100% podrazitev plina

Schime

Guru
22. nov 2008
1.997
779
113
Dejansko je tako, da se največ delovnih nesreč zgodi v gozdu tako, da če ne veš kaj delaš ali pa nisi siguren potem je bolje, da res tega ne delaš.
Glede obdelave naprej (cepljenje, žaganje) pa je že bolj enostavno. Vseeno pa ni to za vsakega. Nekateri še za ključ ne znajo prijet potem je res boljše, da pripeljejo na paleti zložene na dom. So se pa pri nas to zimo s prevozom prodajalo po 65€. Suha bukev.
Za doma tako ni panike. Za nasledni 2 leti so zložene že ob bajti ob takih zimah kot so sedaj. V hosti jih je pa še za ene 2 leti.
Bolj problem bo pa tudi pri nas v službi, ko imamo peči na plin.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Dejansko je tako, da se največ delovnih nesreč zgodi v gozdu tako, da če ne veš kaj delaš ali pa nisi siguren potem je bolje, da res tega ne delaš.
Seveda. Vecina nesrec se sigurno pripeti neizkusenim... Kakorkoli obrnes, je gozdarstvo nevarna dejavnost.

Ce imas strah pred takim orodjem pa res ni pametno ga uporabljat.
Strah, spostovanje, poznato dovolj ljudi, katerim so se pripetile nezgode...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.096
5.647
113
Saj sem na to ciljal. Nesrece pri gozdarskih opravilih. Ko enkrat kaksen ud manjka (ali glava), je to hitro drazje, kot pa drazje kurivo.

Mimogrede, nikomur ne solim pameti, vsakemu svoje. Sem tudi pomagal pri spravilu lesa, ampak taksnemu orodju se pa izogibam. Iz nerodnosti ali pa drugih razlogov :D
Mnja.....ravno včeraj s kolegom pospravila eno traktorsko prikolici lesa.....vse iz ostankov dreves iz parcele kjer so preganjali lubadarja...

Kolega ima nekaj svoje gmajne.....z sosednjimi mejasi se pa zmeni za pispravljanje.

Noben od nas ni profi gozdar....vedno gremo v gozd za zabavo....ni norme ni presinga....pač pure joy...in se posledično tud nesreče še niso zgodile (tok tok tok)

Sem si pa z leti tudi kupil vso opremo (protiurezne hlače jakna.....čelada je še v planu)....

Če je kaki drevo sumljivo (snegolim itd) ga spustimo.....ali pa počakamo na lokalca ko/če je kje v blizini pa nam ga z vitlom reši....

Pač v gmajno greš z trezno glavo in za uživancijo pa bo vse ok!

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Kamele0N
Objave alesa mi disijo na metriča.
Strah ga je "poleno v roke prijet", hkrati pa se mogoce ukvarja z bistveno.bolj rizicnim sportom in podobno
Polena me pa res ni strah v roke prijet :) Pac sem videl prevec odrezanih prstov in podobnih poskodb, povezanih s spravilom lesa.

Sport? Kolesarim. Moje mnenje je, da je manj rizicno kot cirkular/cepilec/motorna zaga.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Jah no, moja izkusnja je obratna. Pa se prakticno celo zivljenje grejem z drvmi.
Kolesarjenje sem pa za 15 let obesil.na klin....

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Jah no, moja izkusnja je obratna. Pa se prakticno celo zivljenje grejem z drvmi.
Kolesarjenje sem pa za 15 let obesil.na klin....
Saj nisem rekel, da se zgodi vsakemu. Bi bil vesel, ce se ne bi nikomur. Ampak dejstvo je, da je rizicna aktivnost. Tudi drzi, da je danes na voljo vec pripomockov za preprecitev/zmanjsanje poskodb, kot nekoc.

Zdaj je pa najbrz dovolj o tem :)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.054
113
Obišči stran
Kamele0N
Objave alesa mi disijo na metriča.
Strah ga je "poleno v roke prijet", hkrati pa se mogoce ukvarja z bistveno.bolj rizicnim sportom in podobno

No ja, jaz ga zastopim. Tudi sam ne maram tega opravila, niti ga zadnjih 15 let nisem več "počel". Kot mulc pa sem vedno moral pomagat in tudi sam sem že prevečkrat videl poškodbe pri tem... Konec koncev tudi iz sosednje vasi, ko je človeka dobesedno pred bajto ubilo padlo drevo, pa je bil "profič".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Vse to je res.
Jaz sem sam sebi kot mulc motorko v koleno pritisnil. Ko sem v klece podiral neko susico.
Imam pa ocitno nek fetis na ogenj in ce ne bi zaradi njega bilo svinjarije po hisi (slab les, pepel) bi najbrz imel stedilnik na drva v kuhinji namesto peci v kleti.
Zaenkrat sin rad prime obcasno motorko v roke... Pa ceprav bi mi ga socialna vzela ce bi to videla..

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.054
113
Obišči stran
Vse to je res.
Jaz sem sam sebi kot mulc motorko v koleno pritisnil. Ko sem v klece podiral neko susico.
Imam pa ocitno nek fetis na ogenj in ce ne bi zaradi njega bilo svinjarije po hisi (slab les, pepel) bi najbrz imel stedilnik na drva v kuhinji namesto peci v kleti.
Zaenkrat sin rad prime obcasno motorko v roke... Pa ceprav bi mi ga socialna vzela ce bi to videla..

Ma saj veš da je razlika... Če pač nimaš nikogar na vasi, kjer bi to lahko počel v mladosti, potem boš težko to začel delat v zrelih letih (so izjeme). Tudi sam imam na dolenskem peč na drva, pa kurimo na to, vendar zadnja leta kupim "narezana" drva, da se ne rabim jebat. Svoje hoste pa žal nimam, fehtat pa tut ne mislim okoli žlahte za to :D

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
No ja, jaz ga zastopim. Tudi sam ne maram tega opravila, niti ga zadnjih 15 let nisem več "počel". Kot mulc pa sem vedno moral pomagat in tudi sam sem že prevečkrat videl poškodbe pri tem... Konec koncev tudi iz sosednje vasi, ko je človeka dobesedno pred bajto ubilo padlo drevo, pa je bil "profič".
Poškodbe so vedno možne, hujše stvari pa preprečis s pravilnim rokovanjem in opremo. Podiranje je bolje prepustiti profesionalnim gozdarjem. Je pa spravilo drv precej težaško delo, odlična rekreacija.