Živeti s prijatlom

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Malo si ogledujem hiše, da bi šel na svoje, pa jih je zelo veliko takih, da so po 2-3 nadstropne in zato tudi predrage..
Ker mi je dovolj samo eno nadstropje, sem razmišljal, da bi v drugo nadstropje povabil prjatla.
Vsak ima svojo "familijo", nadstropja bi bila fizično čisto ločena, tudi vhod... Deliš si stroške, dvorišče...

Kakšna mnenja, izkušnje?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.646
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Da ne bosta potem več dolgo prijatelja.
rolleyes-1.gif

Resno - vse prevečkrat videl. Najsi bo "skupno" življenje ali delo. Preveč bližine nekako škodi odnosom. Ni pa to pravilo - boš moral sam odločiti in"riskirati".

Jaz osebno bi rajši razmišljal o oddajanju - če ti podnajemnik "ne ustreza" prekineš pogodbo in novega not. Je precej lažje kot prijatelja zamenjati.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Se strinjam, ker me tudi to bega in sem zato napisal post. Vrjetno bi bilo potem dobro še parcelo fizično ločit, da bi živel kot v kakem dvojčku in bi bila nama skupna samo streha.

Tujega človeka pa si nekak ne želim na svoji zemlji...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.646
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Saj ne bosta dolga "tujca" - z malo sreče pri izboru podnajmnika bosta v letu, dveh prava prijatelja. Ups - samo potem si spet na začetku problema.
17758-icon_confused.gif

Šalo na stran. Sam trenutno živim v hiši, žal je pa tako narejena, da bi bil del oddajanja kar konkreten poseg v najino zasebnost. Mati ima "kuæu trokatnicu" s 100 kvadrati tlorisa in je sama not (sine na svoje, hčerka v tujino) in tudi (še) ne oddaja. Jamra pa nad stroški. Sestra (prej omenjena hcerka) pa v tujini sedaj na svojem - vendar hiša narejena tako, da se bo slej kot prej oddajalo dvoinpolsobno stanovanje. Pravi, da je to en štikl penzjona. Pa nista edina, pravzaprav jih čez severno mejo večina tako razmišlja.
Pri nas si pa kulak, če imaš kak kvadrat preveč.
bonk.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Malo si ogledujem hiše, da bi šel na svoje, pa jih je zelo veliko takih, da so po 2-3 nadstropne in zato tudi predrage..
Ker mi je dovolj samo eno nadstropje, sem razmišljal, da bi v drugo nadstropje povabil prjatla.
Vsak ima svojo "familijo", nadstropja bi bila fizično čisto ločena, tudi vhod... Deliš si stroške, dvorišče...

Kakšna mnenja, izkušnje?

Eno je prijatelj, drugo pa je, ko živiš z njim v isti hiši.

Nemoj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Pa da bi ta prijatelj kupil svoje nadstropje, ali da bi ti kupil celo hišo in oddajal prijatelju?
Osebno raje drugi primer kot prvega.
V prvem primeru je skoraj obvezno treba ločiti tudi inštalacije. Prej kot zunanji vhod.
Tudi nekako narediti ”sporazum o upravljanju” da bosta vedela koliko bo kdo plačal ko bo treba hišo vzdrževati. Tukaj se za boljšo opcijo izkaže blok, kjer lažje prepričaš večino lastnikov v investicijo, seveda če je res potrebna.

Veliko boljša opcija je dvojček, trojček. Tam imaš že v štartu vse ločeno, tudi skakat ti ne more nihče po glavi.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Če sem prav razumel vprašanje, 'Fusion' kupuje že obstoječo hišo, vendar je majhnih na trgu malo...
Sicer pa je vse, kar so zapisali zgoraj vredno temeljitega premisleka.
In problemi s prijateljem sploh niso takšna težava, problem so žene!
wink-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
hja... jest tud mislim, da je bolje imeti najemnika neznanca... Sicer je to čisto odvisno od obeh družin. Lahko so potem problemi, ker se hoče ena ful "družit", druga bi pa rada svoj mir... pa tukaj so še vsi rojstni dnevi, novi leti, take in drugačne zabave, na katere skor "moraš" it, čeprav bi takrat raje bil nekje drugje... ampak kot sem rekel, odvisno kakšni so karakterji...

Če je pa ena neznana družina, imaš pa pač tisti osnovni odnos, kjer je vedno dovolj prostora, da zavrneš kakšna zoprna povabila, lažje urejaš kakšne zoprne račune, investicije, itn...

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
tle se čist strinjam s tabo. Glede raznih vabil sem in tja, pa rojstnih dnevov.... takoj na začetku pokazat, kako stoji stvar in je to to.

