Zavarovanje stanovanja

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pa tebi res ni jasno, da v tem primeru izvajalec ni investitor (investitor je zavarovalnica) in kot tak ne rabi prodajati po tržni ceni... Blok se sanira oz. se zgradi nov na osnovi obstoječih projektov in načrtov. Ne rabiš gradbenega dovoljenja, ne rabiš kupovat zemljišča, skratka v tem primeru se ne gradi za trg.
V tem primeru pa cena izdelave stanovanja na celotnem ozemlju slovenije variira za +-20%...
Lahko pa svojega agenta vprašaš, če se da zavarovati tudi elitnost lokacije in preplačilo vrednosti...
evil.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Pa tebi res ni jasno, da v tem primeru izvajalec ni investitor (investitor je zavarovalnica) in kot tak ne rabi prodajati po tržni ceni...

Ce me sprasujes ali res mislim, da zavarovalnice gradijo nazaj porusene bloke, popihajo na buske in klepajo karambolirane avte, potem ne, zares ne mislim tega
rolleyes-1.gif
Pri avtu te morda napotijo na "svoj" servis (tak, ki mu bolj zaupajo, morda dobijo boljso ceno itd.), ali pa pac placajo toliko, da prides nazaj priblizno v stanje pred nesreco. Ce se podre blok, je pa kaj ? Nekje moras najti te magicne zidarje in dobavitelje, ki delajo tako poceni in na zemljiscu, ki je se vedno tam, nareduijo za tistih 1000 EUR/m^2 ekvivalent tistega, kar je bilo prej. Kje jih lahko najdem ? To jaz sprasujem.

Citat:
V tem primeru pa cena izdelave stanovanja na celotnem ozemlju slovenije variira za +-20%...

Fino, in kje so skriti ti ljudje, ki zgradijo in opremijo stanovanje za 1000 EUR/kvadratni meter po celi Sloveniji ? Jaz se bolj slabo znajdem in me je toliko prislo samo opremljanje in adaptacija, brez takih malenkosti kot so stene, plate, temelji, urejanje okolice, streha, skupna infrastruktura v bloku, itd., ki bi jih v primeru katastrofe tudi morali zgraditi na novo, kar omenjeni mojstri najbrz naredijo kar med svojo malico, zastonj, da se izide racunica
confused-1.gif

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
blok bi moral biti v osnovi že zavarovan preko upravljalca, vendar bi to bile samo "stene", zahtevaj kopijo police od upravljalca in splošne pogoje, da se vidi kaj sploh je in kaj ni in potem nadgraditi to tako da pokrije tvoje potrebe, ne neke brezvezne ogromne vsote ki jih po nobeni logiki ne moreš dobiti ali pa neustrezno majhne vsote ki ti ne pokrijjo ničesar...

Imam občutek da se boš težko s keterim kolik kaj dogovoril, ker pričakuješ nerealne stvari
npr.:potres in ti bi potem rad imel kar drugje drugo stanovanje

Želim ti sicer da si urediš stvari tako da bo res tebi pisano na kožo, samo se bojim da boš to toliko časa iskal...

l.p.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
Imam občutek da se boš težko s keterim kolik kaj dogovoril, ker pričakuješ nerealne stvari
npr.:potres in ti bi potem rad imel kar drugje drugo stanovanje

Tole si napisal eno stran nazaj:

Citat:
Zavarovanje je namenjeno temu, da ohraniš/dobiš povrnjeno lastnino v taki obliki kot si imel,

In to je tocno to, kar bi jaz rad. Ti najprej pravis da je, potem pa eno stran kasneje, da je to nerealno. Ali je to torej izvedljivo ali ne ?

Glede skupne police: bom vprasal.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Sorry, že dva dni gledam te tvoje objave, pa se še kar zadržujem ... ampak tokrat ti moram napisati, da si cepec, pa čeprav dobim ban.
Če lastniku stanovanjske hiše pogori bajta do tal, dobi povrnjeno samo vrednost gradnje nove enake bajte in ne tudi zemljišče in vso in vso infrastruktoro zraven. Če tak objekt stane na novo postavljen 200.000€, on pa je za hišo s 300 ari parcele pred leti odštel 300.000€ to nima veze.

Tudi ti si lastnik zemljišča kjer stoji tvoj blok, si tudi lastnik skupnih prostorov ... in vse to je všteto pri nakupu stanovanja.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Mah, on bi verjetno ob takem primeru šel iz zavarovalnine kupit novo enakovredno stanovanje. Kjer bi zopet kupil, parcelo..

