Zelena energija in naš kretenizem

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.903
114
63
štajerska
izkoriščajo obnovljiv vir energije
evil.gif

načeloma, bi lahko celo kakšno slovensko podjetje kašno veternico naredilo od a do ž. glede na to, da praktično nimamo proizvodne dejavnosti, bi glede na to, da je to pač trend v svetu , verjetno bilo "ekonomsko upravičeno"
smile-1.gif

gre se predvsem zato, da uporabljaš nekaj kar je - sonce, veter. voda - in s tem ne uničuješ pretirano okolja
za ekonomijo mene boli qrac, jer je to vse stvar dogovora. danes stane neka zadeva 5k€ jutri pa bo 50€. proizvodna cena pa je enaka...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.207
4.181
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
si pač proti veternim elektrarnam
eni so proti NE
jaz recimo proti TE
eni so proti HE

In kdo je proti udobju, vsakodnevnim dejavnostim ki jih dobimo iz te energije in elektriki na splošno? Em.... nihče!

Skratka vsaka stvar je dobra in slaba, pretehtat je potrebno kaj nek energetski objekr prinese in kaj odnese. Recimo ravno HE, ki so od vseh najbolj zelene imajo daleč največji vpliv na okolje, so tudi daleč najbolj nevarne itd. ... ampak če imaš prazno dolino v njej reko in nihče od tega tam ne živi potem se pač lahko postavi jez in HE.

TE in NE je problem ker jih nihče noče v domače okolju, delno je sicer res da onesnažujejo okolje ampak po drugi strani je precej slabše imeti zraven hiše soseda, ki dnevno kuri na drva!

Eko viri so pa katastrofa, ker folk misli kako je eko dobra stvar. Pač vidiš en panel na strehi ki nekaj "dela" in to je ja najbolj eko, noben pa ne ve da tisti panel (poleg tega da dela samo par ur dnevno) lahko zagotavlja par 10 W energije, porabo gospodinjstva pa se meri v kW. Cena je pa itak nesmislena oz. povsem nerentablina celo iz pogleda dologročnosti (recimo HE, NE, TE so drage, ampak se ROI točka zgodi v 20-30 letih, življenska doba pa je 50 let in več) ...

Torej problem energetike ne bodo rešili "eko" viri, še huje bo ker se trenutno drugi največji porabnik energije na svetu (avtomobili) seli iz poceni fosilnih goriv na elektriko! Skratka energetska kriza prihaja tudi v evropo in k nam.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.903
114
63
štajerska
verjetno je uporaba sonca , vetra in delno vode za okolje bolje kot pa termoelektrarna
sicer pa bi prvenstveno morali poskrbeti, da se energija porablja bolj učinkovito

beee beee beeee
smile-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.769
113
Torej si pripravljan plačevati dražjo elektriko zaradi teh mešalcev lufta?
confused-1.gif

P.S. Zelo me zanima, kdaj so eko fašisti vodo izločili iz obnovljivih virov?
confused-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.903
114
63
štajerska
delno se sicer strinjam s tabo, ampak živeti zraven soseda, ki kuri na drva je vseeno bolje kot pa imeti nekje TE .
težava pravzaprav ni v panelih ipd "eko" jajcih, ki so "ekonomsko" neučnkoviti ampak v ceni fosilnih goriv.
cena nafte je v enem ali dveh letih poskočila za 100 %. če se še spomniš
ko bodo ameri naredili še kako peezdarijo v kakšni naftni državi bo nafta še malo poskočila, kar v nekaj letih zagotovo bo si bo vsak tudi na avto namontiral fotovoltaiko.
TE se futrajo s premogom in cena tega je subvencionirana , ko to zaradi pomanjkanja denarja ne bo bo cena poskočila posledično tudi cena elektrike.
in potem bodo vsi ti eko jajcarji z veseljem dovolili postavljalati vetrerne, sončne in hidro elektrarne , ker se niti približno noben noče odpovedati udobju.
sonca in vetra pa je zadosti, da se pokriejo energetske potrebe. kak to narediti pa je seveda stvar dogovora - politika - ekonomija
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.207
4.181
113
Citat:
verjetno je uporaba sonca , vetra in delno vode za okolje bolje kot pa termoelektrarna

Zakaj že?

Aja ker nekaj oddaja dim potem je avtomatično slabo. To pa da bi sončne panele moral postavit po večini naših južnih delov alp pa po vseh ravninah namesto polj, da bi zamenjal en blok TE (ki zasede BTW par 100m2) je pa logično bolj eko in nima nobenega vpliva na okolje.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.769
113
Citat:

sonca in vetra pa je zadosti, da se pokriejo energetske potrebe. kak to narediti pa je seveda stvar dogovora - politika - ekonomija
smile-1.gif
Povej ti soncu in vetru, daj naj stalno sijeta/pihata.
evil.gif

zakon

Guru
16. maj 2008
8.842
860
113
toti Maribor
Pozabljate na dejstvo, da bodo nemci zaprli jederske elektrarne, za katere iščejo alternativne vire. Že dejstvo, da se trudijo iskati alternativne vire je nekaj. Poanta ni v tem kaj se splača, kaj je eko in kaj ni, ampak je v tem, da pri nas enostvno ne moreš nič naredit, ker se vedno najdejo nekateri stručkoti, ki so proti, pa sploh ne vedo zakaj. Nekaj kar se v evropi jemlje kot samoumevno, se pri nas razpravlja na dolgo in široko, ter se išče rešitev, kako kaj ne narediti. Po logigi nekaterih tu gori, se bo čez par let vozila z el. avtomobili že cela evropa, samo mi ne, ker ima Petrol pač močan lobi,razen, da ravno zaradi tega sedaj prodaja še elektriko.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.769
113
Saj imajo alternativo. 26 termo v gradnji
grims-1.gif