V glavnem... tudi jaz bi raje zgornje nadstropje oddajala v najem.

Shaban

Fizikalc
14. apr 2010
1.001
1
36
Pogledam naslov, ups še en "fagala"
evil.gif

Se kr strinjam z ostalimi, če sta prijatelja ostanita na distanci, ker slej ko prej bo pršl neki vmes in ko pride se tole vajino
prijateljstvo lahko previje v (?&$#&)

Veš kako pravijo: Tanka je linija između ljubavi i mržnje
wink-1.gif
(žal drži)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Nekdo je omenil ko si nekdo želi družbe nekdo pa mir. Tukaj se strinjam, da bi se znalo začet kresat. Zato se tudi držim pregovora, da mi tašča ne more pridet v copatih;)

Kar se rojstnih dni, novega leta... tiče smo že sedaj vedno skupaj...

Za obnove in popravilo bi bilo vrjetno dobro imeti en skupni račun na katerga se mesečno nakazuje denar. Kaj z neporabljenim denarjem, če se en odseli?

Potem se mi še pojavijo vprašanja;
kdo kosi, kdo rože rihta, pometa, ureja okolico...
Če imaš kako delavnico/garažo, čigava je oz kako je z orodjem...

En miljon vprašanj:)

Shaban

Fizikalc
14. apr 2010
1.001
1
36
Lej, tud sam sem že gledu bajto skp z kolegom in njegovo...

Veš kje se je zataknilo ob ogledu? Že pri kurjavi!
Onadva sta hotela eno peč midva pa ne... lej, če si želiš imeti to družino še naprej za prijatelje opusti idejo in pika!

To enostavno NE GRE. Pride do momentov ko se z svojo skregaš, ampak ona ti zvečer da fu*** in je vse lepo in prav, a boš prjatla al pa njegovo tud nategnu če pride do nesoglasja
sprasujem se.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Sej ne rinem z glavo skozi zid;)
Ideja se mi je v štartu zdela zanimiva (vidim, da nisem edini), pa mal na glas razmišljam;)

Vsak info pride prav in hvala za vse!

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.171
1.157
113
Saj veš: v španoviji še pes crkne.

Edina varianta je kakšen dvojček, kjer je vse pomembno ločeno: števci, ogrevanje, parcela, parkiranje, streha,...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.646
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Sorry moram.

Se mi zdi, da si še nakako bil za opcijo dokler Shaban ni omenil pomiritvenga sexa s ženo in prijateljevo ženo (TO bi še nekAko šlo) - samo, da bi pa moral s prijatljem. Fuj in fej!
evil.gif

Pa še komentar na @kobilarjev komentar - A vidite kaj delajo izkušnje!
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Se pravi si bil titudi najemnik MNZ
wink-1.gif

Bi rekel da je bilo zanimivo, samo kakšnih vlomov pa najbrž niste imeli. No saj jih niste mogli imeti, če so bila vsa vrata odprta kadarkoli dobesedno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Za obnove in popravilo bi bilo vrjetno dobro imeti en skupni račun na katerga se mesečno nakazuje denar. Kaj z neporabljenim denarjem, če se en odseli

En miljon vprašanj:)

Torej:
Ali kupuješ samo ti (prijatelj najemnik) ali ali skupaj s prijateljem (prijatelj solastnik).
Najemnik ne prispeva k obnovi hiše, razen če želi sam neko izboljšavo. Tukaj pa rabi tvoje soglasje.
Solastnik se lahko strinja z obnovo ali pa ne. In tu vidim največ težav v primeru da ni dvojčka.
Zato vama denar na nekem skupnem računu ne bo veliko pomgal, če ne bosta soglasna z obnovo.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Zanimivo je to, da folk živi v blokih z 10-30 sostanovalci, od katerih je eden na 10 statistično "fuknjen" oz. samo in direkt za v psihiatrično kliniko, pa nihče ne reče da ne bo kupil stanovanja v bloku.
Seriousely: kakšna je verjetnost da je prijetelj ki si ga izbereš fuknjen? Že statistično imaš precej majhne možnosti oz. večje, da se da vse lepo zmenit. Če je vse ločeno itak bolj ali manj ni nobenega problema, če ni kakega hrupa, butanja ipd. bi moralo biti precej bolj znosno kot v kateremkoli stanovanju v bloku v katerem si sosedov ne izbiraš. Čisti računi, dobri prijatelji - pa ne bit tako paranoičen. Razen če si sam f...knjen, potem bo tud prjatu - enaki ptiči skup letijo.
Za tiste ki mislite da se da najemnika enostavno in na hitro izselit, vam povem da ni nujno... vam lahko naredi precej sivih las.