smo torej črtali z familijo iz seznama. Sicer nikoli nisem imel težav z Hrvati, kljub temu pa ravno o neki splošni prijaznosti in ustrežljivosti težko govorimo. Je vse pač bolj težko, počasi, pač balkan, nima kaj.
In ko ste ravno v menije zapeli. Meni se ni težava pogovarjati z njimi v njihovem jeziku, vedno se. Vendar pa vseeno odkrito, glede na število gostov iz Slovenije, bi se tudi meni zdelo ustrezno, da je meni tudi v slovenščini mnogo prej kot v češčini, madžarski ali poljščini, kar največkrat vidimo.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.670
1.289
113
Ne gre se za nikakršne komplekse. Gre se za to, da če ti živiš od 10 Slovencev, 2 Italjanov in 2 Nemcev presečno že 50 let, naučiš se pa guten tag in danke auf wiedersehen si pač glup. Glupost je pa dedna.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Resno? Torej ko greš v Turčiji, Korziko ali kam, tudi pričakuješ, da te kot slovenskega turista ogovorijo v slovenščini. Ali to samo za Hrvate velja?

Mislim, da tega nihče ne pričakuje, koneckoncev tam nisi ravno v večini, morda smo vstatistični napaki prisotni. Zato tudi sam NISEM pričakoval ogovora v slovenščini na Korziki, pa sem ga. Za razliko od hrvaške, kjer ga pričakujem, pa ga nisem in ga nikoli ne bom doživel.

sad

Guru
24. avg 2007
21.166
9.801
113
ksz.

No jaz sem pred časom pisal, da pičimo v južno Dalmacijo, mobilne hiške. Pa me je cena vseeno toliko grizla, da sva en teden pred odhodom pičila na agencijo in za enako ceno, kot je najem hiške, smo raje pičili za 14 dni iz Lj v Egipt - all inclusive. Mal smo zamaknil dopust, da sem lahko pse predal v varstvo in smo zmagal. Naslednje leto ponovimo, Hrvaško smo torej črtali z familijo iz seznama. Sicer nikoli nisem imel težav z Hrvati, kljub temu pa ravno o neki splošni prijaznosti in ustrežljivosti težko govorimo. Je vse pač bolj težko, počasi, pač balkan, nima kaj.
In ko ste ravno v menije zapeli. Meni se ni težava pogovarjati z njimi v njihovem jeziku, vedno se. Vendar pa vseeno odkrito, glede na število gostov iz Slovenije, bi se tudi meni zdelo ustrezno, da je meni tudi v slovenščini mnogo prej kot v češčini, madžarski ali poljščini, kar največkrat vidimo.
Mobilne hiške v Istri so v top sezoni po 210 EUR na dan. Kapo dol, da to prodajo :). Ta manjše, ta večje so po 260 EUR na dan.

netko

Guru
25. jul 2007
6.976
2.264
113
ksz.

o tem govorim

jello

Guru
22. sep 2008
10.259
3.905
113
Ne, ampak trajekta ti ni ravno treba vozit, ali pač? Gor se na foteljčke učičaš, počakaš ali pa odspiš 6 ur in si na cilju. Ura sicer teče, ne trdim da ne.

Tudi aviona ni treba ravno vozit, samo usedeš se in čakaš. Samo ne vem zakaj potem ponavadi porabim 8+ ur že samo da pridem iz Evrope ven, če mam pa do Brnika 15 minut.

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
530
180
43
Pa preden postanemo preobčutljivi na hrvaški odnos do Slovencev poglejmo tudi v obratni smeri. Hrvati so baje na tretjem mestu med turisti v Sloveniji. Je hrvaški jedilni list v Ljubljani, Piranu, Bledu in ostalih turističnih lokacijah stalnica? Ne provociram samo zanima me če so..

• Všeč mi je
Reactions: navlixx

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
ksz.

No jaz sem pred časom pisal, da pičimo v južno Dalmacijo, mobilne hiške. Pa me je cena vseeno toliko grizla, da sva en teden pred odhodom pičila na agencijo in za enako ceno, kot je najem hiške, smo raje pičili za 14 dni iz Lj v Egipt - all inclusive. Mal smo zamaknil dopust, da sem lahko pse predal v varstvo in smo zmagal. Naslednje leto ponovimo, Hrvaško smo torej črtali z familijo iz seznama.
Mi smo letos, tudi raje šli v Egipt za 14 dni, kot pa spet kampirat na Hrvaško. Moram priznat, da sam hotel je bil eden slabših, a ko vidiš njihovo morje vse to odtehta. Vsekakor drugo leto, gremo spet v Egipt, samo potapljaški izpit moram prej narediti :)