Pa ne skrbi, Nemci bodo v parih letih razveljavili to domislico o zapiranju. Še nove bodo zgradili.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.903
114
63
štajerska
ekofašisti so bluzatorji, ki imajo fino službico, napizduijejo folk in živijo od sponzorjev in državnih prispevkov. o tehniki in tehnologiji vedo toliko kot opice v afriki

najcenejše ,najvarnejše in najučinkovitejše so NE. se jo postavi nekam bogu za hrbtom pa ne bi nobenega motilo.
razen seveda zelenih in vsaj 50% zarukanih slovenceljev
teš6 pa je samo dobra propaganda, kako pokrasti še nekaj denarja od davkoplačevalcev

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
ksz...

Če mene vprašate sem takoj za drugi blok nuklearke. Na vprašanje ''ali bi jo imel zraven hiše'' odgovorim: Ja. Ker ne bo na kvaliteto mojega življenja vplivala čisto nič.

Sem se par mesecev nazaj pogovarjal z možakarjem iz Krškega kakšno je kaj tam mnenje glede nuklearke in je rekel, da nihče nima nič proti, ker jim je nuklearka (oz. država) na ta račun plačala marsikaj - obnovo šole, knjižnice, cest... In da tudi kolikor ve večina nima nič proti drugemu bloku. Tak da pravi, da so proti nuklearki vsi okoli, ker se počutijo nevemkak ogrožene.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.207
4.181
113
Ali pa kitajsko logiko, izselit par miljovno ljudi, poplavit celo dolino in furat "eko" HE!
evil.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.769
113
Ksz.
Malo nazaj sem zasledil, da imajo Danci, ki imajo zelo, zelo ugodne razmere izkoriščenost svojih veternic le okoli 22,2%. Nemci le 16,8%. Pa imajo oboji dobre vetrovne razmere.(se pravi dobijo švabi iz 1000MW veternic povprečno le 168MW moči)
Le kakšna bi bila izkoriščenost pri nas
evil.gif
ko imamo res super veterček

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.465
7.097
113
veter je bull, edina "logična" zadeva je sonce, ampak to bo še minilo nekaj let, preden bodo izboljšali celice do neke normalne uporabne vrednosti.

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Meni se zdi kretensko, ko sem v Nemčiji videl krasen raven travnik in na njem postavljene solarne panele na stojalih. To res prinaša delovna mesta, ker je potrebno okoli panelov zatirati plevel itd... Veliko bolj eko bi se mi zdelo, če bi bila na taki idealni kmetijski površini (sodeč po sosednjih površinah) posejana energetska rastlina. V primeru pomanjkanja kmetijske površine oz. hrane se lahko lahko takoj spremeni v površino za pridelavo hrane. Paneli imajo v zemlji betonske temelje in gre v bistvu za pozidavo površine.
Le malo eko stvari je res eko. Večina jih je le zato, da se dokaj legalno črpa denar iz proračuna.

Tukaj moraš pa malo širše razmišljat, sorry:

Rastline, iz katere pridobivajo gorivo (oljna repisa) zahteva seveda določeno obdelavo, tudi kemijsko, kar onesnažuje zemljo (umetna gnojila). Še večji problem, pa bi bil, če bi se vsi s tem ukvarjali, ker potem bi kmente zaradi všije donosnosti gojili samo pridelke, ki so neamenjeni energiji in s tem bi šle cene hrane v nebo. Tarazmerja obvladuje zakonodaja EU.

Poleg tega, ps je bio gorivo pri proizvodnji električne energije še vedno ekološko bistve bolj potratno od sončnih elekraren. Študije so pokazale, da so najboljša rešitev t.i. fotovoltaične elekrarne on sicer fiksne in ne tiste, ki sledijo soncu. Na kratek rok je sicer pri sledljivih boljši izkoristek on večji investiciji, vendar se to razmerje na daljši rok podre zaradi vzdrževanja vtrljivoh delov.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.207
4.181
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
veter je bull, edina "logična" zadeva je sonce, ampak to bo še minilo nekaj let, preden bodo izboljšali celice do neke normalne uporabne vrednosti.

Predvsem pa ko bo koeficient "cena / izkoristek moči * življenska doba" v pozitivnih številkah napram durgim virom ker trenutno NI. Po domače povedano če daš doma streho v panele, plačaš veliko, dobiš malo in z dolgo vračilno dobo, ki se sumarno prevesi v po domače povedan stavek "elektrika preko števca je cenjša kot preko lastne solarne elektrarne"! To dap reko števca vedno "teče" dokler le plačuješ in ni nobenega tveganja, metem ko za solarne panele nikoli ne veš kaj bo in kako bo crknilo.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.842
860
113
toti Maribor
Pa mislite, da bomo mi lahko imeli sončne elektrarne? Ne, ker se bo spet našel nekdo, ki bo trdil, kako to škoduje temu, pa onemu.