3D tiskalnki

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Zadeve grejo naprej...

3d-frezanje.png

Pri tiskalnikih so bile res točnosti in materiali polom za kako resno zadevo. Tole pa kr zgleda, tudi ko dela kr fajn odnaša aluminij kar sem vidu na videju.

Resne zadeve so pa res 20k€+ in verjetno 2 tone železja :D

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.788
187
63
Za zacetek je Ender za 250 eur polna kapa.
Kupis pa PLA filament, ki je najenostavnejsi za tiskanje.
To rabis kako leto ali dve pa potem vidis ali ti printanje sploh pase ali ne.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Eno leto, odkar so bili predstavljeni.... zgleda, da končno lahko kupiš.

To je večje kot moj hladilnik lol

Pomoje še zmeraj slabše kot dva bambuja za isto ceno, samo je pa novotarija.

ozaz

Pripravnik
5. mar 2010
158
20
18
Si vmes kaj kompenziral z nastavitvami, da si lahko tako dolgo tiskal? Kvaliteta tiska je verjetno kar trpela?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.370
-8.961
113
Ma razen več nitk ni bilo kakšnih razlik.
Sicer pa se je printalo masivne zadeve, ter lesni filament itak nima gladke površine, tako da se je verjetno kakšna napaka skrila.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

ozaz

Pripravnik
5. mar 2010
158
20
18
Ja, lesni res dobro skriva napake.

brane_new Medeninasta šoba od e3d ipd je slabih 10e, kaljene šobe, ki so namenjene za abrazivne materiale pa so 30-50e. Meni na enem tiskalniku kaljena od slice engineering drži že nekaj let.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.367
562
113
Tu pa tam me prime, da bi si kaj naredil. Kako stojalo, kak nosilček...
Ni mi pomembna hitrost, niti extra natančnost.
Mi je pa zeeelooo pomembno, da dela "takoj" iz škatle. Da ne potrebujem vsakič znova googlat zakaj se ne prižge, danes dela špagete...

Bambu Lab A1 Mini ?? To je tudi res max, kolikor sem pripravljen plačat. Ali kaj rabljenega?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.951
689
113
Tu pa tam me prime, da bi si kaj naredil. Kako stojalo, kak nosilček...
Ni mi pomembna hitrost, niti extra natančnost.
Mi je pa zeeelooo pomembno, da dela "takoj" iz škatle. Da ne potrebujem vsakič znova googlat zakaj se ne prižge, danes dela špagete...

Bambu Lab A1 Mini ?? To je tudi res max, kolikor sem pripravljen plačat. Ali kaj rabljenega?

A1 mini je verjetno res najboljše kar lahko trenutno dobiš za ta denar. Bi ga pa jaz vzel direkt od bambulab za 204e:

ozaz

Pripravnik
5. mar 2010
158
20
18
V tem rangu boljšega ne boš našel, razen če dobiš rabljenega. Za začetek ne potrebuješ nič drugega, kot filament, bolje kakšno rolo več, kot dodatne plošče. Šobe, če ne tiskaš miniatur ne potrebuješ, boš redko uporabil, prej ti bo prav prišla kakšna 0,4 šoba za rezervo.

Mat barva vizualno bolj skrije plasti, začel boš tako verjetno s PLA ali PETG.

Sam bi ga sicer raje vzel pri nas, saj imajo nekateri kar težave s podporo, če gre kaj narobe.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.367
562
113
V tem rangu boljšega ne boš našel, razen če dobiš rabljenega. Za začetek ne potrebuješ nič drugega, kot filament, bolje kakšno rolo več, kot dodatne plošče. Šobe, če ne tiskaš miniatur ne potrebuješ, boš redko uporabil, prej ti bo prav prišla kakšna 0,4 šoba za rezervo.

Mat barva vizualno bolj skrije plasti, začel boš tako verjetno s PLA ali PETG.

Sam bi ga sicer raje vzel pri nas, saj imajo nekateri kar težave s podporo, če gre kaj narobe.
Hvala!!

ozaz

Pripravnik
5. mar 2010
158
20
18
kaj pa priporočaš?
Pla je trdnejši, je pa bolj krhek in hitro poči. Petg je bolj žilav in odporen na udarce, zdrži tudi višje temperature. Za tehnične dele je bolj primeren petg, vendar moraš še vedno upoštevati omejitve 3d tiska. Ostalih filamentov se v samem štartu verjetno ne boš lotil, imaš tudi nekaj omejitev zaradi odprte zasnove tega tiskalnika.

Znotraj PLA je pa tako, da imajo mat zaradi dodtakov večinoma res slabšo vez med plastmi, dodatno k temu prispeva še nižja temperatura tiska, da ohranjaš mat izgled.

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn