Zastava

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Kaj pa je s Panslavizmom narobe.
Hrvati so zraven, probaj na angleški ali kakšni slovanski jezik preklopit.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Za kratke hlače so zgleda dobili navdih pri kampaniji s polulanimi manekenkami.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Že kakšno desetletje je naokoli, kar je bila tema o spremembi zastave aktualna, pa je vse poniknilo. Tudi ljudje so imeli možnost pošiljat svoje predloge na Komisijo za spremembo državnih simbolov. Jelinčič se že xy let zavzema za spremembo zastave. Se je kaj spremenilo? Nič! Jugonostalgija je še vedno globoko zakoreninjena v ljudi, ki bi lahko v zvezi z zastavo kaj naredili in pomoje še vsaj 20 let ne bomo imeli druge. Kajpadruga, Slovenija ni neka nevtralna, samorazvijajoča se državica, je produkt in posledica bivše Jugoslavije in naj se kot taka ponaša pred svetom.
bonk.gif

Slovanska trobojnica je nas ponos, in tudi ponos hrvaske, srbije in ostalih slovanskih narodov.

Tako da ne pisi neumnosti ce pojma nimas od kod vseskupaj prihaja.

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.320
21
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Sicer pa mene bolj zanima, kaj se mora poklopit, da se znebimo teh barv oz. državnih simbolov, ki so enaki nekaterim drugim državam.
Ne vem, zakaj ima lahko npr. BIH čisto svoje barve in grb, Slovenija pa se enači z Rusijo, Slovaško, Hrvaško, Srbijo, ter nadalje s Francijo, Češko, Luksemburgom, Nizozemsko ipd.

Glih BiH nima nič svojega. Zastavo jim je uturila mednarodna skupnost. Poglej kosovsko zastavo? Podobno bosanski? (neka modrina, zvezde, rumena barva).

Našo smo si pa sami izbral. Mogoče malo prehitro.. a je NAŠA, sami smo si jo IZBRALI (za razliko od bosancev in šiptarjev).

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik motoristic pravi:
Našo smo si pa sami izbral. Mogoče malo prehitro.. a je NAŠA, sami smo si jo IZBRALI (za razliko od bosancev in šiptarjev).

Aja? Prvič slišim, da smo si jo sami izbrali. Par posameznikov, ki so na hitro čez noč izdelali zastavo, da je bila narejena do razglasitve samostojnosti (pa še takrat s napako).

Me pa zanima kdo se je v SFRJ odločil, da bomo imeli takšen razpored barv, kot ga imamo danes.

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.320
21
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik motoristic pravi:

Aja? Prvič slišim, da smo si jo sami izbrali. Par posameznikov, ki so na hitro čez noč izdelali zastavo, da je bila narejena do razglasitve samostojnosti (pa še takrat s napako).

Me pa zanima kdo se je v SFRJ odločil, da bomo imeli takšen razpored barv, kot ga imamo danes.

SFRJ z našimi tremi barvami nima nič (smo jih izbrali veliko pred SFRJ), a ima panslavizem kot gibanje.

"The Slovenians took in 1867 in the arrangement of white-blue-red on the flag, so in the Russian order."

In ja OK, par posameznikov klenih Janezov in ne Wilhelmov, Hoolbrokov in ne vem še katerih.

Prvi, ki so prevzeli te tri barve so bili brača Srbi
rolleyes-1.gif

"Took the first nation in 1835 the Serbs an inverted Russian merchant flag (red-blue-white). Montenegro took over the Pan-Slavic colors in the Serbian order (red-blue-white) without any change.
1848 on a Pan-Slavic Congress in Prague adopted red, white and blue as the Pan-Slavic colors.
The Slovenians took in 1867 in the arrangement of white-blue-red on the flag, so in the Russian order.
They were followed by the Slovaks and the Czechs ."