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Iz odgovorov povzameš samo del izjave, ki je tebi v prid samo da potrjuješ svoj prav,na tak način ne bomo pršli nikamor, brez veze mojega časa in energije, ko boš res hotel nekaj narediti in ne iskati samo izgovorov da ne bi, se oglasi.

Daj mi zaupaj s čim se ti ukvarjaš v življenju?

l.p.
P

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Ja tako nekako, dejstvo je da je treba najprej v bistvu sploh dojet pojem zavarovanja...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Sorry, že dva dni gledam te tvoje objave, pa se še kar zadržujem ... ampak tokrat ti moram napisati, da si cepec, pa čeprav dobim ban.

Zakaj bi dobil ban ? Saj imas zase napisano, da si P butec, pa si se vedno z nami ?
smile-1.gif

Citat:
Če lastniku stanovanjske hiše pogori bajta do tal, dobi povrnjeno samo vrednost gradnje nove enake bajte in ne tudi zemljišče in vso in vso infrastruktoro zraven. Če tak objekt stane na novo postavljen 200.000€, on pa je za hišo s 300 ari parcele pred leti odštel 300.000€ to nima veze.

Saj nisem nikjer trdil, da to ne drzi za hise (nasprotno - napisal sem, da se tam racunica verjetno izide, a da meni to nic n pomaga, ker pac nimam hise). Mene zanima to, kako si vi predstavljate, da bi za 20K EUR postavil vse skupaj nazaj, kar si imel prej, se ce bi predpostavil, da bi vsi ostali lastniki tudi takoj sli v gradnjo za svoj del (kar je popolnoma nerealno). Ce si imel hiso, jo bos za 200K menda ze spravil nazaj. Ce si imel garsonjero, bos pa z 20K naredil kaj ? Po tvojem sezidal, uredil in opremil, po mojem pa kvecjemu uredil in opremil, pa se tukaj bi verjetno zmanjkalo (vem, ker sem ne dolgo nazaj placeval racune in sem pri 20K nehal sestevati).

Citat:
Tudi ti si lastnik zemljišča kjer stoji tvoj blok, si tudi lastnik skupnih prostorov ... in vse to je všteto pri nakupu stanovanja.

Res je. In to ima zveze z vprasanjem kdo so tisti mojstri, ki za 1000 EUR/m^2 spravijo vse v prejsnje stanje, ne glede na to ali gre za enostanovanjsko hiso (kjer je precej "praznega" prostora, ki je poceni) ali pa za en majhen kurnik,. ki mora ravno tako imeti vse tisto, kar stane najvec (kuhinja, kopalnica, WC itd.) ... koliko ze ? Jaz bi rad te mojstre spoznal ... pa Hilda Tovsak najbrz tudi
evil.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Mah, on bi verjetno ob takem primeru šel iz zavarovalnine kupit novo enakovredno stanovanje. Kjer bi zopet kupil, parcelo..

Ne rabim parcele; super resitev bi bila povrnitev v prejsnje stanje na isti lokaciji, le prav prevec realna se mi ne zdi, ker ne bi vsi hkrati (tukaj je 50+ stanovanjskih enot, od upokojencev, ki komaj shajajo vsak mesec, do firm, ki so ze zdaj na robu bankrota, do obcinskih stanovanj, pa do privatnikov, ki so res polni denarja) bili v stanju placati obnovo, potem mocno dvomim, da nekje obstajajo ljudje, ki bi za nas gradili in opremili nazaj za 1000 EUR/m^2, kar vkljucuje samo stanovanjsko povrsino, zgraditi je pa seveda treba tudi vse drugo (skupni prostori), pa se to odmislim, da ne bi bilo nic zgrajeno cez noc, ampak se to vlece leto ali vec.

"Moja" parcela, ki mi jo kar naprej meces pod nos, ni vredna prakticno nic - ce je cela skupaj recimo cetrt milijona (ne vem ce je vsega 30x30 metrov, res pa nisem meril ali gledal v ZK), bi bil moj malce manj kot 1% delez vreden 2.5 tisocaka, pa se to le kot celota. Ajde, za tistega 2.5 tisocaka se res ne bi obremenjeval. Razlika med maksimalno mozno vrednostjo, katero mi omenjate (20K) in tistem, kolikor stane nadomestek brez zemljisca (recimo da se podvojim ceno zemljisca, 60K - 2x2.5K = 55K), je se vedno enormna in rad bi slisal razlago kako si ti predstavljas povrniti v prejsnje stanje z 20K EUR. Da slisimo
rolleyes-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Kolikor jaz razumem te zadeve je blok tako zavarovan preko upravitelja. Tista zavarovalna vsota (20k) pa je samo za tvojo stanovanjsko opremo, vsaj tak je v mojem primeru.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Iz odgovorov povzameš samo del izjave, ki je tebi v prid samo da potrjuješ svoj prav,na tak način ne bomo pršli nikamor, brez veze mojega časa in energije, ko boš res hotel nekaj narediti in ne iskati samo izgovorov da ne bi, se oglasi.

