Am... ti si napisal, da ce vzameva da je premer cevi 10mm... jaz pa sem napisal da je 3/4” torej da je cca 20mm ... jaz nisem nic racunal...
Bom pa jaz namesto tebe, ker tudi ti namesto mene kdaj kaj narediš.
In si fejst desc.
Pi x r² (dm)x 100dm(10m) = 3.14 x 0.1² x100 = 3.14litra. Če ne verjameš izračunu vzemi 10m cevi, pa nalij vodo v njo. Dve plastenki pa bo polna
. Lahko pa v meter dolg konc poskusas naliti malo pivo. Veliko sreče, malo ti ga bo ostalo za zobe poplaknit
Racunaj da imaš pri izoliranih ceveh samo po več urni odsotnosti mlačno vodo. Se pravi 2-3x dnevno. Hladno pa praktično nikoli. Ker cevi potekajo po toplem delu hiše. Se pravi vsaj 25C. Za tuširanje pa rabiš 40C, pomivanje posode 45. 50 ne boš dolgo držal roke pod pipo.
3/4 colski vod tople vode do vsake enote bo bogatija. Sploh zato ker bo na tak način 1" priklop na bojlerju presvoh.
16 izoliran alumplast polna kapa. V vsaki enoti boš imel koliko toplih priključkov? 3? Tuš, kuhinja in kopalniški umivalnik. Mogoče se kak bide? Koliko od teh pip bo hkrati odprtih? Jaz pravim da maximalno dva. Kuhinja pa en v kopalnici.
Še ena rešitev: v najbolj oddaljeno stanovanje montiras 10l el bojler na dovod tople vode, ki bo zagotovil takoj toplo vodo hkrati pa poskrbel za kompenzacijo 3l.mlačne vode ki bo pritekla iz kurilnice. Racunaj da bo bojler imel.nekaj toplotnih izgub. Pozimi ni tak problem, poleti pa niso ravno zaželjene.
Moja izkušnja: Dvostanovanjjska hiša ima 3/4 colski priključek hladne vode(vodomer) , pa v 8 letih nisem opazil težav s pretokom na pipah. Razen tisto noč, ko na dva slavfa polnim 10m3 bazen na dvorišču! Takrat pa zna biti kriza. Ampak racunaj da sta slavfa pol colska brez petlatorjev in podobnih "zaviralcev" pretokov.
Še nekaj okoli cirkulacije?
Kako boš zagotovil da bo ob odprtju pipe topla voda na pipi.
Temperaturna tipala na pipah?
Timer?
Stikala s katerim bo lastnik pognal cirkulacijo npr ob luči kopalnice?
Pod kaj boš zapakiral stroške energije črpalke? Najbrž bo to skupni strošek elektrike, tako kot kakšna razsvetljava hodnikov, dvorišča...