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
So izbrali Rusko postavitev barv... Koliko je bilo to prostovoljno? Oz katera takrat vladajoča opcija se je odločila za to? Sem prepričan, da ljudstvo ni imelo nič besede pri tem.

Grb pa tudi ni izbiralo ljudstvo (čeprav sam po sebi ni napačen, saj vključuje kar nekaj slovenskih simbolov). V tistem zanosu okoli osamosvojitve smo bili samo srečni, da nimamo več zvezde na sredini, pa tudi če bi jo zamenjali z banano - ki bi bila dandanes še najbolj primerna
tongue-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sam sem za idejo, da grb obdržimo, spremenimo pa barve / obliko zastave.

Ampak kaj takega se ne bo zgodilo dokler so še živi tisti, ki so za sedanjo zastavo 'zaslužni', ker imajo preprosto preveč vpliva. Čez kakšnih 20 let pa bi bilo to po moje izvedljivo. Naj potem heraldiki pripravijo 5 predlogov in jih dajo na referendum, vsak predlog pa naj ustrezno predstavijo zakaj bi bil primeren.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Potem naj začnejo že zdaj, da ne bodo nekaj na brzino skupaj pacali. Vključijo maj še druge humanistične strokovnjake, samo heraldiki so za tako pomembno odločitev premalo.

I

Izbrisan uporabnik 474

Moj predlog bi bil barve zelena (gozdovi), bela (gore) in modra (morje), namesto grba pa lipov list...

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
In to v odtenkih, ki jih imajo naši športniki (smučarija, letošnji olimpijci...)
Saj vem, da je kaj takega težko naredit in spremenit čez noč, ampak v nekaj letih bi bila takšna zastava in ostali simboli nekaj samoumevnega, te ruske - slovaške zastave pa po mojem ne bi nihče prav dolgo pogrešal.

Mimogrede, naj nekdo 8888-ki spremeni barvo pisave v tituli v muslimansko zeleno, pa še bold naj bo.
Nekaj takega npr.: mesija

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tudi jaz sem za barvi, ki ju imajo športniki - svetlo modro in zeleno. Pa magari po diagonali razdeljeno, bomo se vsaj razlikovali od ostalih.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Potem naj začnejo že zdaj, da ne bodo nekaj na brzino skupaj pacali. Vključijo maj še druge humanistične strokovnjake, samo heraldiki so za tako pomembno odločitev premalo.

Saj so bile iniciative, najbolj iz strani Jelinčiča, ampak dokler bodo naokoli hodili ''bivši'' komunisti, ki si ga verjetno mečejo na rusko zastavo, se ne bo spremenilo nič.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Jaz bi sveeno ostal pri teh treh barvah, konec koncev simbolizirajo slovanstvo. Če smo tko ponosni to, da smo Slovenci,na knjigo v slovenskem jeziku in latinici iz 9 stoletja, če bi za Knežji kamen šli pod orožje... Zakaj zanikat slovanstvo?

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Kaj pa če naše korenine niso izza Karpatov, ampak so nas samo poslovanili v tistem obdobju Predinovega Praslovana?

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.072
6.262
113
blizu močvirne prestolnice
Tudi jaz ne vem zakaj bi zanikali slovanstvo? Ampak to je bolj ko ne simbolj rusofilstva, od njih pa ostali Slovani nismo dobili nič dobrega tako kot od romanov in Germanov!

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ja pol pa skombinirajmo nemško in taljansko zastavo, ukinimo še slovenski jezik in smo zadevo opravili, se nam ne bo treba več kregat.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.082
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Jaz bi sveeno ostal pri teh treh barvah, konec koncev simbolizirajo slovanstvo. Če smo tko ponosni to, da smo Slovenci,na knjigo v slovenskem jeziku in latinici iz 9 stoletja, če bi za Knežji kamen šli pod orožje... Zakaj zanikat slovanstvo?

Mogoče pa bi ravno zato morali imeti simbole iz časov knežjega kamna?