Meni to ni v prid, da ne morem dobiti od zavarovanja toliko, da bi spravil v prejsnje stanje, kar naj bi bil smisel zavarovanja. Kako je to meni v prid ?
confused-1.gif

Vsi se strinjamo, da naj bi s pomocjo zavarovanja spravil v prejsnje stanje (v cem bi sicer bil smisel ?), jaz bi pa rad slisal kako si to predstavljate s tako omejeno vsoto.

Citat:
Daj mi zaupaj s čim se ti ukvarjaš v življenju?

Razvoj elektronike. Ne vidim kaj ima to zveze z vprasanjem po kateri faljeni logiki je zavarovalnina vezana na kvadraturo, namesto da bi bila na vrednost (tako kot je pri cisto vsaki drugi stvari - bi recimo imel avto zavarovan na volumen potniskega prostora ?), ce je pa tudi vsakemu otroku jasno, da ce moras ti narediti ravno tako kopalnico, kuhinjo, itd. ce imas 20 kvadratov ali pa 100, in je treba ravno tako placati to delo, da potem ne more biti preracunana cena na kvadrat za ponovno izgradnjo enaka.

Pri vecji enoti morda pride notri nekaj metrov vec cevi, nekaj metrov vec kablov, nekaj vec parketa, malce vec Jupola, itd., ampak cene ne rastejo proporcionalno, sploh za nekatere najdrazje stvari je mejni strosek zanemarljiv, ko enkrat zacnejo delati (ko imas enkrat nabavljeno kuhinjo, te malce vecja miza, dodaten stol ali malce daljsi pult ne stane bistveno vec). Ko enkrat prides do dolocene (povrsine, ki je dovolj velika, se racunica 1000 EUR/m^2 lepo izide. A nimajo vsi v Sloveniji tako velike povrsine, jaz sem med njimi, vseeno bi pa to rad uredil. Zmotila me je stevilka v zacetku teme, kjer naj bi gospa imela zavarovanje za 22K, pa se ni nihce zapicil v pripombo, da je znesek abotno nizek.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
tisto kar je Maci napisala je tipična raca rekla/kazala, ja kaj je zavarovano za 22.000€,
kolk je veliko stanovanje, kakšen paket zavarovanja, kaj je vključeno,.......................

imaš nepremičnino in premičnine (stanovanje in opremo) nič ni jasno kaj in koliko je zavarovano,
v tem primeru, ampak ljudje ste že čist pod pritiskom medije vki z namenom da šokirajo in si večajo gledanost,
večino stvari prikažejo negativo iz z samo eno resnico... IN VSE SO DRUGI KRIVI, JAZ NIČ!

Ne veš kaj je tukaj zavarovano, ne veš kaj sta se pogovarjala, ne veš kolk je ona sploh zmožnna plačevat,
lahko je babica samo njo hotla odvrnit, da se naj ne vtika, nimaš pojma in ne moreš tega sodit..
Ja, vsota je lahko absurdno nizka, previsoka, ali pa ravno pravšnja... dokler ne veš vseh podatkov, NE SODI!

Ko, ti bo nekdo pripravljal zavarovanje za stanovanje, ga bosta verjetno delala v tvojem stanovanju, vsaj prvič
Da lahko agent sploh oceni kaj in koliko zavaruje, o tem se bosta seveda pogovorila, če se ti zdi premajhna
Zavarovalna vsota, bo on povprašal na svoji zavarovalnici, za koliko lahko dvigne vrednost m2, seveda če
Imata za to kakšne argumente, dražje ploščiče, posebne napeljave,... poslikala predložila v ustrezno službo
In če bodo oni to potrdili, ti bodo z vselejem zavarovali za višjo vrednost z določenim doplačilom....

