100% podrazitev plina

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ampak lahko. To da vlečeš otroka v gozd podirat je pa druga stvar.
Kaj je bilo nevem.

Ob cenah ogrevanja bo.neareč vse več ker se bo vsak spravil v gozd podirat ,čeprav nima pojma .

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ampak lahko. To da vlečeš otroka v gozd podirat je pa druga stvar.
Kaj je bilo nevem.

Ob cenah ogrevanja bo.neareč vse več ker se bo vsak spravil v gozd podirat ,čeprav nima pojma .
Seveda lahko. Ce smo ze pri tem, ti lahko tudi komet pade na glavo. Ali pa asteroid. Ali pa ISS, ce rusi skenslajo svoj modul. Lahko...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Govorimo o zascitni delovni opremi. Da sam ne verjames vanjo je eno, da je pa lastnemu otroku ne kupis (ce mu ze motorko dajes v roke) je pa next level idiotizma.
Nista me razumela kaj sem hotel napisat. Potem otroka tudi ne poslat na veselico, diskoteko, ali mu kupiti slušalke ki od sebe spravijo vec kot 90? dB!
Vrtna kosilnica je približno tako hrupna kot motorka. Uporablja se pa pogosteje kot motorka, vsaj ce motorko.uporabljas samo za.lastne potrebe.
Jih veliko vidite s slsusalkami?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Nista me razumela kaj sem hotel napisat. Potem otroka tudi ne poslat na veselico, diskoteko, ali mu kupiti slušalke ki od sebe spravijo vec kot 90? dB!
Vrtna kosilnica je približno tako hrupna kot motorka. Uporablja se pa pogosteje kot motorka, vsaj ce motorko.uporabljas samo za.lastne potrebe.
Na veselicah ni tako glasno. Za slusalke ga naucis, da jih uporablja po pameti. Za motorko in kosilnico se zascitis. Kdo zdaj ne razume?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Ja, na veselicah se normalno.lahko.pogovarjas. v duskoteki enako.
Aja dve leti ni bilo ze nobene veselice in zura v diskacih.

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Pa najdrazje slusalke in zvočnike za prosti cas. Ne bom rekel da je bedatija noziti glusnike, samo me zanima koliko skode naredi mottorka na sluhu ko jo v celem letu poslusas toliko ur kot glasno glasbo na veselici, diskoteki, slusalkah v enem dnevu.
...
Pejmo po decibelih: motorka je precej glasnejša (ne da se mi guglati, ampak verjetno nekje 110-120 dB) od slušalk, te pa glasnejše od še tako glasne veselice. (Če za trenutek pustimo ob strani stadionsko ozvočenje na koncertu - pa ti tudi tam zastonj stisnejo v roko čepke za ušesa in ne spustijo človeka zraven zvočnika).

Kar je pomembno je ozavestiti, da so tako slušalke kot motorna žaga za sluh IZJEMNO škodljive. Pravzaprav je izjemno nespametno sploh otroku kupiti kakršne koli slušalke. Če navije še tako glasen ferš na 11 je to mnogo manjši problem od obojega. (Ferša se bo tudi okolica naveličala in bo moral zmanjšati jakost, hehe...)

Ljudje, dajmo biti razumni, in ga nehajmo srati. Tudi sam imam v žlahti človeka, ki je barval avte v tovarni (!) brez maske pred 40imi leti (pokojni od raka), človeka, ki je švasal brez varilskih očal (začasno izgubil vid, pa so ga poštimali), sošolca, ki je fasal kos stekla iz lestenca v oko pri prestavljanju lestve (po n kirurških posegih mu je ostal dvojni vid na enem očesu, nikoli ne bo več vozil avta) in fotra, ki točno pred 50imi leti prvič sedel na BCSko in ima že desetletja dolgo težave s sluhom. In motorna žaga ni dosti boljša, po desetletju dela imajo vsi gozdarji že težave sluhom (pa že več desetletij v tem fohu ZELO pazijo na uporabo zaščitne opreme!).

Na YT se da najti britanca, ki je posnel prispevek o zgodovini Yuga in začudeno pripovedoval o čudnih ljudeh z Balkana, "ki varijo avto karoserije brez varilskih očal, ker da je to izkaz tega, da je nekdo pravi dedec"...

Dajmo biti bolj pametni kot nekoč, zaščitna delovna oprema je (v primerjavi z mnogimi drugimi hobiji) zelo poceni in modro jo je zelo dobro izkoristiti. Pa tudi z glušniki je žaganje še vedno preglasno, in trajanje izpostavljenosti tako močnemu hrupu je modro zelo omejiti.

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Dajmo se raje zgledovati po pametnih zgledih. Nenošenje glušnikov z motorno kosilnico (pravzaprav: tudi z električno) je nespametno.

Ljudje božji, slušni aparati so v primerjavi z eno injekcijo pripravljenosti se nekaj naučiti nekaj novega in sprejeti neko novo - pametno - ravnanje izjemno dragi.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Potem sem jaz od bcs ze mal gluh. Kot mulo sem jo po vec ur v kosu preganjal.
Pa saj vidiš, da si ti ne da dopovedati, da daj zdaj glušnike na glavo :D Ne slišimo se! :aplauz:(Joke. :zmaga:)

BCS je bil njega dni pravi čudež božji... Ko je mularija tega vraga privlekla k bajti je star foter (letnik 1914) mislil, da se mu je marija prikazala, ker mu ni bilo treba več na roke kositi na travniku po cele tedne skupaj od jutra do večera...

Po mojem takšne revolucionarne spremembe pri našem delu mi v današnjem času sploh ne bomo nikoli doživeli... Ampak ja, na zaščito sluha pa ni nihče mislil, čeprav jo reč zelo potrebuje...

• Haha
Reactions: ales85

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Kljub vsej zasciti sluha otrok, otroci danes precej slabse "slisijo*, kot smo "slisali" mi, da nasih prednikov ne omenjam ;)
"Slisali"=ubogajo ;)

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.567
1.152
113
Kar se pelet tiče, jih bo junija na voljo še pa še, po nižjih cenah. Bo pa cela tona verjetno res dražja od lani, saj se je celuloza tudi podražila. Trenutna cena pri mojem dobavitelju je manj kot 310€ za 1.050kg. Lani v tem času je bila 255€, potem pa še spustijo za 20€ ali še kakšen žakelj navržejo po vrhu.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
sicer smo/ste zavili s teme.. alter klasika

- za kosilnico (tiste četrt/pol ure košenja na odprtem) mi slušalke ne pridejo na misel
- notranji prostori (zajeralna žaga, rezkar, štemarca) - vedno
- motorka v gozdu (če bi se to šel) - ja tud.. ker je pač nekaj kar delaš cel dan

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Ne znam oceniti, če ni tole:
" - za kosilnico (tiste četrt/pol ure košenja na odprtem) mi slušalke ne pridejo na misel"
pravzaprav še slabše, ker glušnike že imaš pri roki, le na glavo se ti jih ne da dati.

Sprijazniti se bo treba, da se obremenitev slušnih organov sešteva kumulativno in da reč ne gre vsako leto v trafiko kupiti novega koledarja. Ali, povedano drugače: ko boš spremenil mnenje bo lahko že pozno in... precej dražje.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej in ales85

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
Tolk o šparanju, če se greješ na lastna drva.

kolikor sem slišal, ni bilo povezano, da je bil otrok mimoidoči.