Zonta, Dars in odpad

luka51

Guru
16. avg 2007
14.691
6.006
113
Tu imaš lahko dejansko lastnino iz ene in druge strani. Vgrajeni deli so do plačila računa last servisa. To pomeni vozila tudi ne smeš kar tako odpeljati z deli, ki še niso tvoji.
To je kraja. Pokličeš policijo in prijaviš ukradeno vozilo kdo ga je in kje je. Ce ne placaš je potem stvar sodišča. Avta v nobenem primeru (al pa bilokaj drugega) legalno ne smejo zadržat.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

luka51

Guru
16. avg 2007
14.691
6.006
113
Odstranitev s pajkom urejajo predpisi. Zadržanje iz strani servisa pa ne. Torej ni glih primerjava na mestu

B81

22. jul 2007
38.216
11.345
113
Razen ce podpises da je do placila storitve vozilo zadrzano pri serviserju ali kaj podobnega?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.611
5.192
113
Če pozabimo na to za kak nateg gre: ali bi vi Romunu ali drugemu tujcu prodali bicikel, polovico plača sedaj, polovico pa nakaže, ko pride domov?
Tudi v poslovnem svetu se roba zna zadržati, dokler plačilo ni zanesljivo v celoti nakazano. Mislite, da v Nemčiji spustijo slovenski avtobus, ki je rabil nujni servis iz delavnice, preden je denar v celoti tam? Močno dvomim.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.691
6.006
113
Mislite, da v Nemčiji spustijo slovenski avtobus, ki je rabil nujni servis iz delavnice, preden je denar v celoti tam? Močno dvomim.
Smo v nemčiji?

Ajde idi kuhno montirat pa ti stranka reče nebom plačal. In rečeš ok dokler ni denarja bom odmontiral steklokeramično in greš. Stranka pokliče policijo, da si vkrado ploščo in te pohapsajo na poti domov.
Primer iz realnega življenja. Ded še zaj nima plačane kuhne. Je pa mel ogrome probleme, ker je "vkradel" neplačano steklokeramično.

• Všeč mi je
Reactions: 8888

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.611
5.192
113
Smo v nemčiji?

Ajde idi kuhno montirat pa ti stranka reče nebom plačal. In rečeš ok dokler ni denarja bom odmontiral steklokeramično in greš. Stranka pokliče policijo, da si vkrado ploščo in te pohapsajo na poti domov.
Primer iz realnega življenja. Ded še zaj nima plačane kuhne. Je pa mel ogrome probleme, ker je "vkradel" neplačano steklokeramično.

Povej raje realni primer iz Slovenije, kjer sta policija in sodišče rešila v "realnem času" neplačniku vozilo, ki ga servis ni hotel izročiti iz svojih prostorov.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.705
2.735
113
še v SLO - ampak komaj
Smo v nemčiji?

Luka - ni enako. Ploščo je odtujil (kraja) - da je ploščo pustil “doma” (ne dostavil, ker čaka plačilo) pa se približuje primeru predaje na popravilo (storitev) in “strinjanjem“, da se storitev poravna in šele potem dobi nazaj “svoje”.
Saj je podobno, če daš telefon, TV, vibrator na popravilo - ko je fertik te pokličejo in ko vse plačaš dobiš svojo stvar nazaj.

Pa da ne bo nesporazuma - ne zagovarjam načina, a razumem zakaj prijava kraje ne deluje.

edit: ko sem prestavil servisiranje službenega vozila k “domačemu” (iz mojega kraja) servisu, so mi prvič dali avto nazaj šele potem, ko sem vsa svoja “poznanstva” izkoristil (osebno zaupanje). V prvem trenutku je rekel, tu je račun, firma plača, ti avto … No, sedaj gre brez, ker so pac ugotovil, da ne zamujamo s plačili.