Vrednost stanovanja je sestavljena tudi iz zavarovanja stanovanjske opreme, tudi tam je treba pogledati
In oceniti kolikšno zavarovalno vsoto rabiš, če do česa pride da imaš to pokrito, od zavarovalnice do
Zavarovalnice je pa spet odvisno kaj je krito, zato je treba se o tem usesti in pogovoriti...

V nobenem primeru pa ne moreš pričakovati zavarovanja za tržno/prodajno ceno nepremičnine...
Montažna hiša, stane ko jo kupiš isto ali jo boš postavil v prekmurju ali pa v Portorožu in če se ti zgodi
Totalka, boš verjetno plačal spet isto vrednost ali jo boš postavil v prekmurju ali v Portorožu, isto velja za blok.

Če bo en rušilen potres, ja seveda ne boš mogel dobiti kar naslednji dan stanovanja pa se preseliti ( bi blo pa super ja),
boš imel pa denar, da boš potem ko bo vse ocenjeno lahko nekaj naredil z njim, če polovica folka iz tvojega bloka
ne bo imela dovolj denarja ker niso imeli zavarovanja, ja madona verjetno bodo pa v drugem bloku meli polovico
takih ki bo imela denar pa se bo takrat že nekaj nekakor naredilo, ane. Kaj bo ko bo nemore noben napovedat,
ti boš imel denar na voljo, kaj boš pa takrat z njim naredil, pa bog si ga vedi...

Dobro zrihtaj!

P.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Na željo zavarovanca se lahko zavarovalna vsota tako za hišo kot za opremo poveča. Običajno se to zgodi, kadar so v hiši vgrajeni nadstandardni materiali, če je napušč daljši kot običajno, ...

Seveda se tudi premija temu ustrezno poveča.

Ne vem, kaj delate probleme s tem.
------------------

smile-1.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Maci, kaj te tako vleče h Generaliju? Zakaj ne recimo Triglav ali AS?

Prašam te zato, ker sem v ene parih temah zasledil, da bi zlo rada šla h Generaliju. Sam se še odločam za zavarovanje hiše in avta med AS in Triglav, Generali bi bil pa tudi zanimiv če ne bi bilo toliko negativnih komentarjev na to podjetje, samo ne vem če so tej komentarji "rekla-kazala".

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Točno to je napisano in mislim da smo to razčistili,
vendar to še vedno ni prodajna vrednost, kot je bilo prvotno željeno....

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.355
9.596
113
EU
Pred kratkim sem dobil obvestilo upravnika, o zavarovanju za leto 2010 v katerem je napisal:

V skladu z določili novega pravilnika o upravljanju, se lastniki odločajo z več kot tričetrtinskim soglasjem tudi o zavarovanju stavbe.
Takšna odločitev je obvezojoča tudi za ostale, in se mora zavarovanje izvesti preko upravnika, ki sklene zavarovanje z eno zavarovalnico.
Ker je v stavbi zavarovanje sklenilo več kot 75%, je zavarovanje za vas obvezojoča.

Pod tem je napisano, da bo prvi obrok zaračunan na majski položnici.

Jaz imam že dolgo let paketno zavarovanje pri AS (zdravstveno, stanovanje, avto etc...) v katerem so kriti vsi dogodki, ki jih upravnik želi še enkrat zavarovati pri Triglavu.

Upravnika sem obvestil, da te zadeve že imam zavarovane, in naj ne zaračunavajo tega še enkrat, ker bom reklamiral račun na položnici.

Še vprašanja.
Je zavarovanje obvezno za etažnega lastnika, ker je večina podpisala pogodbe. Če nima zavarovano, plača pač škodo sam
sprasujem se.gif

Lahko upravnik vsili izbiro zavarovalnice
sprasujem se.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Lahko pišeš pritožbo, ampak plačal boš vseeno.
Pa ti pri ASu zmanjšaj zavarovanje, pa bo.
Še o tistem "Če nima zavarovano, plača pač škodo sam": ravno zaradi takšnih je to uvedeno. Da imam jza zagotovljeno neko varnost, če sosed nekaj zajebe.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Jaz sem pred sklenitvijo zavarovanja za blok upravniku (pravočasno) poslal kopijo svoje police in so moje stanovanje izvzeli iz skupinskega zavarovanja.

Bodi pozoren tudi na to, da kadar se zavaruje blok, običajno rizik potresa ni zavarovan, v nekaterih primerih pa tudi izliva vode ni.
Jaz hočem rizik potresa imeti zavarovan. Zato sem se odločil za samostojno zavarovanje, ki ni nič neobičajnega, samo dogovoriti se je treba.